שתף קטע נבחר
 

10 סיבות להזדקנות מוקדמת של עור הפנים

עור הפנים שלנו נמצא בחזית "יחסינו" עם העולם, ובדרך כלל הוא הראשון לספוג את השינויים שחלים בו בגלל מזג האוויר, הגיל או האירועים שעברו עלינו. מה באמת גורם לעור הפנים שלנו להזדקן ומה אנחנו יכולים לעשות נגד זה?

זה קורה ביום אחד. אנחנו מסתכלים על עצמנו במראה ופתאום שמים לב לקמט החדש או לכתם על העור שלא היה שם קודם. מה גורם להזדקנות הפנים ומה אפשר לעשות כדי למנוע את התופעות הללו או לפחות להאט אותן?

 

את אפליקציית הבריאות לסמארטפון כבר הורדת? הורידו לאייפון או לאנדרואיד

 

עוד מדריכי איכות חיים

התחלה טובה: 10 המלצות בריאות לשנה החדשה

10 סימנים שמעידים: אתה סובל מדיכאון סמוי

סוף לעצב: 10 עצות לשמירה על מצב רוח טוב

10 עצות להפחתת הסיכון ללקות בהתקף לב

 תזונה מרפאה: 10 דיאטות ל-10 בעיות בריאות

יש אלוהים: 10 סיבות בריאות להאמין באל

 

1. שמש

חשיפה לשמש היא גורם מרכזי וחשוב יותר מאשר גילנו הכרונולוגי להופעת קמטים וכתמים ולהתרופפות האלסטיות של העור ולמראה נפול של תווי-הפנים. למעשה כ-70% מתהליך הזדקנות העור תלוי בכמות אור השמש אליה נחשף העור במהלך החיים.

 

 

קרינת השמש היא קרינה מייננת הגורמת להרס סיבי הקולגן בעורנו במנגנון של נזק חמצוני מואץ. סיבי הקולגן האלסטיים והגמישים הופכים קשיחים ושבירים ומבנם הבסיסי נהרס - תופעה שזכתה לשם המקצועי :סולאר אלסטוזיס.

 

תהליכי החמצון המואצים פוגעים גם במטען הגנטי של תאי הבסיס בעור ומביאים להתחלקות בלתי תקינה של התאים. בכך קרינת השמש מעלה גם את הסיכון שבהופעת נגעי עור ממאירים וטרום מממאירים וכמובן גורמת להופעתו של עור מחוספס, דק ומקומט.

 

מעבר לכך חשיפה ממושכת לשמש פוגעת בבלוטות החלב בעור וגורמת לעור יבש ורגיש.

 

2. עישון

. עישון גורם לקמטוטים אופייניים המופיעים בטרם עת במקומות בהם העור דק במיוחד, כגון בצדי העיניים (קמטי חיוך) ומעל לשפה העליונה. קמטי עישון אופייניים אלה עלולים להופיע כ-10 עד 15 שנים לפני מועד הופעתם בקרב הלא מעשנים.

 

הסיבה להתקמטות המהירה במעשנים נעוצה בדלדול רמותיו של ויטמין C בדמם של המעשנים, הנמוך בממוצע ב-60% מזה המצוי בדמם של הלא מעשנים.

 

ויטמין C הוא מרכיב מרכזי ביצורם של סיבי הקולגן, האחראים כאמור על האלסטיות והמראה המתוח של עור צעיר ובריא המחסור היחסי בו מביא לליקוי בייצורו התקין.

 

עישון גורם להתקמטות מוקדמת ואופיינית של עור הפנים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
עישון גורם להתקמטות מוקדמת ואופיינית של עור הפנים(צילום: shutterstock)

 

3. תפריט דל בחלבון ועשיר בפחמימות פשוטות

תפריט עשיר בסוכרים פשוטים ומיני מתיקה גורם לגליקוליזציה, סיכור של רקמת החיבור בעור, להקשחתה ואיבוד האלסטיות שלה. מאידך חלבון מלא ממקור תזונתי חשוב וחיוני לייצורם של מבנים חלבוניים בעור הקריטיים לחזות פנים רעננה, כמו למשל החומצה ההיאלורונית, סיבי הקולגן וסיבי האלסטין.

 

4. תפריט עני בפירות וירקות

פירות וירקות הם המקור המרכזי לנוגדי חמצון בתפריטנו היומי. חשיפה לשמש, עישון, מחלות כרוניות וזיהום אוויר חושפים אותנו לנזקי חמצון מואצים בגופנו.

 

נוגדי חמצון תזונתיים מסיסי שמן כגון הליקופן, הלוטאין, ביטא קרוטן ונוגדי חמצון נוספים המצויים בירקות מגיעים לשכבות העור העמוקות-הדרמיס ומנטרלים ולו חלקית את נזקי החמצון הכרוכים בחשיפה ממושכת לשמש.

 

תפוזים ופירות אחרים העשירים בוויטמין C חיוניים לשם ייצור נאות של קולגן.

 

5. גנטיקה

לגופנו יכולת המבוססת על נטייה גנטית מולדת לייצר באופן עצמאי מערכות אנזימים הפועלות כנוגדי חמצון, לצד יכולת אינדיבידואלית לתיקון נזקים ב-DNA, הקוד הגנטי הקיים בכל התאים.

 

מערך טבעי זה של אנזימים נוגדי חמצון המיוצרים בגופנו אחראי בין היתר על תיקון יעיל של נזקים במטען הגנטי שלנו המתחוללים עם העלייה בגיל.

 

אולם, הנטייה לתיקון נזקים במטען הגנטי וכן כמות מידת נוגדי החמצון שגופנו מייצר באופן טבעי הם מולדים וטבועים בגנום שלנו. כך שגם להורים שלנו השפעה על מידת הנזק המצטבר הנגרם לעורנו עם העלייה בגיל ועל קצב התבגרות עורנו.

 

6. סטרס

דחק רגשי ממושך גורם להפרשה מוגברת של הורמוני דחק כגון קורטיזול ואדרנלין. הורמוני דחק אלה מאיצים תהליכי הזדקנות מגוונים הכוללים בין היתר דיכוי סינתזה תקינה של רקמת חיבור, השמנה אופיינית של הפנים, לצד תהליכים אוסטאופורוטיים הפוגעים בצפיפות העצמות וגורמים לשינויים במבנה הגולגולת.

 

7. נטייה למימיקה מודגשת

הנטייה לשוחח עם תנועות פנים מודגשות היא נרכשת ונלמדת. בדרך כלל ילדים נוהגים לחקות את הוריהם בתנועות הפנים וכן בעוויות האופייניות במהלך השיחה.

 

שימוש אינטנסיבי ומוגזם בשרירי הפנים מביאים לחריצת קמטי הבעה אופייניים המקנים פעמים רבות ארשת מבוגרת לגיל. למשל, תנועות זעף הכוללות את כיווץ הגבות גורמת להופעתו של קמט זעף בין הגבות העלול להיחרץ כקבוע כבר משלהי גילאי העשרים.

 

גם קימוט המצח והרמת הגבות גורמים להופעתם של קמטי מצח רוחביים ההופכים בהמשך לחרוצים עמוק בעור. מעבר לקימוט העור, שימוש חוזר ונשנה בשרירי הבעה מביא לשגשוגם ובליטתם מתחת לעור- עובדה הפוגמת במראה החלק והנינוח של פנים צעירים.

 

בכל פעם שאתם לא ישנים מספיק רואים את זה על הפנים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
בכל פעם שאתם לא ישנים מספיק רואים את זה על הפנים(צילום: shutterstock)

 

8. מחסור בשעות שינה

רק במהלך שנת לילה רציפה, לקראת שחר, מופיע שלב השינה המכונה שנת החלום. שלב זה בשינה הוא העמוק מכולם ובמהלכו בלבד מתחוללת הפרשתו של הורמון גדילה מבלוטת ההיפופיזה במוחנו.

 

שנת לילה רציפה היא למעשה אחת הפעמים היחידות ביממה בהם מופרש הורמון הגדילה במבוגרים וחשיבותו היא רבה לשמירה על רקמות גופנו השונות והתחדשותם ובכלל זה רקמת העור.

 

מחסור ממושך בשינה ניכר באופן ברור על הפנים ומאיץ הזדקנות כמו גם גורר תהליכים פתולוגים רבים אחרים.

 

9. אלכוהול

אלכוהול מוגדר ברפואה כרעל ובשפה הרפואית שיכרות מכונה- הרעלת אלכוהול. הוא גורם לפגיעה במרקם העור וצבעו והשפעתו ניכרת בין היתר באופן מיוחד בארובות העיניים המקבלות מראה אופייני.

 

שתייה מרובה של אלכוהול גורמת לתפיחות עיניים ופנים הנובעת בין היתר מהצטברותם של מטבוליטים- תוצרי פירוק רעילים שלו בשכבות העור העמוקות וגם גורם להופעתם של נימי דם ואדמומית אופיינית בלחיים ועל גבי גשר האף.

 

משקאות כהים כוויסקי נחשבים למזיקים יותר לחזות החיצונית ממשקאות בהירים כגון שמפניה.

 

10. דיכאון

תחושות ממושכות של עצבות וחוסר תקווה נתגלו כגורמים לקיצור הטלומרים- מבנים השוכנים בגרעיני כל התאים בגופנו ואחראים בין היתר על תוחלת חייו של התא.

 

קיצור הטלומרים גורם לקיצורו של המטען הגנטי ה-DNA המצוי בכל התאים וגורם להפסקת התחלקות התאים ומותם המוקדם. תופעה זו של קיצור הטלומרים והאצת הזדקנות התאים ניכרת לעין ביותר ברקמות המתחלקות בקצב מהיר כגון רקמת העור והשיער.

 

מעבר למנגנון הגנטי, דיכאון כרוך בגם בעליה בהפרשת הורמוני הדחק וכן מתלווים לו בדרך כלל הזנחה אישית, הפרעות שינה ותזונה לקויה- התורמים כולם להאצת תהליך ההזדקנות.





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מה קורה לפנים שלי? עור הפנים מושפע מכל מה שקורה
צילום: shutterstock
צילום: איליה מלניקוב
ד"ר אודי בר. החשיפה המוגברת לשמש הורס לנו את העור
צילום: איליה מלניקוב
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים