שתף קטע נבחר

 

ת"א: מתווה הקנסות בשבת - אחרי הבחירות

אחרי שבית המשפט העליון פסק כי עיריית תל-אביב תאכוף סגירת עסקים בשבת, הציגה העירייה הוראות זמניות לעבודה ביום המנוחה אך לא רמזה אם עסקים יוכלו לפעול ביום זה בחופשיות. עסקים שהחלו לפעול בשבת אחרי הפסיקה ייענשו. לפי העירייה, 220 עסקים פועלים בשבת בניגוד לחוק

עסקים בתל-אביב שפעלו עד כה בשבת לא ייקנסו עד להשלמת תיקון חוק העזר העירוני, כך הודיעה היום (ג') עיריית תל-אביב. ההודעה נמסרה לבעלי עסקים בעיר ולבית המשפט העליון בעקבות החלטת בית המשפט מיוני האחרון, שהורה לעירייה לפעול נחרצות לסגירת רשתות השיווק הגדולות בהתאם לחוק הקיים.

 

עוד בערוץ החדשות של ynet:

צפו בדרמה בנתב"ג. הוארך מעצר החשודים

ארגון צדקה לציבור: סייעו לנו להעביר חבילות

 

עם זאת, לפי ההוראות הזמניות שפרסמה העירייה, עסקים שלא פעלו בשבת עד פסיקת העליון ייקנסו אם החלו לפעול בשבת לאחר מועד הפסיקה. כמו כן ייענשו עסקים שפעלו בשבת לפני הפסיקה ויתברר בעניינם כי גרמו למטרד או הפרעה לסדר הציבורי בשל פעילותם.

 

העירייה הודיעה כי החוק החדש שמתגבש יונח בפני מועצת העיר החדשה שתיקבע לאחר הבחירות לרשויות המקומיות ב-22 באוקטובר. יחד עם זאת, העירייה לא פירטה כלל מה יהיה המתווה של החוק ואם הוא יעגן בחוק פתיחת עסקים בשבת. בהודעה צוין כי ראש העיר רון חולדאי הנחה את היועץ המשפטי של העירייה לגבש הצעה שתתחשב במציאות הקיימת בעיר.

 

העירייה לא פירטה מה יהיה המתווה של החוק (צילום: אבי מועלם) (צילום: אבי מועלם)
העירייה לא פירטה מה יהיה המתווה של החוק(צילום: אבי מועלם)

 

"תל-אביב-יפו תישאר עיר פתוחה וידידותית לכל תושביה", ציין חולדאי לצד הפצת ההוראות. "יש בכוונתנו למצוא את הדרך המשפטית הנכונה להגדיר את המציאות המאוזנת שרוב התושבים חיים עמה בשלום". במסמך המלא שהפיצה העירייה והועבר לעסקים הקטנים שהגישו ערעור לעליון, צוין עוד כי ההוראות הזמניות יוותרו על כנם לפחות כמה חודשים "ואף למעלה מכך", כששינוי החוק מצריך לא רק את אישור העירייה אלא גם את אישור שר הפנים.

 

העירייה ציינה בהודעתה כי בעיר פועלים בשבת בניגוד לחוק כ-220 עסקים, מתוכם 110 פיצוציות ו-110 מינימרקטים ומכולות. בעדיפות ראשונה יהיו עסקים שפעילותם מביאה למטרד לציבור או למפגעים לסביבה. לאחר מכן עסקים שהחלו לפתוח בשבת לאחר מועד פסיקת העליון, ולאחר מכן עסקים שכבר פעלו בשבת לפני הפסיקה – אלה רק יוזהרו שעליהם להיערך לסגירת העסק תוך שנה או לפי מה שיקבע חוק העזר החדש. הסנקציות הקיימות בחוק העירוני כוללות דו"ח כספי, כתב אישום ואף צו סגירה.

 

יתרון משמעותי לרשתות הגדולות 

בעלי המכולות עתרו ב-2007 לבית המשפט המחוזי בתל-אביב, בטענה שקיימת אכיפה לא שוויונית של חוקי המנוחה, וכי בעוד הם נאלצים לסגור את מכולותיהם בשבתות כדי להימנע מקנסות, הרשתות הגדולות אינן נפגעות מהקנסות ולכן נהנות מיתרון משמעותי, בעוד להם נגרמים נזקים כלכליים משמעותיים.

 

בית המשפט העליון קיבל את הערעור שהגישו בעלי המכולות לאחר שנדחו בבית המשפט המחוזי, וקבע כי על עיריית תל-אביב לפעול באופן נחרץ יותר כדי לוודא שסניפים של הרשתות AM:PM וטיב טעם לא יפעלו בשבת או לחלופין לתקן את החוק העירוני. השופטים קבעו כי על העירייה לשקול שימוש באמצעי אכיפה נוספים, שכן האכיפה בדרך של הטלת קנסות בלבד, כפי שהנהיגה העירייה עד היום, אינה משיגה את מטרת החוק.

 את העתירה ואת הערעור הגישו עו"ד דוד שוב ועו"ד עברי פיינגולד. שופטי העליון מתחו אז ביקורת על העירייה, וכינו את המצב "ישראבלוף". 

 

באי כוחם של בעלי העסקים הקטנים והתאחדות הסוחרים אמרו בתגובה כי "עמדתה החדשה של עיריית תל-אביב אינה מתיישבת משום בחינה עם פסק דינו של בית המשפט העליון, לא עם רוחו של פסק הדין ולא עם הוראותיו המפורשות. לא מדובר במדיניות אכיפה, כי אם בהפיכת העבריינות לנורמה. העירייה מודיעה למעשה בריש גלי כי לא תאכוף את חוק העזר ומה שכינה בית המשפט העליון 'ישראבלוף' ייקרא מעתה מדיניות. את הברית הבלתי קדושה בין עיריית תל-אביב לבין התאגידים הגדולים, תחתיה נאנקים העסקים הקטנים בעיר, לא ניתן עוד להסתיר. עמדת העירייה כפי שהוצגה בלתי חוקית ובלתי מוסרית בעליל ואין ספק שלא תעמוד בשום מבחן משפטי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבי מועלם
לא ייענשו כרגע. טיב טעם
צילום: אבי מועלם
מומלצים