הישג לבית ג'אן: 'נעבור את כוכב יאיר בבגרות'
בשנת 2000 עמד שיעור הזכאים לתעודת בגרות בבית ג'אן על 12 אחוז בלבד. עבודת צוות אינטנסיבית הציבה את היישוב הדרוזי במקום השלישי בארץ עם 85.46 אחוזי הצלחה. מנהל המקיף ביישוב לאולפן ynet: "סוד ההצלחה? להיות פתוח". הוא הביע תקווה ש"בית ג'אן יהיה בפסגת הפדגוגיה במדינה"
"זאת לא עבודה של שנה אחת, אנחנו רוצים שהכפר שנמצא בפסגה של מדינת ישראל יהיה גם בפסגה הפדגוגית של מדינת ישראל". בבית ג'אן שבהרי הגליל העליון קיבלו בסיפוק את נתוני תוצאות מבחני הבגרות לשנת תשע"ב, שדירגו את היישוב במקום השלישי עם 85.46 אחוזי הצלחה. מדובר בעלייה של כ-16 אחוזים לעומת שנת תשע"ב. "בשנת 2000 התחלנו עם 12 אחוזים וכל שנה עלינו", סיפר הבוקר (יום ב') בראיון לאולפן ynet עלי סלאלחה - מנהל בית הספר המקיף ביישוב הדרוזי.
לחצו וגלו: מה אחוז הזכאות ביישוב שלכם?
סלאלחה דחה את האפשרות שהעלייה המרשימה בנתונים נבעה מאי שמירה על טוהר הבחינות. לדבריו, "כשקיבלתי את התפקיד מנעתי את ההעתקות ואת הרמאויות. אנחנו עובדים בצוות ובשיתוף עם כל הגורמים. כל שנה יש שניים-שלושה תלמידים שמעתיקים, אבל חוץ מזה אין לי. אני עובד על דברים ערכיים ומאמין גדול שמי שמרמה אין לו עתיד. בשנים האחרונות יש כאן יותר מאלף אקדמאים על 11 אלף תושבים".
על הסוד שהביא להצלחה אמר סלאלחה כי "אתה צריך להיות קודם כול פתוח. אני פתוח, גמיש, זריז, אני לא שוכח דבר. אני עובד בצוות, אני מאציל סמכויות, אני בודק את עצמי, אני גם מבקש שיבקרו אותי על מנת שאלמד את טעויותיי יחד עם הצוות שלי וכך אנחנו יכולים להתקדם. לא עשיתי שינויים במורים ולא הבאתי מורים טובים ולא פחות טובים. אמרתי 'נעבוד בצוות'. ברגע שאתה מכניס את המוטיבציה הזאת, הכול ירוץ קדימה".
את טבלת ההצלחה בבגרויות מוביל היישוב כוכב יאיר (90.17 אחוז), שתושביו התלמידים נודדים למקומות אחרים מפני שביישוב אין תיכון. במקום השני דורג היישוב שהם (88.1 אחוז) ובהמשך העשירייה הפותחת נמצאות קריית אונו, הוד השרון, רעננה, מזכרת בתיה, גבעתיים, גבעת שמואל ורמת השרון. סלאלחה מבית ג'אן הבטיח כי "בשנה הבאה אנחנו מקום ראשון במקום כוכב יאיר".
קריית אונו: "בונוס להיות בכותרות"
קריית אונו שדורגה כאמור במקום הרביעי הכללי (84.36 אחוז) היא הראשונה מבין ערי ישראל. תיכון בן צבי שמשמש כמוסד העל-יסודי היחיד בעיר הוקם לפני 54 שנה ובו לומדים כ-1,500 תלמידים בכיתות י'-י"ב. השמחה, הסיפוק והגאווה ניכרו הבוקר היטב בקרב המנהלת, המורים והתלמידים. "התעוררתי עם חיוך", סיפרה המנהלת ציפי רוזנבוים. "זה בונוס מיוחד להיות בכותרות ולדעת שמוקירים את ההצלחות שלך".
המנהלת רוזנבוים אמרה עוד כי היא לא הופתעה וציינה כי "לאורך השנה אנחנו עושים עם התלמידים עבודה שוטפת ומאומצת שמביאה לתוצאה הזו. הייחוד שלנו היא המסירות והטוטאליות של המורים, הנשמה היתרה שיש במקום הזה. אנחנו עושים כל שביכולתנו לקדם תלמידים ולהביא לכך שיהיו זכאים לתעודת בגרות, הן תלמידים מהחינוך הרגיל והן תלמידים מהחינוך המיוחד".
בהתייחסה לפערים שהעלו כי ערים ומועצות מקומיות מבוססות עומדות בראש בעוד ערים עניות, חרדיות וערביות נמצאות לרוב מאחור, אמרה המנהלת רוזנבוים כי "אני לא חושבת שקריית אונו היא עיר תעשייתית או עשירה במיוחד. למערכת החינוך בעיר, מהגן ועד האקדמיה, יש אידיאולוגיה של איך צריך להיראות החינוך בעיר. אני מוכנה להרים את הכפפה, לקחת את הצוות שלי לרדת לירוחם או כל עיר אחרת, ולהוכיח שעם נשמה ורצון אפשר להגיע רחוק ללא קשר לתקציב".
גם תלמידי בית הספר הצטרפו לדברי המנהלת. "אני לא מופתעת מהתוצאות", אמרה ירדן מרקום, תלמידת כיתה י"א. "המורים נורא מעודדים למידה. הם תמיד עוזרים ומסבירים, יש לנו שעות פרטניות, אם אנחנו צריכים מבחן חוזר תמיד נקבל. הציונים פה הם לא המפתח, אלא הדרך אליהם. שנה שעברה הייתי מאוד בלחץ מהבגרות בהיסטוריה וישבתי שעות עם המורה שלי, ובסוף קיבלתי ציון טוב. כשיש סביבה לימודית ותומכת - הכול אפשרי".
לדברי יובל נבון, תלמידת י"א, סוד ההצלחה נעוץ בעובדה שהתלמידים לא חשים כבורג קטן במערכת. "מעולם לא התמודדתי עם למידה של כמות חומר כל כך גדולה כמו בבגרות בהיסטוריה. הייתי בלחץ וחששתי נורא, אבל הצלחתי להתמודד עם זה והשנה אני כבר לא חוששת מהבגרויות".