ההרצאות שתרצו לצפות בהן
למי שמיצה את כל שאר האפשרויות ביום כיפור הנה מיטב הפנינים שהרשת מציעה: מטינה פיי שמגיעה לגוגל ועד קונאן אובראיין שמגיע להארוורד. וגם: כמה פעמים גילו את אמריקה, האם יש לכם הפרעת קשב, איך נראים חרקים ממש מקרוב והאם יש לכם הפרעת קשב
יום כיפור. הרדיו דומם, הטלוויזיה, שגם בימים רגילים לא מדהימה, לא משדרת כלום ולצפות מהחלון בילדים רוכבים באופניים מעביר את הזמן למקסימום 20-25 דקות. בימי עבודה, קטעי הווידאו ברשת ימשכו את תשומת ליבנו ל-3-4 דקות של להקה ששרה על איך עושה שועל, ואפילו הצטמצמו ל-15 שניות בווין ובאינסטגרם. כשיש לנו קצת יותר זמן אפשר להקדיש אותו לקטעי וידאו והרצאות קצת יותר עשירות שלא ראיתם עדיין. עזרו למדי הצפיות שלהם לטפס למעלה והפיצו לחבריכם.
כשאומרים הרצאות ברשת, אומרים כמובן TED - יוזמת הפצת הידע באמצעות הרצאות שמתקיימת זו השנה ה-30 שלה ומתרחבת לכל העולם. ההרצאות ב-TED, כולל אלה שמתקיימות בישראל, הן באנגלית. אך ישנן לא מעט הרצאות מתורגמות.
כך, למשל, מטוס הסילון המודפס בתלת מימד, המטבע ביטקוין (שבינתיים מאיים על המוסדות הכלכלים המסורתיים), הביטבוקס האנושי שלא ממש צריך תרגום, ואיך לחסוך זמן בעזרת טכנולוגיה (במקום לבזבז) - אם למשל תקישו על מקש הרווח, תרדו עמוד אחד למטה. אם אתם חושבים לעצמכם "מה? זה ישן! מה נזכרתם בטד עכשיו?" - לחצו על רווח מספר פעמים ודלגו לקטעים הבאים.
בהשראת TED וסתם בהשראת הרצון ליצור ערבי הרצאות אקלקטיים נוסדו פרויקט 11:11 שסיפק 11 הרצאות של 11 דקות בנושאים שונים, ופרויקט 12 דקות שבו אפשר לשמוע שש הרצאות, נחשו באיזה אורך, גם במגוון נושאים. כך, למשל, תוכלו ללמוד מאיפה הגיעה המוזיקה שמסמלת את מצרים וסופים של בדיחות, מה קומיקס יכול לעשות, למה הפנסיה שלכם בסכנה, מה הן הפרעות קשב וריכוז ועוד.
המלחמה על הקרדיט
מי גילה את אמריקה? תגידו קולומבוס שחשב שזו הודו ואז קרא לתושבים "אינדיאנים", ואז תתקנו ותגידו שאמריגו היה שם לפניו. ואז כנראה תתקנו שוב ותגידו שעוד לפני כן היו מסעות לשם, שהרי איך הגיעו הילידים? אז כמה פעמים גילו את אמריקה? הרצאה של עירא אמברמוב בפסטיבל אייקון (שהוא ממש לא פסטיבל רק לחנונים בתחפושות) מספר על תגליות שונות של האנושות וכמה פעמים "גילו אותן" מחדש.
נכון, המחשבה על "כנס" או "יום עיון", מעוררת מחשבה על אנשים מסתובבים עם תגי שם, בורקסים עבשים ומשקה מנטה מוגז בכיבוד, ואחר כך דיון באולם עם פלורוסנט מרצד, על תקנון לשכת התעופה. אבל בתוך ימי העיון הללו יש פנינים. בהם, למשל, מושב בכנס רדיו שבו רבקה מיכאלי מראיינת את מגישי הרדיו טל ברמן, אביעד קיסוס, שרון טייכר וערן זרחוביץ'. מומלץ מאוד למי שמאזין לתוכניות שלהם, אבל גם למי שלא - ורוצה לקבל הצצה לעולם של תוכניות ההומור והסאטירה ברדיו. מחקו את זה - מי שרוצה לראות על במה ארבעה אנשים קרועים שמצחיקים למחייתם.
להרבה מההרצאות אפשר להאזין בזמן שמקפלים כביסה, שוטפים כלים או מנמנמים מתחת לפוך. אך בהרצאה הזו מכנס צילום תצטרכו לצפות. הצלם נדב בגים מציג את העולם של החרקים והיצורים הקטנים שהופך לעולם של פנטזיה בעזרת צילומי מאקרו.
ובכנס של 20 שנה לאינטרנט בישראל, מסביר עידו אמין, מחלוצי הרשת בישראל על אנימציה הסברתית, שזה שם קצת כבד לדברים מאוד מגניבים שרצים ברשת.
והנה רועי צזנה שאנחנו מכירים מהמדריך לעתיד, על ביולוגיה סינטתית. איך אפשר לפתח תכונות חדשות אצל אורגניזמים ומשכללים חדשות. החל מאילוף כלבים ועד לתכנות מחדש של הקוד הגנטי.
הנה עוד קצת הרצאות ונאומים באנגלית. ושוב, לא צריך לפחד מהמילה "הרצאות". מצאנו דברים, חלקם מוכרים יותר וחלקם פחות, שבאמת שווים את הצפיה. אפשר לשים תרגום אוטומטי שלא תמיד עושה את העבודה, אבל הוא קצת עוזר אם מפספסים מילה פה ושם. לוחצים ביוטיוב על המלבן הלבן עם הפסים ובוחרים באנגלית. אחר כך אפשר ללחוץ שוב ולבחור ב"תרגם כתוביות" ומשם בעברית.
שיותר הצליחו
נתחיל בסוף. באוניברסיטאות בארצות הברית לא מתביישים באלו שלא סיימו את התואר, ולפעמים, לרגל סיום הלימודים מביאים בפני הסטודנטים לצד מרצים שלמדו והצליחו, גם כאלה שלא סיימו באופן פורמלי. אחד מהם הוא סטיב ג'ובס המנוח, מייסד ומנכ"ל אפל - שגם אם היו לה רגעי שפל, וגם אם אתם לא אוהבים את המוצרים שלה, וגם אם אתם חושבים שהיא בסך הכל העתיקה או ארזה טוב טכנולוגיה בינונית - עדיין נחשבת לאחת החברות המצליחות והחדשניות בתחום. ג'ובס מדבר על הלימודים שלו כשומע חופשי, ועל השראה. קלישאתי? אולי. אבל נאומי ההשראה המקוריים טובים מהשחזורים של אשטון קוצ'ר בסרט הגרוע על ג'ובס.
וגם אחד המתחרים הכי גדולים שלו, ביל גייטס. מייסד ויושב ראש מיקרוסופט והפילנתרופ, פותח את הנאום שלו בהארוורד, אחד מהמוסדות המכובדים בעולם, במשפט "אבא, אמרתי לך שאחזור להשלים את התואר". גייטס גם פרש מהלימודים, אבל לאחר יותר משלושים שנה במיקרוסופט ומהפכות טכנולוגיה שהוביל ומחקרים שמימן באמצעות הקרן שלו, הוא קיבל תארי דוקטור של כבוד. גייטס מתבדח על העניין, אבל ממשיך בסיפורים על העבודה הקשה שלו שבסופו של דבר הקימה את אחת החברות הגדולות בעולם שמוצר שלה נמצא כמעט בכל מחשב.
(להמשך הנאום: חלק 2, חלק 3, חלק 4, חלק 5)
ומאותו הארווארד יצא גם קונאן אובריין (אנחנו עוד נחזור אליו) שדווקא סיים בהצטיינות. בנאום לבוגרי דארמות' הוא קורע בסטנדאפ שמצליח להצחיק גם את הפרופסרים בחליפות שיושבים סביבו על הבמה. שווה לצפות גם בג'יי קי רולינג (מחברת ספרי הארי פוטר), מנחה תוכנית הסאטירה סטיבן קולבר(ט), וסת' מקפארלן (האיש מאחורי איש משפחה ונגזרותיה)
וקונאן וטינה באים לעבודה
חשבו על האמן הכי מצחיק שיצא לכם לראות במסגרת ועד עובדים או יום כיף בעבודה. עכשיו תחשבו שאתם עובדים בגוגל, שמדברים רבות על תנאי העבודה הכיפים שם (ומצד שני על כך שהמעסיק נותן תנאים להשאר ולעבוד עד מאוחר) ותקבלו לכשעה אורחים כמו ליידי גאגא, ג'ורג' ר.ר. מרטין, ברק אובמה (כשעוד היה מועמד לנשיאות), דיוויד בקהאם ורבים אחרים.
כל האירוחים האלה גם מוקלטים ומועלים ליוטיוב, ואנחנו היינו שמחים מאוד להיות באולם כאשר הגיע לשם קונאן אובריאן, שבדיוק היה בין עבודות ובאחד משיאיו היצירתיים והקומיים. אבל נסתפק בלצפות בו על מסך המחשב או הטאבלט כשהוא משתלט על הבמה, או בטינה פיי שהמראיין שלה הוא יו"ר (ואז מנכ"ל) גוגל. תענוג.