יש לך שקל לספר? מיזמים שרוצים מימון
פרויקטים במימון-המון הולכים וצוברים תאוצה בישראל, גם בתחום הספרות, ואף כי חלקם נאבקים בחבלי לידה דוגמת עוזי וייל - עדיין מדובר בקרקע פורייה לשיתופי פעולה מעניינים. ממכונת ממתקים שמוכרת שירה, ועד לאלבום תמונות של הוריקן סנדי - בואו תראו איך עושים את זה נכון מעבר לים
אפשר לומר לא מעט דברים רעים על פרויקטים במימון-המון: הם מפחיתים מהאחריות של המוסדות הציבוריים לממן מיזמי תרבות; הם הופכים לתחרות פופולריות, שטחית אולי, בין סופרים, אמנים וזמרים; הם לא מתנהלים תמיד בשקיפות מלאה; הם מעבירים כסף למי שמסוגל כבר למצוא גופים מסחריים למימון הפעילות; הם באים על חשבון תרומה אמיתית לנזקקים - ועוד.
אבל דבר אחד אי אפשר לקחת מהפרויקטים האלה, שמבקשים מהגולשים לשלוח יד אל הכיס ולשלוף ממנו כסף (ובעיקר את הסיסמה לפייפאל) כדי לעזור לעוד מיזם להתממש - הם מאפשרים חיבורים נפלאים בין יוצרים ונותנים הזדמנות לשיתופי פעולה לא-שגרתיים שהיו מתקשים אחרת, למצוא את מקומם על מפת התרבות.
הסופרים בישראל, מצדם, עדיין בוחנים את הכלי החדש שעומד לרשותם. חלקם מסתבכים כמו עוזי וייל, וחלקם עוד מחכים לראות מה יעלה בגורל ספרם הבא, כמו יגאל סרנה המבקש בימים אלה את עזרת קוראיו בהוצאה עצמית לאור של "2023", רומן שכתב.
כדי להעניק להם קצת השראה ולראות לאן מימון-ההמון יכול לקחת אותנו מבחינה ספרותית, בחרנו לבחון חמישה פרויקטים מסקרנים שמגייסים כסף בימים אלה ממש, בבריטניה ובצפון אמריקה, באמצעות קיקסטארטר ואינדיגוגו. מספרי ילדים, דרך מכונות למכירת שירה ועד מסימניות שהן גם קסם ומסתורין - בחו"ל מוכיחים לנו שנותרו שבילים רבים לגלות בארץ הלא-ידועה הזו, ואולי בעיקר להמציא אותם מלכתחילה.
1. ספר בחצות – אדגר אלן פו
אדגר אלן פו: בקרוב הסימניה
עמוד הפרויקט: קיקסטארטר
איפה זה קורה? פאדוק ווד, בריטניה.
למה הם רוצים כסף? כדי להוציא סט של 25 סימניות שעליהן יצירות אמנות של דן ביינס, בהשראת הכתבים של אדגר אלן פו (סימנייה נפרדת לכל יצירה), שאפשר לבצע בעזרתן גם קסם פשוט - שיבלבל את קהל הצופים. מהדורה קודמת של הפרויקט יצאה בהתבסס על היצירות של סופר האימה והמד"ב הווארד פיליפס לאבקרפט, והסימניות הפכו כולן לפריט לאספנים. בין היצירות של פו שנבחרו לסדרה הנוכחית: "הרציחות ברחוב מורג", "חיפושית הזהב", "העורב", "הבור והמטוטלת" ועוד.
מה הם מציעים בתמורה? סימניות חתומות, די-וי-די המסביר כיצד לבצע את הקסם בעזרתן, ספרי אמנות דיגיטליים, הדפסים מוגדלים של היצירות, ועוד.
למה זה מעניין? כי ביינס משתף פעולה עם המנטליסט איאן הארווי, והתוצאה אטרקטיבית במיוחד לחובבי הז'אנר, וכי מדובר בפרויקט שמחבר את הספרות בצורה מעניינת לעולם האמנות והקסמים, כך שהוא חורג מהשטאנץ הלעוס לעייפה באתרי מימון-ההמון. הדגמה של הקסם מהסדרה הקודמת אפשר לראות כאן.
2. Fetch – ספר מאויר לילדים
ספר מאויר לחובבי הכלבים
עמוד הפרויקט: קיקסטארטר
איפה זה קורה? לוס אנג'לס, קליפורניה.
למה הם רוצים כסף? אדם גלנדון סידוול, אמן של אפקטים ויזואליים לקולנוע, כתב ואייר ספר שני שלו לילדים בשם "Fetch" ("תפוס!"), שנראה בעל פוטנציאל להיות להיט אמיתי. זהו עולם של כלבים, עמוס פרטים ויזואליים נהדרים, הרפתקות וצבע. בסיפור, כלב אחד אוזר אומץ כדי לעזוב את הלהקה, ומחליט שמה שהוא באמת רוצה לעשות זה לטוס. מה שהוא עתיד לגלות מעבר לאופק - יפתיע גם אותו.
מה הם מציעים בתמורה? עותק דיגיטלי או מודפס מהספר, עותקים חתומים וממוספרים על ידי המחבר, מהדורות מוגבלות, חתומות ומוגדלות של עמודים ספציפיים מתוך הספר, מפגש עם הסופר בגוגל-האנגאאוט, צ'ט אישי עם המחבר, הכנסת כלב המחמד של התורם לאיור בספר, ועוד.
למה זה מעניין? סידוול יוצר דמויות ומפלצות עבור סרטים כמו "שודדי הקריביים", "פסיפיק רים" ו"קינג קונג", כך שאת הכישרון שלו מאשרות חברות ההפקה הגדולות ביותר. ולא רק הכישרון שלו טמון כאן, אלא גם של המאייר אדווין רמרב, שביומיום עסוק בלא פחות מאשר בעיצוב פארקי שעשועים. בקיצור, התענוג נראה מובטח.
3. מכונות אוטומטיות לממכר שירה
לא משמין, אך מפרה את הדמיון: מכונה קנדית לקניית שירה
עמוד הפרויקט: אינדיגוגו
איפה זה קורה? ונקובר, קנדה.
למה הם רוצים כסף? החודש מתקיים פסטיבל WORD בוונקובר, החוגג ספרים וכתיבה בספרייה הציבורית במקום בכל שנה מאז 1995, עם כ-25 אלף משתתפים שוחרי תרבות. בפסטיבל הנוכחי מתכוונים להסב חמש מכונות אוטומטיות לממכר ממתקים - למכונות שירה. תמורת שני דולרים יוכלו העוברים והשבים לרכוש פיסות שירה ברחבי העיר, להעניק אותן לאחרים, להחליף אותן, ועוד.
מה הם מציעים בתמורה? תיקים מפסטיבלים קודמים, ספרי שירה, לוחית תודה על המכונה, ציון שם התורם באחד האירועים בפסטיבל, ועוד.
למה זה מעניין? הסרטון שיצרו לפרויקט מצליח להיות כנראה אחד הכי פחות מלהיבים בתחום, אבל מדובר בחיבור מעניין בין מגדל השן של השירה ובין האדם הפשוט ברחוב, שבמקום להזין את עצמו בסוכר מלאכותי מהמכונה - יוכל להעניק לעצמו מעט שירה מחייה לנפש.
4. אלבום תמונות מהוריקן סנדי
עמוד הפרויקט: אינדיגוגו
איפה זה קורה? לונג איילנד, ניו יורק.
למה הם רוצים כסף? הצלמת והמעצבת הגרפית איימי דנגרביט מוציאה ספר עם תצלומים שצילמה בזמן הוריקן סנדי, בעיקר בחופים באזור, וקוראת לו "Salted Wounds". הספר עתיד לראות אור בכריכה רכה ובסגנון מגזיני, וגם במהדורה דיגיטלית. לפי הדוגמאות הוא מציג זווית יפהפייה ומטרידה של אסון נטול אנשים - רק מים מכל כיוון.
מה הם מציעים בתמורה? עותקים חתומים מהספר, גלויות, תצלומים מוגדלים, ועוד.
למה זה מעניין? כי התמונות שמוצגות בגלריה של הפרויקט ובעמוד הפייסבוק של הצלמת פשוט נהדרות ועוכרות שלווה, וכי חלק מהסכום שייאסף עבור הפרויקט ייתרם לקרן צדקה לנפגעי ההוריקן - ויש בכך שילוב של תרומה אמיתית לאנשים שזקוקים לכסף וכן לקידום התרבות.
5. מגזין ביקורת ספרות
קריאה וחשיבה ביקורתית: עדיין מהנכסים הרוחניים של אמריקה
עמוד הפרויקט: קיקסטארטר
איפה זה קורה? לוס אנג'לס, קליפורניה.
למה הם רוצים כסף? 17 המתמחים הצעירים בתוכנית הקיץ ב-LARB, הלא הוא מגזין הספרות והתרבות Los Angeles Review of Books, מבקשים להוכיח שקריאה, כתיבה וחשיבה ביקורתית הן עדיין מהנכסים הרוחניים של אמריקה. בזמן שמדורי הספרות נעלמים מהעיתונים - הסטודנטים האלה מבקשים להדפיס מהדורה מיוחדת של המגזין, שתציג את הבחירות של הדור הבא של עורכי הספרות והמו"לים.
מה הם מציעים בתמורה? עותקים מהגיליון המיוחד, סימניות ייחודיות בעבודת יד, מנוי ל-LARB, ועוד.
למה זה מעניין? הצעירים האמריקנים האלה בחרו בעצמם את הכותבים, את המאיירים ואת המעצבים של המגזין, ועומדים להוציא לאוויר העולם מקבץ ספרותי של קולות חדשים, ראיונות, ומסות - תוך הוכחה שהדבר ייתכן גם כלכלית ו"מממן את עצמו". מעניין.