שתף קטע נבחר

 

בדרך לדמשק אובמה מהמר בכישלון בקונגרס

הנשיא האמריקני דיבר על כוח ההרתעה ועל מחויבות לזכויות האדם, אך נכנע לאילוצים פוליטיים ומסתכן בתבוסה. הסנאטורים הרפובליקנים ג'ון מקיין ולינדזי גרהאם יתנגדו לתקיפה בסוריה. התנגדות גם מהאגף היוני של הדמוקרטים

דבר מוזר קרה לנשיא ארצות הברית בדרך לתקיפה בסוריה. ברק אובמה ואנשיו טענו אמנם שאין צורך לבקש אישור מהקונגרס לתקיפה מוגבלת של משטר אסד, אך דרישת סנאטורים בכירים ממפלגתם הכריעה אותם לבסוף. אובמה צפוי לקבל רוח גבית מהסנאט שבו יש רוב דמוקרטי של 54 לעומת 46 רפובליקנים, אך בבית הנבחרים הוא עומד בפני משימה קשה בהרבה. להערכת פרשנים, אובמה עלול לספוג תבוסה שתכלול התחשבנות על פעולות שנעשו ללא אישור מוקדם בלוב. 

 

מנגד, בבית הלבן מאמינים שלמרות כל הקשיים והמהמורות שבדרך, הקונגרס יצביע בעד תקיפת סוריה בשל האיום שהנשק הכימי מהווה על ישראל ועל יתר בנות בריתה של ארצות הברית במזרח התיכון. כך לפי גורמי ממשל שתדרכו כתבים בוושינגטון.

הצהרתו של אובמה בבית הלבן: התקיפה נדחית    (צילום: רויטרס)

הצהרתו של אובמה בבית הלבן: התקיפה נדחית    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

לא בטוח שההסבר הזה של הבית הלבן ישכנע את חברי הקונגרס שצפויים לחזור מחופשתם ולהתכנס לדיון סוער בנושא רק ב-9 בספטמבר. בבית הנבחרים יש רוב של 233 רפובליקנים לעומת 200 דמוקרטים, שכולל גם בדלנים מתנועת "מסיבת התה" וליברלים שמתנגדים למלחמות.

 

התקיפה נדחתה - עוד דיווחים ופרשנויות

אובמה מצמץ ראשון / רון בן ישי

אובמה יצא לגולף, בסביבת אסד חוגגים

קמרון מחזק מהצד: תומך בהחלטת אובמה

גורם ישראלי: בינתיים אסד יכול להירגע

 

בסוף השבוע התנהל ויכוח חריף במועצה לביטחון לאומי. סביב השולחן ישבו ארבעת האישים הבכירים ביותר בממשל - הנשיא אובמה, סגנו ג'ו ביידן, מזכיר המדינה ג'ון קרי ושר ההגנה צ'אק הייגל - שכולם דרשו כסנאטורים מנשיאי ארצות הברית להביא החלטות דומות להצבעה. 

קריאות לעצור את אסד מחוץ לבית הלבן נותרו בלא מענה  (צילום: AFP) (צילום: AFP)
קריאות לעצור את אסד מחוץ לבית הלבן נותרו בלא מענה (צילום: AFP)
 

מפגינים נגד אסד מחוץ לבית הלבן (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מפגינים נגד אסד מחוץ לבית הלבן(צילום: AFP)

ביומיים האחרונים חזרו רוחות המלחמה מעיראק לרחף מעל וושינגטון. אובמה, שנבחר לנשיא גם על בסיס התנגדותו למלחמה שם, החל לספוג ריקושטים מהקונגרס, ובהן בקשת 67 סנאטורים לזמן את הסנאט להצבעה. לאחר שעקף את

מועצת הביטחון של האו"ם ונוכח כישלון ראש ממשלת בריטניה לאשר החלטה דומה בפרלמנט, החליט אובמה לפנות לקונגרס.

 

אמש הבהיר אובמה כי למרות שצבאו מוכן "לצאת לפעולה מיד", הוא החליט לבקש קודם את אישור בית הנבחרים. "התקיפה אפקטיבית מחר, בשבוע הבא או בעוד חודש מעכשיו. רבים ייעצו לי לא לקחת את ההחלטה לקונגרס, ללא ספק הם הושפעו ממה שקרה בבריטניה. למרות זאת, בעוד אני מאמין שיש בסמכותי להוציא לפועל את הפעולה הזאת ללא אישור שכזה, אני יודע שהמדינה תהיה חזקה אם נפנה בנתיב הזה והפעולות שלנו יהיה יותר אפקטיביות", אמר.

 

אובמה עסק בכוח ההרתעה האמריקני, במחויבות ארצו לשימור הדמוקרטיה וזכויות האדם בעולם וגם באילוצים הפוליטיים מבית. "ישנם דברים חשובים יותר ממחלוקות מפלגתיות או פוליטיקה נקודתית", הסביר. "אני קורא לקונגרס להעביר מסר לעולם שאנחנו מאוחדים כאומה. אם ארצות הברית לא תמצה את הדין כלפי סוריה, מה זה אומר על עמידתנו מול אחרים שיפעלו בניגוד לחוק הבינלאומי?"

אובמה וביידן, אמש בבית הלבן (צילום: EPA) (צילום: EPA)
אובמה וביידן, אמש בבית הלבן(צילום: EPA)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
 

חברי קונגרס רפובליקנים מרכזיים דווקא בירכו את הנשיא על החלטתו להעביר את התקיפה לאישור על ידי בתי הנבחרים.

עם זאת לא ברור כמה מהם יתייצבו מאחורי התקיפה המוגבלת - שעל ידי חלק מהמחוקקים נתפשת כלא מספיקה. הסנאטורים הרפובליקנים ג'ון מקיין ולינדזי גרהאם אמרו שלא יתמכו בתקיפות בודדות של צבא ארה"ב נגד סוריה שאינן חלק מתוכנית אסטרטגית גדולה יותר. "תוכנית כזו אמורה להדיח את הנשיא אסד מהשלטון ולסיים את הקונפליקט במדינה, אשר מאיים על האינטרסים הביטחוניים של ארה"ב", נכתב בהודעתם.

 

חברי התנועה הרפובליקנית הקיצונית סימנו עצמם כמובילי ההתנגדות לתקיפה, וכך גם העיתון "THE HILL", שמסקר את המתרחש בקונגרס וקבע כי מדובר בהזדמנות פז למיצוב פוליטי לקראת פריימריז עתידיים במפלגה. כך, הבהיר כבר הסנאטור ראנד פול כי רצון אובמה להציל את כבודו לאחר שהציב לאסד קו אדום "אינו מהווה סיבה מספקת לצאת למלחמה".

המורדים צפו באובמה, והתאכזבו   (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
המורדים צפו באובמה, והתאכזבו (צילום: רויטרס)

בטיימס סקוור בניו יורק הפגינו נגד תקיפה  (צילום: AP) (צילום: AP)
בטיימס סקוור בניו יורק הפגינו נגד תקיפה (צילום: AP)
 

הקרב על דעת הקהל. מתנגדי התקיפה בטיימס סקוור (צילום: AP) (צילום: AP)
הקרב על דעת הקהל. מתנגדי התקיפה בטיימס סקוור(צילום: AP)

ידם של מתנגדי התקיפה על העליונה. מחוץ לבית הלבן  (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ידם של מתנגדי התקיפה על העליונה. מחוץ לבית הלבן (צילום: AFP)

ההיסטוריה מלמדת כי נשיאי העבר לא תמיד ביקשו מהקונגרס אישור יציאה למבצעים. בוש האב קיבל אישור יציאה למלחמת המפרץ הראשונה ב-1991, ובנו פעל באופן דומה 12 שנים לאחר מכן, אך נשיאים אחרים התעלמו מהקונגרס לפני מבצעים מוגבלים. רייגן פעל כך בגרנדה ובפנמה, והנשיא קלינטון דילג על שלב זה ב-1993 (תקיפה נקודתית בעיראק) וב-1998 (ניסיון חיסול אוסמה בן לאדן לאחר הפיגועים בשגרירויות ארצות הברית בקניה וטנזניה).

 

אובמה, שיכול היה לתקוף בסוריה ללא אישור הקונגרס, בחר במסלול זה והסביר את פעולותיו בחיזוק הדמוקרטיה האמריקנית ובקבלת לגיטימציה פנימית לפעולה. באותה נשימה, הוא המעיט מכוחה של נשיאותו והביא על עצמו הפסד פוטנציאלי משמעותי.


פורסם לראשונה 31/08/2013 23:53

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים