אנטי שומן: איך סימני החג מאזנים הקלוריות?
אם תכננתם לאכול בלי הכרה ברצף ארוחות החג הצפוי, תשמחו לשמוע שמאכלים מסורתיים כמו תמר, דבש וסלק מאזנים את ההשפעה המזיקה של המנות הכבדות - הם מונעים מחלות לב וכולסטרול, מקילים עצירות וטחורים ומסייעים למערכת העיכול שעובדת קשה בימים אלה. אז מה אוכלים?
ראש השנה כבר כאן ופותח בפנינו תקופה ארוכה ועמוסת ימי חג, ארוחות משפחתיות ועוד בילויים. חכמינו דאגו מבעוד מועד לספק לנו הזדמנויות רבות לאזן את מנהגי האכילה המסורתיים המזיקים לבריאות - באמצעות מאכלים שמסייעים להעצמת הבריאות דווקא בימים הללו.
אחרי החגים - דיאטה :
- מיכל צפיר חושפת: הדיאטה שבה רזתה 30 קילו
- בַּמֶּה יש 100 קלוריות בדיוק? האתר שיעזור לרזות
- מחקר מגלה: מה סוד הקשר בין כושר לדיאטה?
תמר
תמר הוא פרי מזין במיוחד בהיותו עשיר בפחמימות ובכמות חלבון גבוהה יחסית לשאר הפירות, בהיותו דל בשומן אך עתיר סיבים תזונתיים יחסית לפירות אחרים.
כמות הסיבים הגדולה בתמר מהווה סיבה עיקרית לשיפור תחושת השובע, הקלה ומניעה של עצירות, שיפור תפקוד כללי של צינור העיכול והורדת רמת הכולסטרול בדם..
דלעת
דלעת היא מקור עשיר לסיבים תזונתיים, מינרלים וויטמינים, כמו גם נוגדי חמצון פוטנטיים. כל אלו מסייעים להורדת כולסטרול ועודף משקל. כמו כן, הדלעת עשירה בבטא קרוטן המשפר תהליכי חידוש תאים ובכך מעכב הזדקנות התאים ושומר על הנעורים.
רכיבי התזונה החשובים בדלעת הם אלפא קרוטן, בטא קרוטן, סיבים תזונתיים, ויטמין C, ויטמין E, מגנזיום, אשלגן וחומצה פנטוטניתׁ(B5). הכתומה השובבה הזאת מכילה בנוסף לבטא קרוטן גם נוגדי חמצון ההופכים אותה למזון נוגד דלקת. צריכה של הזרעים כמו גם של הליבה בתדירות של לפחות פעמיים בשבוע יכולה להשפיע באופן ישיר על דלקות מפרקים וכאבי גידים.
אם אדם נקלע למצב רגשי לא מלבב, חומצת האמינו טריפטופן הנמצאת בכמות נכבדת בדלעת יכולה לסייע בשיפור מצב הרוח.
סלק
הסלק משפר את זרימת הדם ומכיל חומרים אנטי דלקתיים, ושתיית כוס מיץ סלק הנה בעל יכולת מוכחת להורדת לחץ הדם. כמו כן, הירק החיוני הזה מומלץ לאכילה במקרים של אנמיה, מחלות דם וחולשה התכולה הגבוהה שלו בוויטמינים B ו-C, בטא קרוטן ואשלגן. נוגדי החמצון בסלק מגיעים בעיקר מהחומר אנטוקיאנין, המסלק רדיקלים חופשיים בעיקר ממערכת לב וכלי דם.
ההמלצה הטובה ביותר כדי לשמר את הערכים התזונתיים של הסלק היא לאכול אותו חי. אם צריך לבשלו, עדיף לעשות זאת בקליפתו ולקלף רק בטרם ההגשה.
תכונה נוספת ומעניינת של הסלק היא היכולת לשחרר עצירות וטחורים. הוא עשיר בסיבים תזונתיים מגוונים המסייעים בעיכול ובשמירה על צינור העיכול בריא יותר.
רכיבי התזונה העיקריים בסלק הם פחמימות, סיבים תזונתיים, אשלגן, חומצה פולית, זרחן וויטמין A.
דבש
דבש מסייע במניעת מחלות מעיים ובטיפול בהן, והוא מרפד את הקיבה ומסייע להפחית את רמת החומציות בה.
הדבש נחשב כקוטל חיידקים, ווירוסים ופטריות, ומומלץ לטיפול בפתולוגיות של מערכת העיכול. בנוסף, הוא תורם לבריאותנו בהיותו משלשל עדין.
תפוח עץ
זהו הפרי העתיק והחשוב מכולם, בעל איכויות תרפויטיות נדירות. התפוח עשיר בפקטין, סיב תזונתי מסיס במים הידוע כמשפר ערכי כולסטרול וסוכר בדם. פקטין אף מסייע בהורדת חומציות בקיבה.
כמו כן, תפוח עשיר בחומצות אמינו חיוניות כמו חומצת אמינו ציסטאין הפועלת כמנקה רעילות מהכבד, גליצין - מוריד חומציות טבעי וחיוני למערכת החיסון, וארגינין הנחוץ לגדילת השרירים ותחזוקת מערכת החיסון.
בתפוח עץ ניתן למצוא קווארץ, סידן, ברזל, מגנזיום, זרחן ואשלגן. אם אכלתם בערב החג יתר על המידה, חלטו פרוסות תפוח במשך 15 דקות בליטר מים רותחים - שתיית החליטה שלוש פעמים ביום תקל על מערכת העיכול.
בבוקר יום כיפור אכלו תפוח עץ, מה שיביא אתכם כנראה לריקון המעיים ולניקיונו.
רימון
ולסיום, המלך האמיתי של החג - הרימון, בעל איכויות ידועות זה מכבר לטיפול בעיות לב וכלי דם ולאיזון לחץ הדם. הרימון עשיר בפוליפנולים, תרכובות נוגדות חמצון חזקות. כמו כן, מיץ רימונים ידוע כבעל יכולת להוריד ערכי LDL (הכולסטרול ה"רע") ולחץ דם גבוה.
הכותבת היא דיאטנית קלינית ומרצה בכירה לנטורופתיה בביה"ס לרפואה משלימה במכללת סמינר הקיבוצים, מטפלת בנטורופתיה, בתזונה סינית, בשיאצו ובמודעות גוף נפש, ומנחה סדנאות וקורסים בתחום