נאום וקרב פוליטי: השבוע הגורלי של אובמה
שיחות השכנוע החלו כבר במטוס ונחיתתו בוושינגטון פותחת עבור הנשיא האמריקני ימים דרמטיים לקראת תקיפה אפשרית בסוריה. על הפרק: פנייה ישירה לאזרחים וספירת קולות בסנאט ובבית הנבחרים
נשיא ארצות הברית ברק אובמה חזר ביום שישי לבית הלבן מפסגת ה-G20 ברוסיה לאחד השבועות המשמעותיים בתקופת כהונתו, בואכה תקיפה אמריקנית פוטנציאלית בסוריה. על הפרק: אישור התקיפה על ידי בית הנבחרים האמריקני, נאום לאומה ויצירת תמיכה ציבורית מספקת לפעולה מעוררת המחלוקת.
עוד בערוץ החדשות של ynet:
השבוע לפני: כשגנבו סיגריות ושוקולדה מאחיו של רה"מ
ויראלי: נהגתי בשכרות והרגתי אדם
אובמה החל בשיחות השכנוע של חברי קונגרס דמוקרטיים כבר מהטלפון במטוסו הנשיאותי, עדות לחשיבותו של כל קול לפני חזרת הקונגרס מפגרה ביום שני הקרוב. על פי הערכות, ההחלטה לא תעבור ללא תמיכת הדמוקרטים, וחלק גדול מהם עדיין לא קבע את עמדתו.
קשה להמעיט בחשיבות נאומו של אובמה ביום שלישי, שיעמיד למעשה לראשונה את הנשיא האמריקני מול עשרות מיליוני אזרחים, כשבתווך גירסתו לתגובה המתבקשת בעקבות השימוש הסורי בנשק כימי. עד כה, לא הצליח אובמה לשכנע את הציבור בצורך לתקוף ולגרום לו להאמין כי מדובר בפעולה מוגבלת וללא נוכחות חיילים על אדמת סוריה. הפקעת רשתות הטלוויזיה בשעות השיא לטובת הנאום היא ההזדמנות הגדולה, אולי האחרונה, של אובמה "להגיע" לאזרחיו באופן ישיר. עוד לפני הנאום הוא יתראיין לשש תחנות טלוויזיה - ABC, CBS, NBC, CNN, FOX ו-PBS.
אובמה לא יזכה לתמיכת הקונגרס ללא גידול משמעותי בתמיכת הציבור בתקיפה. 435 צירי בית הנבחרים שיעמדו לבחירה בשנה הבאה - ושליש מתוך מאה הסנאטורים - חוששים מהציבור. הם מותקפים באסיפות על ידי בוחרים זועמים בצורה מאיימת שלא נראתה בעבר. על בסיס זה, הבהיר להם הנשיא, יש רגע בחייו של איש ציבור שבו הוא צריך לקבל החלטה על פי מצפונו והבנתו.
בפני אובמה ניצב אתגר משולש: שכנוע תומכיו המסורתיים, דמוקרטים מהשמאל שדחפו אותו לנשיאות על בסיס התנגדותו למלחמה בעיראק. שכנוע רפובליקנים ביטחוניסטים שמתעבים אותו אישית אשר כועסים עליו על שלא פעל בסוריה קודם ודורשים אסטרטגיה לניצחון כולל. מלבדם, ישנם גם בדלנים רפובליקנים, אנשי "מסיבת התה", אשר קולם אבוד מראש לאובמה.
תמונת המצב הפוליטית תהיה ברורה יותר בעקבות נאום הנשיא, אך לעת עתה, מאבקו הפוליטי של אובמה התחיל ברגל שמאל ויחסי הכוחות אינם מבשרים טובות לממשל.
אובמה חייב לזכות בתמיכת הסנאט, כדי שיוכל בבוא הזמן להתעלם מהצבעת נגד אפשרית של בית הנבחרים, על פי תקדים ביל קלינטון לפני המבצע בקוסובו. למרות רוב דמוקרטי סולידי של 46-54, נרשמו בבדיקות כלי התקשורת למעלה מ-50 סנאטורים מתלבטים. "הניו יורק טיימס" מצא רק 25 סנאטורים שתמכו כבר פומבית בתקיפה ו-17 סנאטורים שמתנגדים או נוטים להתנגד.
בית הנבחרים, שבו יש רוב רפובליקני מוחץ של 234 לעומת 201, הוא זירה זרועת מוקשים עבור אובמה. דמוקרטים רבים נבחרו אליו על רקע השובע האמריקני מהמלחמות בעיראק ואפגניסטן, ולצדם מכהנים בדלנים רבים, שלא יתמכו בנשיא בשום נושא.
ננסי פלוסי, מנהיגת הדמוקרטים בבית הנבחרים שידועה ביכולתה לגייס את סיעתה להצבעה, מבינה את הקושי. היא הודיעה על תמיכה בתקיפה כליברלית ממחוז בחירה שמאלני בסן פרנסיסקו, אך אפילו אשפית גיוס הקולות נאלצה להעניק לחבריה חופש הצבעה. רק 41 צירים הודיעו על תמיכתם בתקיפה, לעומת 153 שהודיעו כי יצביעו נגד. נותרו 208 חברי בית הנבחרים שטרם החליטו, ו-31 שעמדתם לא ידועה, ועמם גורלו הפוליטי של נשיא ארצות הברית.
בישראל יעקבו בימים הבאים אחרי ההתפתחויות בוושינגטון לקראת האפשרות המתקרבת של תקיפה אמריקנית בסוריה. הבכירים במערכת הביטחון, בהם שר הביטחון והרמטכ"ל, צפויים לשמור על קשר רציף עם מקביליהם בוושינגטון.
הכוננות בצה"ל ירדה אמנם בימים האחרונים, מאז הוחלט לדחות את התקיפה, וחלק מהסוללות של כיפת ברזל - בהן זו שהוצבה בגוש דן - קופלו, אך ניתן יהיה לפרוס אותן בהתראה קצרה ובהתאם להערכת מצב מטכ"לית. בישראל מבהירים כי כל פעולה מערבית בסוריה לא תכלול את ישראל, אך בכל מקרה של תגובה סורית נגד ישראל, צה"ל יגיב, על אף האפשרות שתקיפה סורית נגד ישראל עדיין מוערכת כסבירות נמוכה.
בהכנת הידיעה השתתף יואב זיתון