שתף קטע נבחר

 
צילום: AP, MCT, AFP , רויטרס, סי די בנק

"צה"ל קידם כוחות, חיל האוויר בשמי לבנון"

במקביל להשלמת היערכות ארה"ב מול סוריה, מדווחים כלי תקשורת בלבנון שצה"ל קידם כוחות נוספים לאזור הגבול, בעיקר לאזור חוות שבעא והגולן. עוד דווח כי מטוסי חיל האוויר חגים באופן "כמעט מתמשך" מעל דרום לבנון

בישראל מעריכים שאסד לא יגיב בירי טילים אל ישראל אם יותקף, אבל ההיערכות בצפון נכנסת להילוך גבוה לקראת תקיפה אפשרית של ארצות הברית. לפי כלי תקשורת בלבנון, צה"ל שלח היום (שבת) כוחות נוספים לגבול הצפון. בין היתר דווח על היערכות באזורים שנמצאים מול הקו הכחול בחלק המזרחי של דרום לבנון ובייחוד באזורי הגליל העליון, חוות שבעא ורמת הגולן.

 

לקראת תקיפה בסוריה - ידיעות נוספות ב-ynet:

פוטין: אובמה, זכור את הנובל ואל תהרוג

המורדים זוממים לנצל המתקפה ולהכות באסד

 

בתמונות הבאות: תותחי צה"ל ברמת הגולן

 (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
(צילום: אביהו שפירא)

 (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
(צילום: אביהו שפירא)

 (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
(צילום: אביהו שפירא)

 (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
(צילום: אביהו שפירא)

 

בנוסף נטען כי מטוסי חיל האוויר ממשיכים לחוג באינטנסיביות וכמעט באופן מתמשך מעל אותו אזור ובאזור אל-ערקוב שבדרום לבנון.  

 

בנוסף להיערכות הזו ממשיך צה"ל לשמור על דריכות גבוהה במערך שאמור לתת מענה לטילים. אתמול הוצבה מערכת "כיפת ברזל" בגוש דן וכוונה צפונה. בימים האחרונים הוצבו מערכות של "כיפת ברזל" ו"פטריוט" בצפון הארץ. בחיל האוויר הוחלט בימים האחרונים גם להעלות את רמת הדריכות של סוללת "חץ 2" בעקבות המתיחות בצפון. ה"חץ 2" אמור לספק מענה לאיומים הרחוקים ביותר - טילי סקאד D הסוריים וכן טילי השיאהב 3 והסיג'יל שנמצאים בידי האיראנים.

גורם בכיר במערכת הביטחון הסורית אמר בצהריים כי ארצו ערוכה לתקיפה צבאית מערבית בכל רגע. "אנחנו מצפים להתקפה בכל רגע ואנחנו מוכנים גם להגיב בכל רגע", אמר אותו גורם, "נגן על עמנו ועל ארצנו בכל האמצעים". הבוקר עזבו פקחי האו"ם את סוריה, שם חקרו את הטבח הכימי שביצע בשבוע שעבר משטרו של בשאר אסד, ובכך נפתח לממשל האמריקני חלון הזדמנויות לתקיפה. עד כה עיכב הממשל תקיפה שכזו גם כדי לא לסכן את שלום הפקחים.

 

גם הרמטכ"ל האיראני חסן פיירוז אבאדי התייחס להתפתחויות ואמר כי "הציונים יעמדו בפני התקפות נקם אם סוריה תעמוד בפני תוקפנות". מפקד כוחות הבסיג' באיראן, מוחמד רזא נקדי צוטט אף הוא בסוכנות הידיעות פארס ואיים כי "התוקפנות המינימלית ביותר שתבצע ארצות הברית נגד סוריה תגרור תגובות עצומות מצד העמים החופשיים". לדבריו, "התקיפה נגד סוריה תסלול את הדרך לשחרור פלסטין".

 

ספינה נוספת נשלחה לאזור

האמריקנים ממשיכים לרכז באזור כוחות לקראת תקיפה ושלחו כלי שיט נוסף - הספינה "סן אנטוניו" נשלחה לים התיכון ועל סיפונה כמה מאות חיילי מארינס. היא נמצאת באזור למטרה אחרת ואין כל כוונה להציב חיילי מארינס על הקרקע כחלק מתקיפה צבאית כלשהי נגד סוריה. אחד הבכירים האמריקנים ששוחחו עם סוכנויות הידיעות אמר כי הגעתה של אוניית הקרב סן אנטוניו למזרח התיכון תוכננה לפני זמן רב, אולם גורמים רשמיים סבורים כי נכון להשאיר את הספינה במזרח הים התיכון בסמוך למשחתות בהתחשב במצב הנוכחי. "היא נשארת שם כאמצעי זהירות", אמר אחד הגורמים הרשמיים.

כוחות צה"ל בגבול הצפון (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
כוחות צה"ל בגבול הצפון(צילום: אביהו שפירא)

גבול סוריה-לבנון, היום (צילום: AFP) (צילום: AFP)
גבול סוריה-לבנון, היום(צילום: AFP)

פקחי האו"ם עוזבים את סוריה (צילום: AP) (צילום: AP)
פקחי האו"ם עוזבים את סוריה(צילום: AP)

הפגנה נגד תקיפת ארה"ב ברמאללה (צילום: AP) (צילום: AP)
הפגנה נגד תקיפת ארה"ב ברמאללה(צילום: AP)
 

נשיא ארצות הברית ברק אובמה הבהיר אמש כי "אם תהיה פעולה, היא תהיה מצומצמת ולא התחייבות ארוכת טווח. אנו עדיין נמצאים בשלב התכנון של האפשרות שנגיב נגד סוריה". הנשיא הדגיש כי כל תרחיש של תקיפה יתמקד במאגרי הנשק הכימי ולא ישאף למוטט את משטר אסד, למשל: "אנחנו נשקול אפשרויות שנוגעות לדאגה סביב הנשק הכימי, מתוך הבנה שלא יהיה פתרון צבאי לקונפליקט ולטרגדיה שמתחוללת בסוריה". אובמה קבע שממשל אסד חייב לתת את הדין על השימוש שעשה בנשק כימי, אך הוסיף כי טרם קיבל החלטה כיצד להגיב.

 

דברי אובמה ובכירי ממשלו התייחסו אמנם להשלכות האזוריות שתגרור התקיפה ולפגיעה פוטנציאלית בישראל, טורקיה וירדן, אולם מומחים אמריקנים לענייני המזרח התיכון שצוטטו ב"ניו יורק טיימס" העריכו כי גישת ארצות הברית לנושא מתעלמת מזקים פוטנציאליים אלה. "הבעיה הגדולה ביותר שלנו היא בורות", הזהיר שגריר ארצות הברית בסוריה ובלבנון לשעבר. "אנחנו לא יודעים הרבה על סוריה".

 

הבוקר נכנסו ללבנון פקחי האו"ם ונסעו לנמל התעופה בביירות. בכך השלימו ארבעה ימים של חקירה בסוריה, שבמהלכה הוערמו בפניהם מכשולים רבים. בתחילת השבוע נפתחה לעברם אש, שאתמול טען ג'ון קרי כי נורתה על-ידי אנשי המשטר הסורי, ובמשך יומיים אחרים נמנעה מהם הגישה לאזור הטבח. המשטר הסורי טען אז כי הגישה נמנעה משום שארגוני מורדים יריבים לא הגיעו להסכמה ביניהם על אבטחת הפקחים. הפקחים לקחו איתם מסוריה דגימות דם ושתן של קורבנות וכן דגימות עפר. הן ייבדקו במעבדות באירופה. 

 

ארצות הברית הציגה אמש את "האקדח המעשן" בדו"ח מודיעיני בן ארבעה עמודים המסתמך על מודיעין אנושי (יומינט), מודיעין אלקטרוני (סיגינט) ניתוח מידע גיאוגרפי שקלטו לוויינים מהחלל וניתוח ממצאים מהשטח - לרבות דיווחים רבים ממקורות גלויים. צילומי לוויין אישרו שטילים נורו משטח שבשליטת המשטר לפנות בוקר, בערך 90 דקות לפני שברשתות החברתיות עלה הדיווח הראשון על שימוש בנשק כימי. שלושה בתי חולים באזור דמשק קלטו כ-3,600 חולים עם תסמינים שתואמים לחשיפה המונית לגז עצבים.

 

לקראת תקיפה בסוריה - התפתחויות אחרונות בנושא:

פקחי האו"ם עזבו את שטח סוריה

משחתת אמריקנית שישית מתקרבת לאזור

דיווחים בדמשק: עליית מחירים ותזוזת כוחות לאזורים "בטוחים יותר" מפני הפצצה

15,000 זרים עזבו את לבנון

נשיא רוסיה על האשמות ארה"ב: "שטות מוחלטת"

גורמים רשמיים בסוריה: ערוכים לתקיפה "בכל רגע"

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אביהו שפירא
תותחי צה"ל ברמת הגולן
צילום: אביהו שפירא
צילום: AFP
טנקים ברמת הגולן
צילום: AFP
מומלצים