המכללות הטכנולוגיות על סף השבתה
בדיון חירום שנערך בוועדת העבודה בכנסת איימו ראשי המכללות להכשרת הנדסאים שלא יפתחו את שנת הלימודים אם לא יקבלו סיוע של עשרות מיליונים ממשרד הכלכלה. יו"ר הוועדה נזף בסמנכ"לית המשרד על הסחבת ואיים להעביר מאחריותה את המכללות לידי משרד החינוך
ראשי המכללות הטכנולוגיות להכשרת הנדסאים איימו היום (א') שלא יפתחו את שנת הלימודים בעוד כשלושה שבועות אם משרד הכלכלה לא יבטיח להם סיוע חירום בסך 80 מיליון שקל עד לגיבוש רפורמה מוסכמת לענף. בעשרות המכללות הללו הפזורות ברחבי הארץ לומדים כ-22 אלף סטודנטים.
את איום ההשבתה השמיעה יו"ר פורום המכללות, ד"ר יוכבד פנחסי-אדיב, בדיון חירום במשבר הענף שנערך בוועדה העבודה והרווחה של הכנסת. יו"ר התאחדות הסטודנטים הארצית, אורי רשטיק, נתן גיבוי למכללות והודיע כי יצרף למאבקן את כל ציבור הסטודנטים בארץ אם לא יובטח להן הסיוע הממשלתי הנדרש באופן מיידי.
יו"ר הוועדה, ח"כ חיים כץ, ביקש מסמנכ"ל משרד הכלכלה, מיכל צוק, לדווח לו עד יום ה' בצהריים אם המשרד יעביר סיוע, אך סירב לומר מה תהיה תגובתו אם התשובה תהיה שלילית.
כץ נזף במשרד מראשית הדיון עד תומו. "המשרד כאילו משותק. הוא לא עובד. אני לא רואה שקידמתם (במשבר המכללות - צ"ל) אפילו פסיק... אני מאוד מרוגז ומאוכזב מההתנהלות שלכם. אתם מדברים ולא עושים, לא מעבירים תקציבים, לא מקימים את מועצת ההנדסאים שקבענו בחוק. אי אפשר לחיות רק מהצהרות. הן טובות רק לבחירות. אם אתם רוצים לסגור את המכללות כדי להכניס את תוכנית ויסקונסין בדלת האחורית, לפחות תגידו", אמר כץ.
הוא הוסיף כי "ראשי המכללות דיברו כאן מדם ליבם כשמפעל חייהם הולך ומתמוטט. הגיע הזמן לעבור מדיבורים למעשים. אם אתם לא מסוגלים, נפעל להעביר את המכללות לחסות משרד החינוך שכבר נלחם איתכם על החסות הזאת".
"המכללות סובלות שנים מהזנחה תקציבית"
סגנית שר הפנים פאינה קירשנבאום, אחת מיוזמי הדיון, אמרה כי משרד הכלכלה "הורג את שכבת הביניים המקצועית של המשק ויאלץ לייבא גם הנדסאים, מה שיהפוך את ישראל ליבואנית כוח האדם הגדולה בעולם".
ד"ר פנחסי-אדיב ציינה כי המכללות סובלות שנים מהזנחה תקציבית ורובן על סף קריסה כלכלית. היא ציינה תחשיב מקצועי שביצע עבורם שמואל סלבין, מנכ"ל האוצר לשעבר והיום חבר הוועדה לתכנון ותקצוב של המועצה להשכלה גבוהה, מראה כי קיים צורך חד-משמעי להגדיל את הסבסוד הממשלתי של המכללות בכ-425 מיליון שקל בשנה במסגרת רפורמה לחמש שנים, ולפחות תקצוב מיידי של 80 מיליון שקל שיאפשר לסיים את שנת הלימודים החולפת ולפתוח את השנה הבאה, בדגש על חיזוק המכללות שבאזורי העדיפות הלאומית.
ראשי המכללות הדגישו כי המשבר המתמשך אילץ אותם עד כה לצמצם את מספר המורים ולקצץ בשכרם שלא לדבר על חוסר יכולתם לחדש את הציוד המיושן והמתכלה. הם חזרו וטענו כי משרדי הממשלה מזלזלים בהם כאילו הם אחרון ועדי העובדים. נציגי חיל החימוש של צה"ל והתעשיינים שנכחו בדיון הדגישו בדיון מצידם את הצורך הגובר שלהם בבוגרי המכללות המקצועיות.
סמנכ"ל משרד הכלכלה צוק טענה כי הדיבורים איתם נמשכים כל הזמן אבל הפערים בעמדות נותרים בעינם. "הבעיה איננה רק כסף. דרושים גם שינויים מערכתיים", אמרה. היו"ר כץ שיסע אותה: "בדיבורים אתם ליגה לאומית. אבל הוועדה איננה במה לקשקושים".