מי צריך מעבד ב-5,000 שקלים?
אינל מציגה את ה-Ivy Bridge-E מעבדים סופר חזקים ויקרים למשתמשים תאבי ביצועים. למי בדיוק הם מיועדים והאם הם שוברים שיאים?
אינטל משיקה היום רשמית ברחבי העולם את פלטפורמת ה Ivy Bridge-E, המיועדת לשוק הגבוה ביותר - תחנות עבודה מקצועיות, מחשבי עריכה או סתם משתמשים תאבי ביצועים, שמוכנים לשלם תמורתם, ולשלם הרבה - עד 5,000 שקלים. מעבדי ה Ivy Bridge-E מגיעים בתושבת ה LGA2011 ועם ערכת השבבים X79, כשהם מחליפים את מעבדי ה Sandy Bridge-E. בסדרה החדשה אנו מוצאים את שני המעבדים החזקים ביותר בעולם, מעבדי ה Core i7 4930K וה Core i7 4960X משושי הליבות.
המעבדים החדשים מגיעים בהליך ייצור מתקדם של 22 ננומטר, אשר מבטיח צריכת חשמל משופרת, והם מציגים שיפור בביצועים אל מול מעבדי הדור הקודם (באותו תדר שעון), זאת הודות לשיפורים שונים בארכיטקטורת המעבד. מאפיין נוסף של מעבדי הסדרה הוא בקר זיכרון מרובה ערוצים, התומך בעד ל 64 ג'יגהבייט של זיכרון. חידוש נוסף שמציגים המעבדים החדשים הוא תמיכה רשמית בטכנולוגיית ה PCI Express 3.0 שמספקת רוחב פס גבוה יותר לכרטיסי מסך.
כמה זה עולה לנו?
מחירה של מערכת מחשב "ממוצעת" מבוססת מעבד Ivy Bridge-E יכול להגיע בקלות לעשרת אלפים שקלים ואפילו למעלה מזה, כאשר מחשב ביתי למשתמש הממוצע עולה בי 1,500 ל-2,500 שקלים.
ה Core i7 4930K מגיע עם תג מחיר של כ 3,000 שקלים (למעבד בלבד), כשה Core i7 4960X מגיע עם תג מחיר של מעל ל 5,000 שקלים. לכך יש להוסיף מעל ל 1,000 שקלים עבור לוח אם, סט זיכרון מרובע ערוצים, כרטיס מסך (אחד או יותר, לשיקולכם – הפלטפורמה החדשה מתאימה במיוחד למערכות מרובות כרטיסי מסך) וכמובן שאר הרכיבים הנחוצים להפעלת המחשב כמו דיסק קשיח, ספק כוח ומארז. אה וכמובן, איך שכחנו, גוף קירור - אינטל לא מספקת אותו עם המעבדים הללו, שוב מתוך מחשבה שלא תסתפקו בגוף הקירור המסופק ביחד עם המעבדים שלה ותעדיפו לרכוש אחד בנפרד.
וצריך גם ליבה גרפית
בניגוד למעבדים המיועדים לשוק הביתי כמו מעבדי ה Haswell שאותם השיקה אינטל לפני כשלושה חודשים, מעבדי ה Ivy Bridge-E מגיעים ללא ליבה גרפית מובנית. באינטל מאמינים כי מי שמוציא אלפי שקלים על מעבד, מן הסתם לא יסתפק בליבה הגרפית של אינטל, ויעדיף להוציא עוד כמה מאות (או אלפי) שקלים על כרטיס מסך מקצועי.
פלטפורמת ה Ivy Bridge-E, ממש כמו ה Sandy Bridge-E מגיעה עם ערכת השבבים X79 הותיקה, כשאחד החסרונות המשמעותיים שלה הוא חוסר בתמיכה טבעית בטכנולוגיות כמו USB 3.0 או SATA Express, שצפויה להגיע אלינו בשנה הבאה. בצד החיובי, משתמשים יוכלו להשתמש במעבדים החדשים ביחד עם לוחות אם ישנים שברשותם.
עוד ב-IOpanel
- לא רק מעבדים – אינטל תשיק כונני SSD בסדרה K לאוברקלוקינג?
- MSI מציגה רשמית את גוף הקירור של כרטיס ה GeForce GTX 780 Lightning
- MSI מציגה רשמית את גוף הקירור של כרטיס ה GeForce GTX 780 Lightning
מבחני ביצועים
בדיקת מעבדי ה Ivy Bridge-E מזכיר את הצפייה בריצה ל-100 מטרים באליפות העולם באתלטיקה. כולם יודעים שיוסאיין בולט עומד לנצח, השאלה היא רק אם הוא ישבור שיא עולם. מעבד ה Core i7 4960X שאותו בדקנו מגיע עם שש ליבות בתדר של 3.6GHz כל אחת, כשביחד עם טכנולוגיית ריבוי הנימים אנו מקבלים בעצם 12 נימים. טכנולוגיית ה Turbo Boost המובנית במעבד תעלה באופן אוטומטי את תדר המעבד ל 4.0GHz, ביישומים שדורשים יכולות עיבוד גבוהות במיוחד. עוד חשוב להזכיר – זיכרון מטמון בנפח של 15MB – כמעט פי 2 ממעבדי ה Haswell.
מערכת המבחן שלנו כללה סט זיכרון מרובע ערוצים בתדר של 2400MHz בנפח של 16GB, וכרטיס מסך GeForce GTX 680, כשאותם רכיבים (מלבד המעבד ולוח האם כמובן), שימשו אותנו גם בבדיקה של מערכת ה Haswell מבוססת מעבד ה Core i7 4770K, המעבד השולחני החזק ביותר שמציעה אינטל לשוק הביתי, אשר מגיע בתדר של 3.5GHz. התחלנו במבחני ביצועים הבודקים יכולות רינדור וקידוד, כאן זוג הליבות הנוספות אמור להיות משמעותי במיוחד.
במבחן ה CineBench הבודק יכולות רינדור, מעבד ה Core i7 4960X היה מהיר יותר בכ 30 אחוזים לעומת ה Core i7 4770K. במבחן ה X264 BenchMark, הבוחן את יכולות הקידוד של המעבד, התוצאות קרובות, כשה Core i7 4960X מהיר יותר בכ 28 אחוזים.
במבחן הביצועים Fritz, אשר מחשב מהלכים במשחק השחמט, מצליח ה Core i7 4960X לחשב כמעט 20 מיליון מהלכים בשנייה, זאת לעומת ה Core i7 4770K שמצליח לחשב 14.5 מיליון מהלכים "בלבד" בשנייה.
מבחן המשחקים - עבור הגיימרים שביניכם, שמתכננים לבנות את מחשב החלומות, בדקנו את המשחקים Far Cry 3 ובאטלפילד 3. כאן ההפרש הוא אפסי בין שני המעבדים, כשבבאטלפילד 3 קיבלנו תוצאה מפתיעה במיוחד. ה-Core i7 4770K היה מהיר יותר (באחוז אחד בלבד אמנם, אבל עדיין מהיר יותר) לעומת ה Core i7 4960X. אמנם לא מעט משחקי מחשב כיום יודעים לנצל היטב ריבוי ליבות, אך ארבע ליבות עושות את אותה עבודה כמו שש ליבות, ולפעמים אפילו טוב יותר.
חשוב לציין כי פלטפורמת ה Ivy Bridge-E לא מיועדת לגיימרים עם כרטיס מסך אחד, כשמרבית הגיימרים המשתמשים בה יבנו מערכת עם שניים עד ארבעה כרטיסי מסך, ובמצב זה לריבוי הליבות יש השפעה גדולה יותר על ביצועי מערך כרטיסי המסך.
למקצוענים בלבד
למשתמשים ביתיים ממוצעים, ואפילו למשתמשים עם דרישות גבוהות במיוחד, אין ממש סיבה לרוץ ולקנות מערכת מבוססת מעבד Core i7 4960X. אינטל בעצמה מודה שלשימושים יומיומיים מערכת מחשב עם מעבד מרובע ליבות תעשה עבודה טובה בדיוק כמו מעבד משושה ליבות, אם לא יותר מכך אפילו, כשמעבד ה Core i7 4960X לבדו עולה בדיוק כמו מערכת מחשב חזקה במיוחד המבוססת על מעבד ה Core i7 4770K.
למשתמשים מקצועיים, כאלו שעבורם המחשב הוא גם משהו שמייצר כסף ולא רק עולה כסף – מחשבים לעריכת וידאו, עריכה גרפית והדמיות תלת ממד, עריכה ויצירה של אודיו, או כל משתמש מקצועי המשתמש ביישומים שיודעים לנצל ריבוי ליבות, במקרים רבים התשובה תהיה כן. האפשרות לסיים לדוגמה עריכה של 7 סרטים במקום 5 סרטים בלבד בחודש, הודות למעבד מהיר יותר, כשכל עריכה כזו מייצרת כסף כמובן, יכולה לסייע למשתמש לכסות את ההשקעה הגדולה ברכישת מחשב מבוסס Ivy Bridge תוך מספר חודשים.
פלטפורמת ה Ivy Bridge-E מציעה את הביצועים הגבוהים ביותר שניתן להשיג כיום בעולם המחשבים, אבל כמו כל דבר בחיים – דברים טובים עולים כסף, ובמקרה הזה, הרבה כסף.