מהי הדרך הכי טובה להעלים כאבי שיניים?
העצבים באזור השיניים הם מהרגישים בכל הגוף ולכן כאב שם יכול לשגע אותנו. מהו הטיפול הנכון ביותר להעלים את הכאב?
כאבי שיניים הם בין הכאבים שאנחנו חרדים מפניהם. נראה שהם תמיד מתחילים באמצע הלילה וקשה מאוד להיפטר מאוד. הבעיה היא שלעתים גם ביקורים סדירים אצל רופאי השיניים לא תמיד יכולים למנוע את הופעת הכאבים המציקים.
את אפליקציית הבריאות לסמארטפון כבר הורדת? הורידו לאייפון או לאנדרואיד
לדברי קובי כהן, רוקח סופר-פארם, הטיפול בכאבים שניתן לקבל בבית המרקחת מטפל בכאב סימפטומטי אולם איננו מטפל בסיבה לכאב, ולכן בכל מקרה מומלץ לפנות לרופא שיניים לאבחון הבעיה.
עוד כתבות בריאות בערוץ פארם נט
בעיות עיכול ואלרגיות: מתי פרוביוטיקה תעזור
אנמיה: לזהות ולמנוע מחסור בברזל כבר בגיל צעיר פטריות בציפורניים: איך למנוע ומה הטיפול שיעלים
הסיבות העיקריות לכאבי השיניים
1. חורים (עששת) בשיניים: למרות המודעות לשמירה על היגיינת פה וביקורים אצל רופאי שיניים, חורים הם אכן בעיה רצינית. אבל הבעיה האמיתית היא שעד שמתחילים להרגיש את הכאב, מדובר כבר בחור גדול למדי ואז קיימת כבר רגישות לקור, חום או סוכר.
2. דלקת: חור שלא מטפלים בו בזמן יכול להידרדר ולגרום לזיהום ולדלקת חמורה בשן. הדלקת יכולה לגרום לכאב חזק מאוד - בדיוק כזה שמעיר אוצנו בפתאומיות באמצע הלילה. לעתים דלקת כה חמורה יכולה להתפשט גם לחניכיים, לשורשי השיניים או לשיניים בריאות וסמוכות.
3. שן סדוקה: לעתים קרובות השיניים נסדקות או נשברות בגלל מכה או נפילות. במקרים כאלה, הכאב הוא חזק מאוד ולוקח זמן רב עד שניתן לטפל בבעיה.
4. צמיחת שן בינה: שיני הבינה אלו הן השיניים שצומחות מאוחר, יחסית לשאר השיניים. פעמים רבות במהלך הצמייחה שלהן הן גורמות לכאבים חזקים ויש רופאי שיניים שממהרים לעקור אותן. אולם בשנים האחרונות ההנחיות בתחום רפואת השיניים, מדברות על כך כי אין צורך לעקור שיני בינה שאינן גורמות לבעיות.
5. לאחר טיפול שיניים: עקירה, טיפול שורש או סתם סתימה, מלווים לעתים בכאב של כמה שעות עד כמה ימים. בדרך כלל אנו מוכנים לכאב הזה, אולם למרות זאת, קשה מאוד להתמודד איתם.
הטיפול המומלץ
הטיפול בכאבי שיניים מתחלק לשניים: טיפול בבעיה הגורמת לכאב וטיפול סימפטומטי בכאבים. לדברי כהן, ניתן להשתמש במשככי כאבים כטיפול התחלתי. "בדרך כלל מקובל להשתמש במשככי כאבים ממשפחת נוגדי הדלקות הלא סטרואידליות כגון איבופרופן (נורופן, אדוויל, איבופרופן לייף, אדקס) ונפרוקסן (נרוסין, נפרוקסן סודיום לייף, פוינט)", אומר כהן.
הוא מוסיף כי מי שרגיש לתרופות אלו או שמסיבות רפואיות לא יכול לקחת תרופות אלו, יכול ללהשתמש בפאראצטאמול (אקמול, דקסמול, פאראמול לייף) ודיפירון (אופטלגין, וידלגין) או בתרופות אחרות שאינן דורשות מרשם כגון רוקסט.
בנוסף קיימים תכשירים לשימוש חיצוני כמו למשל, תכשירים על בסיס שמן הציפורן, אוגנול (דנטין) או תכשירים שמכילים חומרים מאלחשים כגון בנזוקאין ( דנטין, קנקה). תכשירים אלו ניתנים למריחה על המקום הכואב וההקלה של הכאב די מיידית. בכל מקרה, לא מומלץ להשתמש בתכשירים אלו בילדים מתחת לגיל 12.
הכללים לשמור על שיניים בריאות
ללא ספק, הטיפול הטוב ביותר הוא המניעה. ומומלץ לשמור על כמה כללים כדי להימנע הן מכאבי שיניים והן מיקורים דחופים מדי.
בדיקות שגרתיות. פעם בחצי שנה, הגיעו לביקורת אצל רופא השיניים שלכם וצאו מחייכים, מרוצים ולא כאובים. ביקורת שגרתית מאפשרת לתפוס את הבעיות עוד כשהן קטנות ולא מכאיבות.
צחצוח, צחצוח, צחצוח. צחצוח שיניים פעמיים ביום לפחות, חוט דנטלי ושמירה על אכילה בריאה, מסייעים לשמור גם על פה בריא ונקי וגם להימנע מכאבים מפתיעים.
מעקב רפואי עצמי. אחד הדברים הכי חשובים הוא לא להזניח בעיות קיימות. אם אתם באמצע טיפול או יודעים שיש שן שדורשת טיפול, אל תזניחו מפחד או אפילו בגלל חוסר זמן. סיימו את הטיפול בזמן. אולי זה יעזור לכם להימנע מהכאבים.