אושר: סבסוד דירות להשכרה בנגב ובגליל
קבינט הדיור אישר את הצעתו של השר סילבן שלום להעניק סיוע ממשלתי ליישובים בנגב ובגליל המבקשים לקבל מתיישבים חדשים. לפי ההצעה, יישוב שיבנה דיור להשכרה, יקבל 170 אלף שקל לבית. המשמעות: זוגות צעירים יוכלו לגור בשכירות מפוקחת, ואחרי 5 שנים לרכוש את הבית בניכוי השכ"ד
מתקדמים לפריפריה: קבינט הדיור, בראשות שר האוצר יאיר לפיד, אישר היום (ב') את הצעת המחליטים של השר לפיתוח הנגב והגליל, סילבן שלום, להעניק סיוע ממשלתי לקיבוצים, למושבים וליישובים קהילתיים בנגב ובגליל המבקשים לקבל מתיישבים חדשים לתחומם.
דיור בפריפריה - כותרות אחרונות בערוץ הנדל"ן :
- וילה בנגב במחיר דירת 3 חדרים בפתח תקווה
- נתניהו: "אין לכם דירה בנגב - קנו עכשיו"
- הרכבת תגיע לפריפריה, אבל מי רוצה לגור שם?
כיום רשאים יישובים כפריים בפריפריה לחכור מרשות מקרקעי ישראל (לשעבר מינהל מקרקעי ישראל) שבעה מגרשים בתחומי היישוב, כדי לבנות עליהם יחידות דיור להשכרה למתיישבים שבכוונתם לרכוש בית ביישוב. תקופת השכירות מהווה עבור המתיישבים החדשים מעין "תקופת ביניים", שבמהלכה הם יכולים לבחון את מידת ההתאמה שלהם לחיים במקום מבחינה חברתית, תעסוקתית ותרבותית, ולהחליט אם הם רוצים לגור בו דרך קבע.
כמו כן, קורה לא פעם שזוגות צעירים שבונים בתים בהרחבות, מעוניינים לעבור לגור ביישוב עוד לפני שהסתיימה הבנייה של ביתם החדש, בשל תחילת שנת הלימודים בגנים ובבתי הספר. הדיור להשכרה מאפשר להם לעשות זאת.
ההחלטה שאושרה היום קובעת כי יישוב כפרי שיבקש לבנות דיור להשכרה, יהיה זכאי לסיוע מהמדינה בהיקף של 170 אלף שקל לבית. סכום ראשוני זה, יחד עם הרווחים מהשכרת הבית, אמור לכסות את עלות הבנייה ולעודד יותר יישובים כפריים ליזום בנייה של שכונות חדשות.
בתמורה לסיוע, מתחייב היישוב להשכיר את הבית במחיר מפוקח על ידי משרד השיכון למשך חמש שנים. אם לאחר חמש שנים יחליטו הדיירים כי ברצונם לרכוש את הבית, אז דמי השכירות שישלמו יחשבו להם כמקדמות על הרכישה. לאחר המכירה, תהיה ליישוב בחירה בין להחזיר את כספי הסיוע שקיבל לקופת המדינה, או להשקיעם בבניית בית נוסף להשכרה, במקום זה שנמכר.
110 מיליון שקל לשנתיים
תוכנית זו היא חלק מתוכנית כוללת, בעלות תקציבית של 110 מיליון שקל בשנים 2013-2015, שכוללת גם סיוע בשכר דירה, בהדרכה ובדיור ציבורי לקבוצות של פעילים חברתיים המבקשים להתיישב בערים ועיירות בנגב ובגליל. כמו כן, התוכנית תממן שיפוץ מבני ציבור נטושים בערים בפריפריה.
התוכנית נולדה בעקבות לחץ שהפעיל השר שלום על חברי קבינט הדיור, בישיבה שהתקיימה בחודש יוני האחרון. במהלך הישיבה דנו השרים בתוכנית הדיור הממשלתית, שקובעת יעד לבנייה של 25 אלף דירות בשנה על קרקעות מדינה, כאשר 15 אלף מתוכן ייבנו בערים גדולות במרכז הארץ (תל-אביב, מחוז מרכז, ירושלים, חיפה ואשקלון).
השר שלום התנגד לתוכנית, בטענה שהיא פוגעת בהתפתחות הפריפריה, וסירב להצביע בעדה. כדי לפייסו, הציע שר האוצר, יאיר לפיד, כי בישיבות הבאות של קבינט הדיור תובא להצבעה תוכנית נפרדת לסיוע להתיישבות בנגב ובגליל.