שתף קטע נבחר

לאור הקריאה לביטולו: "למה חיסון הפפילומה בטוח"

לאחר הפרסום של הימים האחרונים שהעמיד בסימן שאלה את בטיחות חיסון נגד וירוס הפפילומה הניתן לנערות כחלק משגרת החיסונים, ד"ר דניאל זיידמן גינקולוג בכיר, מפריך את הטענות ומסביר למה החיסון בטוח לגמרי

נראה כי בשבועות האחרונים אנו עדים לטרנד חדש: לתקוף ולערער את בטיחותם ויעילותם של חיסונים. אתמול היה זה הפוליו ועתה עברו המתנגדים לחיסון נגד וירוס הפפילומה.

 

 

על-פי הפרסום האחרון החליטו מספר גינקולוגים להתנגד למהלך של משרד הבריאות  לחסן בשנה הקרובה את בנות כיתה ח' במסגרת סל הבריאות. את החשש שלהם מנמקים המתנגדים בפרסומים אודות תופעות לוואי.

 

עוד על החיסון לפפילומה:

גינקולוגים בכירים: "לעצור חיסון הפפילומה"

  

כדי להעמיד דברים על דיוקם חשוב להבין שאותם פרסומים מדעיים מדברים על 9 מקרים בלבד, בהם סבלו נערות מתסמונת כשל שחלתי או מלופוס (מחלה בה מערכת החיסון תוקפת את הגוף ועלולה לגרום לפריחה, דלקות מפרקים ועוד).

 

הנערות שסבלו מלופוס, כך כתוב במאמר, היו בעלות היסטוריה משפחתית של מחלות אוטואימוניות, כך שקשה לקבוע האם המחלה התפרצה בעקבות החיסון או לאו. הקשר הסיבתי בין קבלת החיסון לבין התופעות שדווחו רחוק מלהיות ברור או מוכח וישנם מחקרים שמטילים בכך ספק.

 

אלפי נשים מתות מדי שנה בעולם מסרטן צוואר הרחם. בישראל מאובחנות מדי שנה כ- 180 נשים החולות במחלה, מתגלים כ- 5,000 מקרים חדשים של נגעים טרום סרטניים ועוד כ- 17,000 מקרים חדשים של קונדילומה (יבלות באיברי המין, מחלת המין השכיחה ביותר בעולם ובארץ) בקרב גברים ונשים. מחלות אלה נגרמות בעיקר כתוצאה מהידבקות בוירוס הפפילומה. לכן, זה היה אך מתבקש שברגע שנמצא חיסון נגד וירוס הפפילומה הוא יוכתר כאחד התגליות של העשור.

 

חיסון הניתן ב-127 מדינות בעולם

וירוס הפפילומה האנושי אומנם התקבע בתודעה הציבורית כגורם לסרטן צוואר הרחם, אך הוא מעורב גם ב- 90% ממקרי סרטן הרקטום, 40% ממקרי סרטן הפות והנרתיק, 40% ממקרי סרטן הפין, 12% ממקרי סרטן ראש-צוואר וב-3% ממקרי סרטן חלל הפה והגרון.

 

עד כה זוהו כמאה זנים של וירוס הפפילומה, כאשר ארבעה מהם נמצאו כגורמים לגידולים טרום סרטניים, אשר עלולים בהיעדר גילוי מוקדם להתפתח למחלת סרטן. החיסון נגד וירוס הפפילומה האנושי (HPV) הוכח בעבר בלא מעט מחקרים כבטוח ויעיל במניעת סרטן צוואר הרחם, והוא ניתן כיום ב- 127 מדינות בעולם, בחלקן במסגרת תוכנית חיסונים לאומית.

 

חשוב להבין כי אין חיסון או תרופה בארץ או בעולם שאין להם תופעות לוואי. לפני חודשיים פרסם המרכז האמריקאי לבקרת מחלות (CDC) דו"ח מקיף שבחן את בטיחותו של החיסון נגד HPV בין השנים 2006-2013.

 

מהדו"ח עולה כי בתקופה הזו נרשמו כ-20 אלף דיווחים אודות תופעות לוואי, מרביתן הוגדרו כקלות, כגון: אודם במקום ההזרקה, כאב ראש חולף ופריחה מקומית. המספר הזה עלול להיראות מפחיד אם לא מתייחסים אליו בפרופורציה הראויה - באותן שנים חוסנו בארה"ב כ-20 מיליון נערות, מה שמעמיד את שיעור תופעות הלוואי על 0.1%.

 

הנתון הזה מכניס את הנושא לפרופורציה הראויה והוביל את ה-CDC לציין במפורש כי החיסון בטוח לשימוש. יתרה מזאת, נתונים המגיעים מאוסטרליה, אחת הארצות שהחלה בתוכנית חיסונים לאומית כבר לפני כשש שנים, מורים על ירידה דרמטית מעבר למצופה הן בשיעור היבלות באברי המין בקרב נשים וגברים והן בשינויים טרום ממאירים בצוואר הרחם.

 

בעוד שבארה"ב מנסים המומחים למצוא דרכים להעמיק את שיעור הנערות שמתחסנות מפני הנגיף, בישראל עדיין מערערים על הצורך הדחוף בהנהגת תוכנית חיסונים שתמנע את המצב בו החיסון ניתן רק במשפחות בעלות יכולת.

 

הספק שפתאום מתעורר כלפי בטיחות החיסון נובע ככל הנראה בשל מסע הבהלה שמובילה קבוצה קטנה המתנגדת לחיסונים באשר הם. מתנגדי החיסונים נוהגים באופן שיטתי לזרוע פחד ולהשתמש בדיווחים שוליים ולא מייצגים על תופעות לוואי, שלעתים אין בינם ובין החיסון דבר וחצי דבר, פרט מעבר לקשר נסיבתי.

 

בימים אלה מפורסמים תוצאות עדכניות של המעקב אחר בטיחות החיסון מאז הכנסתו לשימוש שגרתי נרחב לפני כשבע שנים. כל הרשויות הלאומיות בחו"ל מדווחות כי התכשיר נמצא בטוח. לא סביר שמדיניות החיסונים הלאומית בישראל תתבסס על דיווחי מקרה לא חד משמעיים ותתעלם ממחקרים רחבי היקף שמבוצעים בארצות בהן החיסון מצוי כבר בשימוש שגרתי נרחב.

 

בימים אלה אנו שומעים בעיקר על החיסון נגד נגיף פוליו, אך בשני העשורים האחרונים לא נפטר מפוליו ולו אדם אחד בישראל, בעוד שמחלת סרטן צוואר הרחם הורגת מידי שנה עשרות נשים בישראל.

 

ככל שיקדימו לחסן את הנערות בישראל נגד וירוס הפפילומה, כך נוכל למנוע אלפי מקרים של נגעים טרום סרטניים ולהציל את חייהן של עשרות מהן בעתיד. כל מי שטוען שהחיסון נגד וירוס הפפילומה מסוכן, טועה ומטעה.

 

יו"ר החברה הישראלית לאמצעי מניעה ובריאות מינית. מומחה במיילדות, גינקולוגיה, פריון והפריה חוץ גופית. רופא בכיר בבית החולים 'שיבא - תל השומר'





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
למרות הטרנד החדש - החיסון בטוח
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים