שתף קטע נבחר

  • עמוס רולידר
 

"אמא, אל תלכי": להפוך את הפרידה בגן לקלה יותר

הימים הראשונים בגן הם תמיד קשים, והשנה, בשל הצמידות של החגים לפתיחת שנה"ל, הם הפכו לקשים וארוכים במיוחד והורים רבים נאלצים להתמודד עם תקופה ארוכה יותר של הסתגלות ובכי בבקרים. אז איך להפוך את הפרידה לקלה יותר? פרופ' עמוס רולידר ואפרת מונשרי גורן מסבירים

פתיחת שנת הלימודים סמוך כל כך לראש השנה גרמה למצב מוזר, יש אפילו שיאמרו בעייתי. בעוד שבשנים "רגילות" הימים הראשונים בגן מוקדשים להסתגלות לגן, ולאחריהם נכנסים לאיזושהי שיגרה, השנה הילדים עוד לא הספיקו להבין מי נגד מי - וכבר יצאו לחופשה. התוצאה: בשבוע הקרוב רבים מהם יעברו את הליך ההסתגלות שוב - ורבים מאיתנו, ההורים, ייאלצו להתמודד שוב עם הפרידה הקשה בבוקר, שמלווה לעתים רבות בבכי.

 

עבור ההורים אותה פרידה קשה מעלה גם שלל שאלות: האם להשאיר את הילד בוכה וללכת? האם הבכי מצביע על כך שלא טוב לו בגן? ואיך בכלל צריך להתמודד עם המצב הלא פשוט הזה? בשביל לענות על כל השאלות, ועוד כמה, אנחנו כאן.

 

הכתבות האחרונות של עמוס ואפרת בערוץ הורים :

"אבל אני עייף": להתארגן בבוקר - בלי צעקות

"אם תמשיכו לריב, אנחנו מסתובבים וחוזרים" 

יום הולדת הכי-הכי? תפסיקו לקלקל את הילדים!

 

כניסה לגן חדש, ומעברים בכלל, עלולה להיות לא פשוטה לילד, אבל גם להורים. לכן לפני שאנחנו ניגשים לדרך בה יש לסייע לילד - חשוב קודם לבדוק מה קורה אצלכם. חשוב שתבינו האם בחרתם גן שאתם מאמינים בו ושמחים לשלוח את הילד אליו, כיוון שאם המצב אינו כזה חשוב שתדעו שילדים מרגישים בדרך כלל כאשר הורה מתלבט או חושש בעצמו. תקשורת בלתי מילולית, כמו חיבוק חזק מדי או אמירות בסגנון "מסכן שלי אתה הולך לגן", משפיעות באופן ברור על הפרידה בבוקר.

 

לכן חשוב שלפני הכל תעשו אתם עבודת הכנה, כהורים, ותחשבו מה קשה לכם בפרידה והאם אתם סומכים על צוות הגן. כאשר כל התשובות שלכם חיוביות הביטחון שלכם יעבור אל הילד - ולכן כדאי להתחיל בכך.

 

הכניסה לגן

את הכניסה לגן נוהגים לחלק לשני חלקים: הימים הראשונים, בהם כדאי להכיר לילד את הגן ואת המטפלים בו ובמהלכה לא מומלץ להשאיר אותם שעות רבות בלעדיכם. בזמן זה מומלץ, אם יש לכם זמן, לקחת כיסא ולשבת בגן באופן פסיבי. אל תטפלו בילד אבל תנו לו תחושה שאתם שם, צופים, והוא יכול לראות אתכם. כניסה הדרגתית לגן חדש או לגן בפעם הראשונה, חשובה לתחושת הביטחון של הילד וגם שלכם. את השלב הזה ככל הנראה ביצעתם עוד לפני החג, אך ייתכן שיהיה בכך צורך (מצומצם יותר) גם כעת.

 

השלב השני הוא הכניסה לשגרה. גם אם דאגתם לכניסה הדרגתית, ולעתים אפילו כשמדובר בילד שהולך לגן שהוא מכיר מהשנה שעברה, יש בכי בבוקר כשאתם נפרדים בגן. הטיפים הבאים יעשו לכם סדר בתהליך הפרידה בבוקר - ויקלו על הילדים, ועליכם:

 

1. אל תאריכו את זמן הפרידה

הילד לומד מהר מאוד כי הדרך להשאיר את אבא או אמא לצדו היא להמשיך לבכות ולהתנגד לפרידה. אם בכי שווה לאמא ולאבא מחבקים - אז בכי חזק יותר הוא חיבוק ארוך יותר, וההמשך כבר ברור. יום למחרת ההורה יתקל באותה התנהגות של התנגדות ובכי, כמובן בעוצמה חזקה יותר. נסו לדאוג לפרידה עניינית ולא ארוכה, והקפידו גם שלא להתמקד בקושי של הילד.

 

2. אני כבר יכול ללכת?

שימו לב לדרך בה בחרתם להודיע שאתם הולכים - בשאלה. ילדים לא ישחררו הורה מהסס או הורה שמתלבט ושואל אותם אם ניתן ללכת. התשובה של כל הילדים תהיה תמיד "לא!".

 

את הפרידה התחילו בניסוח ברור ולא מתנצל, שואל או חושש. משפט קצר ומנוסח כגון: "אני הולך עכשיו" יעזור גם לילד להבין מה עומד לקרות. חשוב כמובן להחליט - ולבצע. הורה מהסס רק יגביר את הבכי והבלבול של הילד.

 

3. אבא יקנה לך פרס/ארטיק/מתנה ענקית

לפעמים, בתוך כל הקושי, הורים מנסים לשחד את הילדים ולמצוא משהו שיאחז בו כדי שהפרידה תעבור בקלות. פרסים הם אחד הדברים שכדאי להימנע מהם. ילדים צעירים לא יכולים לתכנן רחוק והם נמצאים כרגע ברצון שאבא או אמא יישארו. הבטחת פרס או מתנה לא ימנעו את הבכי ובעיקר יעבירו מסר בעייתי הקשור לקשיים ולהתמודדות.

 

4. אם אתה בוכה - אין טלוויזיה היום

בדיוק כמו פרסים ומתנות גם איומים מיותרים ולא מובילים לפתרון, להיפך, רק לפחד או כעס של הילד. נסו להימנע, גם בשעת כעס, מכל ניסיון לשחד או לאיים. זה קשה, נכון, אבל האיום ממילא לא יעבוד.

 

5. בבקשה אל תבכה

לפעמים ילדים בוכים. אם מדובר בבכי רגעי, רק ברגע הפרידה, זה בסדר. אם כבר החלטתם להיפרד מהילד ואז שמעתם אותו בוכה, אל תחזרו ואל תדרשו, תבקשו או תתחנו אליו שיפסיק. גם בדרך זו לא תשיגו דבר, מלבד עיסוק בבכי.

 

6. אל "תברחו" כשהוא לא שם לב

זוהי אחת הטעויות הקשות, הגורמת להפרת אמון של הילד בהורה. אנחנו יודעים שבאותו הרגע זה נראה הדבר הטוב ביותר והנכון, כי הילד שקוע באיזה משחק, אבל התנהגות זו מגדילה את הקושי של הילד ביום למחרת ואת תחושת האמון שלו בהורה. לא פשוט להתמודד עם בכי של ילד בעת הפרידה, אבל זו חובתכם לא להיעלם לו. אמרו לו תמיד שלום והדגישו שתחזרו לאסוף אותו.

 

7. להיפרד נכון? יש דבר כזה

כל הורה מכיר את הילד שלו ויודע כמה זמן לוקח לו להתרגל למקום חדש ומה הקשיים שלו. מומלץ "לבנות" לכל ילד תוכנית פרידה והתמודדות עם הבוקר. הפרידה עצמה מתחילה בתהליך שאתם ההורים עושים עם עצמכם ובביטחון שלילד שלכם טוב במקום הנבחר. בדקו אם הילד מאושר בגן ונמצא בסביבה בטוחה לדעתכם. ודאו שטוב לו, ובמקרה שהוא בגן מוכר וממשיך לבכות בבקרים - בררו עם הגננת או המטפלת כי מספר דקות לאחר צאתכם הילד נרגע ומתפקד כרגיל. בררו עם הילד (אם הוא בגיל המתאים) מה הוא כן אוהב בגן ועם מה הוא רוצה להתחיל את הבוקר.

 

בוקר רגוע מתחיל בתאום ציפיות: חשוב לדבר על הדברים ועל הקשיים. הכינו את הילד לקראת הקושי הצפוי בפרידה עוד בטרם ההגעה לגן ואפילו לפני שאתם יוצאים מהבית. הסבירו ותארו את טקס הפרידה בגן: חשוב שהילד ידע בדיוק מה יהיה. כמובן שאם יש פינה שהוא אוהב לשחק בה או צעצוע אהוב אפשר לשלב את המשחק בפרידה של הבוקר וללוות את הפעוט אליהם ובכך להקל עליו.

 

טקס פרידה: קיבעו סדר פעולות קבועות החוזרות על עצמן מדי בוקר, אשר יהוו טקס פרידה. חשוב, כמובן, שהילד ידע מהן הפעולות. שגרה קבועה מסייעת לילד להתגבר על קושי לבצע מעברים בקלות.

 

החלק האחרון של טקס הפרידה: הגננת תהיה זו שתנווט את הפרידה. בקשו ממנה להיות נוכחת ופעילה ולעזור לילד. הגננת יכולה לומר "בוא חמוד נגיד שלום יפה". כאן עליכם ההורים לקום ולצאת ללא היסוסים - גם אם הפעוט בוכה. זה לא פשוט, אנחנו יודעים, אבל אם בחרתם את הגן ואת הגננת אתם צריכים לדעת שהפעוט שלכם בידיים טובות.

 

אתם לא לבד: אתם לא לבד או לפחות לא אמורים להיות לבד. בכל גן יש גננת וצוות חינוכי שאמורים לתמוך בתהליך. כדאי לעבור את התהליך בתאום מראש עם הגננת. אם אתם יודעים שהילד שלכם מתקשה יותר להיפרד חשוב שתבקשו תמיכה ועזרה פעילה שלה ושלא יהיה מצב בו הפעוט יישאר בוכה לבד בגן.

 

הקפידו על פרידה קצרה: לאחר הפרידה צאו מהגן ואל תחזרו. דואגים? בדיוק בשביל זה יש טלפון. התקשרו לגננת, בררו מה שלום הילד ואיך הוא נרגע.

 

חיזוק פרידה יפה: בכל פרידה יפה כדאי לגשת הפעוט לחבק אותו ולומר לו כמה אתם גאים בו. אל תיקחו כמובן מאליו פרדה מהירה וקלה.

 

שנת לימודים נעימה וחזרה קלה לשגרה.

 

פרופ' עמוס רולידר ראש המחלקה למדעי ההתנהגות המכללה האקדמית כנרת וראש מרכז רולידר לייעוץ והכוונה הורית. אפרת מונשרי גורן היא אמא לארבעה, יועצת להורים ויועצת אסטרטגית לשיווק הורי 





 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
פרידה בבוקר. אל תברחו להם
צילום: shutterstock
מומלצים