שתף קטע נבחר

אושר: מענקים ממשלתיים למעסיקי נשים

החוק לעידוד וקידום נשים בעבודה עבר לפני 5 שנים בכנסת אך רק היום אושרו תקנות ליישומו. במסגרת התקנות ינתנו מענקים שלא ידוע גובהם למעסיקי נשים בעיקר ממגזרים מועדפים כמו נשים חד-הוריות, חרדיות ובנות מיעוטים

התקנות ליישום החוק לעידוד שילוב וקידום נשים בעבודה, ולהתאמת מקומות עבודה לנשים אושרו היום (ב') בוועדה לקידום מעמד האישה אחרי יותר מ-5 שנים לאחר שהתקבל החוק בכנסת. האיחור הממושך באכיפת החוק נגרם בגלל סחבת בגיבוש התקנות במשרד הכלכלה. הזירוז בהשלמת התקנות נגרם לא מעט הודות ללחץ של הוועדה על המשרד בחודשים האחרונים.

 

מדוע נשים עובדות יותר אך מרוויחות פחות?

דו"ח: יותר ערבים מועסקים - נשים עדיין מופלות

הצעה ברוסיה: חופשה בתשלום לנשים במחזור

 

בעקבות הלחץ הוקמה המועצה הציבורית הנדרשת בחוק, בראשות שופטת בית המשפט העליון בדימוס דליה דורנר, ודרכה גובשו הקריטריונים ליישום החוק באמצעות התקנות שנוסחו בשיתוף משרדי הכלכלה והמשפטים. החוק יוצא לדרך לאחר אישור התקנות היום בישיבה מיוחדת של הוועדה שנערכה בהשתתפות שר הכלכלה נפתלי בנט והשופטת דורנר. התקנות אושרו "פה אחד" של היו"ר ח"כ עליזה לביא (יש עתיד), חברת הוועדה היחידה שנכחה בהצבעה.

 

תמריצים ופרסום חיובי למעסיקים

החוק מציע תמריצים למעסיקים במגזר הפרטי להרבות בהעסקת נשים. זאת במתן מענקים ואות הכרה ציבוריים לעסקים שיצטיינו בהשגת מטרות החוק. התקנות מסדירות את הליכי מתן התמריצים לפי בקשות שיגישו בעלי העסקים, אשר יוכיחו את עמידתם בקריטריונים, בעיקר בתחום שילוב הורים בכוח העבודה. מעסיקים שירצו להתמודד על קבלת המענק יצטרכו להציג נתונים על התאמת הארגון לעבודת הורים. אותות ההצטיינות אמורים להעניק להם יתרון תדמיתי בציבור.

 

למעשה מדובר בהחלפת מדיניות ההעדפה המתקנת שננקטה בעבר, במדיניות של הגברת המודעות המגדרית. זאת בדגש על עידוד העסקת נשים מקבוצות אוכלוסייה מיוחדות המתקשות להשתלב במעגל העבודה, או ששיעור השתתפותן בשוק נמוך במיוחד. מדובר בנשים חרדיות, בנות מיעוטים, בעלות מוגבלויות או צרכים מיוחדים, אימהות חד הוריות, עולות חדשות או נשים מעל גיל 45.

 

השר נפתלי בנט ודליה דורנר בדיון היום (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
השר נפתלי בנט ודליה דורנר בדיון היום(צילום: גיל יוחנן)

 

היו"ר לביא אמרה כי החוק החדש בעצם "נקבר" לאחר קבלתו. "אף אחד לא דאג לאכיפתו ולכן הוא לא הבשיל בהעדרן של התקנות הדרושות להפעלתו בשטח". היא ציינה כי למרות שניכרת עלייה בתעסוקת הנשים, עדיין קיימים פערים גדולים בשיעורי העסקתן לעומת הגברים ובעיקר פערים לרעתן בשכר נמוך בהשוואה לגברים בעלי תפקידים זהים. היא מקווה כי אכיפת החוק לאחר אישור התקנות תוביל גם לשינוי תודעתי בדבר מחויבות המדינה להנגשה והתאמה של מקומות העבודה לנשים.

 

השר בנט אמר כי החוק הוא "אינטרס עסקי והזדמנות כלכלית נטו למעסיקים, במילוי המחסור הקיים בטאלנטים בשוק העבודה מתוך המאגר הלא מנוצל בקרב הנשים. לפני שתתחילו לחפש אותם בחו'ל, עשו טובה ואל תהיו פראיירים אלא העסיקו כמה שיותר נשים במשרות גבוהות. אני עצמי למדתי זאת בעבודתי במגזר העסקי". השר ציין את השפעת הפרסום החיובי לעסקים שיתלווה למתן המענקים ואותות ההכרה.

  

השר בנט דיבר על תמריץ כספי אבל בשום מקום בחוק או בתקנות לא נכתב מהם סדרי הגודל של המענקים שיחולקו לעסקים המצטיינים, וגם לא היתה התייחסות לנתון הזה בישיבת הוועדה. 

 

לטענת בני פפרמן, מנהל מרכז המחקר במשרד הכלכלה, המענקים יהיו בסדר גודל של 250 אלף שקל, אבל הסכומים המדויקים ייקבעו כל שנה עם הזדמנת המעסיקים להגיש את בקשותיהם לוועדה שתמליץ לשר על הזכאים. בוועדה יכהנו רק בכירים מהמשרד - המנכ"ל, החשב והיועץ המשפטי או נציגיהם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
שר הכלכלה, נפתלי בנט
צילום: גיל יוחנן
צילום: גיל יוחנן
השופטת בדימוס, דליה דורנר
צילום: גיל יוחנן
מומלצים