בשנה החולפת: עלייה בהסכמה לתרום איברים
60% מהישראלים הסכימו בשנה החולפת לתרום איברים - כך עולה מנתונים של משרד הבריאות, שהוצגו בכנס השתלות איברים בבריטניה. בשנה האחרונה עלה ב-6% מספר ההסכמות לתרומת איברים. הסיבה: חוק הקדימות בתור להשתלה לחתומים על כרטיס "אדי"
שיפור משמעותי בנתוני המרכז הלאומי להשתלות: מסיכום ביניים של משרד הבריאות, שהוצג השבוע בכנס הבריטי למינהל הרפואה בתחום השתלות האיברים, עולה כי 60% מהישראלים מסכימים לתרום איברים.
את הנתונים הציג בכנס פרופ' ג'יי לביא, מנהל מחלקת ההשתלות במרכז הרפואי שיבא, והם מצביעים על עלייה של 6% בהשוואה לשנה שעברה, אז עמד שיעור המסכימים לתרומת איברים על 54%. אמנם מדובר בעלייה משמעותית, אך הנתונים בארץ עדיין רחוקים מאלו של מדינות מערביות אחרות. כך, למשל, השיאנית בתחום היא ספרד, שם כ-80% מסכימים לתרום את איברי יקיריהם. שיעור ההסכמה בארצות הברית עומד על כ-75%. עם זאת, שיעור ההסכמה בבריטניה הוא נמוך ועומד על כ-45% בלבד.
"הבריטים מאוד התפעלו משיעור ההסכמה הגבוה", אומר ל-ynet פרופ' ג'יי לביא, "והם תהו כיצד זה קרה. הסברנו שהעלייה היא בין היתר הודות לחוק קדימות בתור ההשתלות, שהביא לתחילת מגמת העלייה. על העלייה הזו ישראל זכתה לתשבוחות, וכל ראשי מערכת הבריאות אמרו שזה המודל שלאורו צריכים לפעול גם בבריטניה".
תוכנית הקדימות בתור להשתלה אושרה בחוק ההשתלות בשנת 2010 וקובעת כי חולה החתום על כרטיס אדי ויזדקק להשתלת איבר, יקבל קדימות בתור להשתלה. החוק אושר על ידי ועדת מומחים רב מקצועית שכללה רופאים, מומחי אתיקה, נציגי הלכה, משפט וסוציולוגיה ואושרה גם על ידי המועצה הלאומית לביואתיקה.
-מה מרתיע ישראלים מלתרום איברים? "לפי סקרים שערכנו, הסיבה ששבה ועולה כמקום ראשון בנימוק שניתן לאי מתן ההסכמה היא תפיסה שגויה של האופן שבו היהדות מתייחסת לתרומת האיברים", מסביר פרופ' לביא. "בניגוד לעמדה הרשמית של הרבנות הראשית, מרבית הרבנים רואים בזה מצווה גדולה, אך חלק מהציבור נוטה דווקא לקבל את עמדתו הקיצונית של הרב אלישיב ז"ל, שאינו מכיר במוות המוחי ואינו מכיר בתרומת איברים לאחר מות המוח. לצערי, לא חל שינוי בעמדת הפלג הקיצוני הזה".
מנתונים אחרונים של המרכז הלאומי להשתלות עולה כי בשנת 2012 נפטרו 91 ישראלים בעודם ממתינים להשתלת איברים. שיעור התמותה בזמן שנמצאים ברשימת ההמתנה לאיבר עומד על 8%, בהשוואה ל-22% במדינות אירופה.
מדי שנה עומד מספר הממתינים להשתלת איבר על כאלף ישראלים, רובם להשתלת כליה וכבד. בשנת 2012 זכו בחיים חדשים 277 מושתלים. מרבית ההשתלות היו של כליה (57), כבד (39) וריאות (38). בתוך כך בוצעו 108 השתלות כליה מתורמים חיים. עוד בהשתלות: 758 איש זכו במאור עיניים, לאחר שקרניות הושתלו בעיניהם. נכון לחודש שעבר עדיין ממתינים להשתלת קרנית 730 איש.
השתלת איברים. נתונים נמוכים יחסית לעולם
צילום: shutterstock
מומלצים