שתף קטע נבחר

ארה"ב נגד רוסיה: אסד תקף כי ידע שתגבו

שעות אחרי פגישת אובמה-פוטין ברוסיה, העימות הדיפלומטי החזיתי בין המעצמות נמשך במלוא עוזו. פוטין הודיע כי ימשיך לחמש את סוריה, שגרירת ארה"ב באו"ם השיבה: "אסד העז להשתמש בנשק כימי כי ידע שמוסקבה תגבה אותו. למרות הטבח הנרחב, המאגר הכימי שלו כמעט שלא פחת"

שעות אחרי הצהרתו של נשיא רוסיה ולדימיר פוטין כי ימשיך לשלוח נשק לאסד גם במקרה של תקיפה אמריקנית בסוריה, המשיכו אמש (יום ו') נציגיה הרשמיים של ארה"ב לנקוט טון חריף נגד מוסקבה. שגרירת ארה"ב באו"ם, סמנתה פאוור, אמרה בנאום בוושינגטון כי ברור שהעובדה שאסד ידע שיזכה לגיבוי מרוסיה שיחקה תפקיד כשהחליט להשתמש בנשק כימי. היא אמרה גם כי יהיה זה נאיבי לחשוב שרוסיה עומדת לשנות את עמדתה בנוגע למתרחש בסוריה ולתקיפה נגד משטר אסד.

 

פאוור אמרה עוד כי אף שהמתקפה הכימית של אסד ליד דמשק, שבה נהרגו יותר מ-1,400 בני אדם, הייתה רחבת היקף, היא בקושי גרמה לפגיעה במאגר הנשק הכימי שלו, שנותר עצום.

 

עוד חדשות ב-ynet:

 

במהלך הלילה קרא מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי לציבור האמריקני לתמוך בתקיפה בסוריה. קרי פרסם מאמר באתר החדשות "האפינגטון פוסט" שבו כתב כי אובמה יכול להורות על תקיפה בסוריה גם בלי תמיכת הקונגרס. קרי גם התראיין בעניין לערוץ החדשות MSNBC המזוהה עם המפלגה הדמוקרטית בארה"ב. במקביל אמר מנהיג הרוב הרפובליקני, אריק קנטור שתומך בתקיפה, כי רוב הדמוקרטים בקונגרס טרם החליטו אם לתמוך בצעד זה.

 

מוקדם יותר אתמול זימנה ועידת ה-G20 ברוסיה עימות דיפלומטי גלוי בין וושינגטון למוסקבה. מעל הבמה בסנט פטרבורג אמר אובמה כי חשוב לתקוף בסוריה כדי להעביר מסר למדינות סוררות וקרא לרוסים לשים את המחלוקות בצד כדי לאפשר בטווח הארוך פתרון פוליטי למלחמת האזרחים בסוריה. מנגד הדגיש פוטין את התנגדותו לכל תקיפה שכזו, והאשים את המורדים כי הם אלה שהשתמשו בנשק הכימי, במטרה לעורר את זעם העולם על אסד ולגרור תקיפה בינלאומית.

 

אובמה ופוטין נפגשו אתמול בצהריים במשך כ-20 דקות בשולי ועידת 20 המדינות המתועשות הגדולות, ולאחר הפגישה אמר פוטין כי הוא והנשיא האמריקני דבקים כל אחד בעמדתו שלו לגבי סוריה, אולם הקשיבו זה לזה ומחפשים דרכים להתקדם. אלא שאחרי ההצהרות המפויסות של מנהיגי רוסיה וארה"ב על הקשבה הדדית ועל פגישה "משמעותית ובונה", באו נאומים שהבהירו עד כמה גדול הפער בין עמדותיהם.

 

השגרירה האמריקנית באו"ם. המאגר הכימי של אסד נותר בעינו (צילום: AFP) (צילום: AFP)
השגרירה האמריקנית באו"ם. המאגר הכימי של אסד נותר בעינו(צילום: AFP)

 

בשיחה עם עיתונאים אחרי הפגישה נשאל פוטין אם במקרה של תקיפה צבאית נגד סוריה מוסקבה תסייע לאסד, והשיב כי רוסיה תשמר את "תמיכתה הנוכחית". "אנחנו מספקים להם נשק, אנחנו משתפים פעולה כלכלית", אמר פוטין והוסיף כי רוסיה רוצה להגביר את הסיוע ההומניטרי.

 

אובמה בוועידה ברוסיה. לא שלל תקיפה בלי אישור הקונגרס (צילום: AP) (צילום: AP)
אובמה בוועידה ברוסיה. לא שלל תקיפה בלי אישור הקונגרס(צילום: AP)

 

ממש באותה שעה עלה לבמת הוועידה אובמה, והצהיר כי היעדר פעולה נגד סוריה לאחר שזו השתמשה בנשק כימי, הוא מהלך שיעודד "מדינות סוררות" להשתמש גם כן בנשק כימי. הוא הודיע כי בצעד יוצא דופן, בכוונתו לשאת נאום לאומה האמריקנית ביום שלישי הקרוב מהבית הלבן בנוגע למשבר בסוריה,

כדי להסביר לאמריקנים את חשיבות התקיפה. כשנשאל על-ידי אחד העיתונאים אם ייתכן שייצא לתקיפה בסוריה גם אם לא יזכה לאישור הקונגרס (שכן סמכותו כנשיא מאפשרת לו לעשות זאת), סירב אובמה להשיב.

 

מוקדם יותר נודע כי פוטין שולח עוד ספינת קרב למזרח הים התיכון. אתמול בבוקר ציטטה סוכנות הידיעות הרוסית "אינטרפקס" גורם בחיל הים הרוסי, שאמר כי רוסיה החליטה לשלוח את הנחתת "ניקולאי פילצ'נקוב" אל חופי סוריה. "כלי השיט יעגון בנובורוסיסק, שם יעמיס מטען מיוחד

וימשיך למזרח הים התיכון", אמר הגורם הצבאי הרוסי. לא נמסרו פרטים נוספים לגבי מהות אותו ציוד "מיוחד" שיועמס בנמל הרוסי.

 

פרשננו לענייני ביטחון, רון בן ישי, מדגיש כי ההודעה הרוסית המוזרה משהו על העמסת "מטען מיוחד" בנחתת, כמו גם משלוח הספינות לאגן המזרחי של הים התיכון, נועדו לשרת את האינטרסים הרוסיים. מטרת ההחלטות האחרונות להראות כי מוסקבה אינה עומדת מהצד כשבת בריתה סוריה נמצאת בסכנה. העלאת המתח ורמיזה לאפשרות של עימות מול ארצות הברית גורמים לעליית מחירי הנפט בשוק העולמי, דבר שתורם לכלכלת מוסקבה. הנחתת יכולה להעמיס מטען הומניטרי, ולהבדיל גם מטען צבאי כמכ"ם שיאפשר להתריע מבעוד מועד על תקיפה מרחוק.

 

Read this article in English


פורסם לראשונה 06/09/2013 22:23

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
אובמה ופוטין ברוסיה. הפגישה לא הניבה תוצאות
צילום: EPA
מומלצים