מזל ש"השתכנזנו"
מי שבוחר בערכי המערב - מתקדם, ומי שבוחר בערכי המזרח נותר תקוע. רוב אזרחי ישראל בחרו נכון, אך יש מי שמנסה לגרור אותנו חזרה למזרח
נולדתי וגדלתי בקריית שמונה להורים ילידי איראן חסרי השכלה אקדמית (אמא אנאלפביתית), בבית שסבל ממחסור, ללא טלפון וללא רכב. הוריי שלחו אותי לתיכון מקצועי, כי זה מה שייעדו לי. לאחר מכן שירתתי ביחידה מובחרת, סיימתי שלושה תארים אקדמיים, התחתנתי עם פולניה מבית טוב, עבדתי בסאיטקס שהייתה ספינת הדגל של ההיי-טק הישראלי, כולל שש שנים בבוסטון. כיום אני סמנכ"ל מכירות לאירופה ואסיה בחברה גלובלית, ויש לי שלושה ילדים וכלב. לכאורה אני המשתכנז האולטימטיבי של אמנון לוי. האומנם?
עוד בערוץ הדעות של ynet:
הכוח הנשי בבחירות המקומיות / אסתר הרצוג
הימים הנוראים של השד העדתי / הני זובידה
מבחינתי, הכול נעשה מבחירה אישית. יתרה מכך, לא חוויתי שום אפליה, מלבד הצקות ילדותיות. מבחינתי גם אין שום "שד עדתי" אלא מאבק (גלובלי) בין מערב למזרח. אין ויכוח לגבי העובדות שאמנון לוי הציג בתוכניתו, אלא שמכל עשרות הראיונות בתוכנית, כמעט כולם הציגו את אותה תזה של אפליה. הפער בין אשכנזים למזרחים הוא כאין וכאפס לעומת הפער בין יהודים לערבים או לחרדים, או באופן גלובלי בין מערב למזרח. לכן הרשו להציג שלושה מאפיינים מבדילים בין מערב למזרח, שלדעתי הם הגורמים העיקריים לפערים:
- אינדיבידואליזם. בעוד שהמערב מקדש את האינדיבידואל, המזרח מקדש את המשפחתיות/חמולתיות/שבטיות. הרי אם אמנון לוי היה נשמע לציווי המשפחתי ולא לציווי האישי, קרוב לוודאי שהיה שיפוצניק.
- חילוניות, ליברליזם ושוויון בין המינים. המערב חרד לערכי החילוניות, הליברליזם והשוויון בין המינים, בעוד שהמזרח בז להם. כמה גברים מזרחים/ערבים/חרדים ישמחו להינשא לאישה משכילה מהם? אני גאה שאשתי מסיימת כרגע שלושה תארים אקדמיים. למה אישה חרדית היא "בת מלך" ולא מלכה שלטת? למה שהגבר החרדי לא יהיה "בן המלכה"? ממש כמו הנסיך צ'ארלס. ועדיין לא דיברנו על הדתיות, הנוקשות והפטריארכליות בחברה הערבית.
- תכנון המשפחה. במערב מספר הילדים תואם את יכולת ההורים בעידן המודרני לספק את כל צורכיהם הרגשיים והחומריים. לעומת זאת, במזרח אין שום משמעות לתכנון המשפחה. לפני 50 שנה מנתה אוכלסיית בריטניה 53 מיליון ואוכלסיית מצרים 30. כיום יש בבריטניה 62 מיליון ובמצרים 82. אם אוכלסיית בריטניה הייתה מונה 144 מיליון, קרוב לוודאי שהיינו רואים שם מהומות בסדר גודל של מצרים ואף יותר מסיבות כאלה או אחרות.
לפני כ-20 שנה הגיעו לישראל שתי קבוצות אוכלסיה שונות וחסרות כל מברית המועצות לשעבר ומאתיופיה. לחלק מעולי ברית המועצות לשעבר הייתה השכלה, שלא עזרה ללא השפה, ולכן בעלי תארים אקדמיים טאטאו רחובות. את הפערים העצומים שנפתחו בין שתי הקבוצות ניתן להסביר בשלושת המאפיינים שציינתי. שערו בנפשכם לאלו הישגים הייתה מגיעה אוכלוסיית יוצאי אתיופיה אילו הייתה מאמצת את ערכי המערב. אלה מבין העדה האתיופית שהשכילו לאמץ את ערכי המערב אכן הגיעו להישגים מרשימים.
הבחירות האישיות שלי היו בערכי המערב. זה לא נקרא להשתכנז, להתייוון או להתנצר. רוב אזרחי ישראל אימצו גם הם את ערכי המערב, והם הבסיס המוצק של החברה. עם זאת, לצערנו חלקים גדולים בישראל עדיין לא דוגלים בערכי המערב, כולל קבוצות מסוימות של יוצאי המזרח ואשכנז, רוב החברה החרדית (אשכנזים וספרדים) ורוב החברה הערבית. חברה או יחידים שלא יאמצו את ערכי המערב, לא יכולים לצפות להגיע להישגי המערב. תוכניתו של אמנון לוי הייתה שקועה בניסיון לגרור אותנו חזרה למזרח. למזלנו, הכוח המניע בהקמת המדינה האמין באידיאלים של המערב ולא של המזרח. אך לא לעולם חוסן.
גולשים מוזמנים להציע טורים במייל הבא: opinions@y-i.co.il