שתף קטע נבחר
 

ורייזון תרכוש את חלקה של וודאפון במיזם משותף

וודאפון תקבל 130 מיליארד ד' עבור מכירת 45% שבבעלותה. עסקת הענק תספק לוודאפון עודף מזומנים לביצוע רכישות, ולפי ההערכות תרכוש חברות סלולר קטנות, בעיקר במדינות שסובלות מהאטה כלכלית דוגמת ספרד ואיטליה

חברת ורייזון אישרה היום (ב') כי תרכוש את חלקה של וודאפון הבריטית במיזם הסלולר המשותף ב-130 מיליארד דולר. עסקת הענק בשוק הטלקום תשאיר בידי וודאפון הבריטית, חברת הסלולר השנייה בגודלה באירופה, עשרות מיליארדי דולרים שיאפשרו למנכ"ל החברה לבצע רכישות שיעניקו עתיד חדש לחברה. העסקה צפויה להיסגר ברבעון הראשון של 2014, והיא אושרה פה אחד על ידי הדירקטוריונים של שתי החברות. ורייזון הודיעה כי תחלק בעקבות כך דיבידנד רבעוני בסך 53 סנט למניה.

 

IBM רוכשת את טראסטיר ב-800 מיליון עד מיליארד דולר

AOL קנתה את אדפטיבי ב-405 מיליון דולר

גוגל תרכוש את Waze תמורת 1.3 מיליארד דולר

 

להערכת אנליסטים, וודאפון עתידה לנצל את זרם המזומנים הענק כדי לרכוש חברות סלולר קטנות יותר, בעיקר במדינות שסובלות מהאטה כלכלית דוגמת ספרד ואיטליה, וגם כדי להרחיב את פעילותה בתחום הטלוויזיה בכבלים. "אם וודאפון תמכור את חלקה בוורייזון וויירלס, יהיו לה המזומנים לבצע מהלך גדול", אמרה ל"ניו יורק טיימס" גייני דוונרין ממכון המחקר הטכנולוגי גרטנר.

 

עסקת הענק, שבמסגרתה תרכוש ורייזון קומיוניקיישנס את ה־45% שמחזיקה ענקית הטלקום הבריטית וודאפון בספקית הסלולר ורייזון וויירלס, תספק לוורייזון שליטה מלאה בחברה שלה 100 מיליון מנויים.

 

ורייזון תתבסס כספקית הסלולר הגדולה בארה"ב

מדובר באחת מעסקאות הרכישות והמיזוגים הגדולות בהיסטוריה והגדולה ביותר בתחום הטלקום זה יותר מעשור, והיא צפויה לבסס את מעמדה של ורייזון כספקית הסלולר הגדולה בארה"ב. לפי "הוול סטריט ג'ורנל", מחצית מסכום העסקה יועבר במזומן והיתרה במניות. רק לשם השוואה, הרכב המזומנים בעסקה - כ-60 מיליארד דולר - כמעט כפול מהתקציב השנתי של המדינה שבה שוכן מטה ורייזון, ניו ג'רזי, ומדובר בכמות המזומנים הגדולה ביותר שהועברה בעסקת רכישה.

 

העסקה עתידה לחתום שותפות בת 14 שנה, שהחלה כאשר וודאפון וורייזון (שאז נקראה בל אטלנטיק), הקימו את ורייזון וויירלס כמיזם משותף בשוק הסלולר המתפתח בארה"ב. הדיבידנדים ששילמה לוודאפון במשך יותר מעשור מנעו מוורייזון להחזיק בבעלות על ספקית הסלולר שנושאת את שם החברה, שהיא הרווחית ביותר בארה"ב.

 

לאורך השנים ניהלו שתי החברות כמה דיונים על פירוק השותפות, אולם הם לא צלחו בשל מחלוקות על המחיר וחשש של וודאפון משיעורי מס גבוהים שתיאלץ לשלם. בחודשים האחרונים התחדשו הדיונים בנושא, מחלוקות העבר נפתרו והעסקה יצאה לדרך.

 

המשקיעים בוודאפון בירכו על העסקה. אחד מעשרת המשקיעים הגדולים בחברה אמר לסוכנות רויטרס כי מדובר ב"מחיר טוב". "מנכ"ל וודאפון, ויטוריו קולאו, עשה עבודה טובה בחמש השנים האחרונות. הוא פעל נכון כשלא מכר מוקדם יותר. אנשים לחצו עליו למכור את הפעילות בארה"ב לפני שלוש או ארבע שנים, וברור שהוא צדק כשלא עשה כך כי הערך של החברה גדול משמעותית לאורך הזמן. ההנהלה עשתה עבודה טובה".

 

הבעת אמון בשוק האמריקני

מבחינת ורייזון, ההחלטה לבצע את העסקה הנה הבעת אמון בשוק הסלולר בארה"ב, גם בתקופה של האטה בצמיחה והתגברות התחרות. לדברי פרשנים, מנכ"ל החברה לואל מק'אדם מהמר שהביקוש למכשירים ולשירותים דיגיטליים יאפשר לחברה לצמוח בצורה משמעותית. "העסקה תעניק לוורייזון גמישות אסטרטגית שתחזק את יכולתה לפעול באגרסיביות כדי לנצל הזדמנויות ליצירת רווח", אמר אנליסט סיטיגרופ סימון ווידן לסוכנות "בלומברג".

 

האתגר העיקרי של ורייזון כעת יהיה לשמר את מעמדה המוביל בשוק האמריקני, בעוד יריבותיה מתחזקות באמצעות רכישות ומיזוגים. היריבה הגדולה ביותר של החברה, AT&T , רכשה ביולי את ספקית הסלולר Leap Wireless ובוחנת השקעות נוספות באירופה.

 

"עסקה מצוינת לוודאפון"

למרבה האירוניה, לעסקה הענקית צפויות להיות השלכות זניחות על עשרות מיליוני המנויים של ורייזון, והיא לא תהיה נתונה לבדיקה מקיפה מצד רגולטורים. זאת כיוון שוורייזון שולטת בפועל בספקית הסלולר שעומדת במרכזה, ולוודאפון כמעט לא היתה מעורבות בניהול החברה.

  

ההשפעה הגדולה ביותר צפויה להיות על בעלי המניות והכלכלנים. העמלות שיגזרו בתי ההשקעות, עורכי הדין ושאר הגורמים שמלווים את העסקה צפויות לנוע סביב חצי מיליארד דולר. ריצ'ארד דאנבר, מנהל השקעות ב־Scottish Widows, אמר שמדובר בעסקה מצוינת מבחינתה של וודאפון. "ההמתנה השתלמה לבעלי המניות", הוא אמר ל־BBC. "קודם לכן ורייזון לא ייצרה הרבה רווחים, לא שילמה דיבידנדים לחברה־האם והיחסים בין המנהלים היו עכורים. לאחרונה מצבה השתפר משמעותית וגם הביצועים העסקיים". ואכן, פעילות החברה־הבת אחראית לכמעט שני שלישים מהכנסות ורייזון ב־2012, שהסתכמו ב־116 מיליארד דולר.

 

הרגולטורים באיחוד האירופי עתידים לאשר עסקאות מסוג זה במהירות, לאור מגמתם ליצור שוק אחד של סלולר, גלישה ברשת ושירותים נוספים.

 

עומר כביר הוא כתב "כלכליסט"

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים