לא לאיחוד: ירוחם, דימונה וערד הקימו אשכול
חודש וחצי לפני הבחירות לרשויות המקומיות משיק השלטון המקומי אשכול רשויות חדש בין 9 מועצות וערים בנגב. ברקע שיתוף הפעולה: הודעת שר הפנים, גדעון סער, לאחרונה כי יתחיל באיחודן של רשויות לאחר הבחירות. השלטון המקומי, המתנגד למהלך האיחוד, מציב עובדות בשטח
תוכניתו של שר הפנים, גדעון סער, לאחד רשויות עדיין לא יצאה אל הפועל, אך המתנגדים כבר מציבים עובדות בשטח: היום (ב') הקים השלטון המקומי את אשכול רשויות "נגב מזרחי" שכולל את דימונה, ערד, אבו בסמה, ערערה בנגב, ירוחם, מועצה אזורית רמת נגב, מועצה אזורית מצפה רמון ומועצה אזורית ערבה תיכונה.
שר הפנים: אחרי הבחירות נבחן איחוד רשויות
הבחירות המקומיות - כל העדכונים
אשכול רשויות הוא התאגדות וולנטרית של כמה רשויות מקומיות למטרת שיתוף פעולה בין ישובים סמוכים. ההתאגדות הזאת מאפשרת ליישובים קטנים (בעיקר בפריפריה) להתנהל כמו יישובים גדולים ובמקביל לשמור על מעמדם הנפרד. לפיכך, אשכול הרשויות מהווה פתרון ביניים בין הצורך להתייעלות מערכתית לבין ההתנגדות של ראשי רשויות ושל ועדי העובדים שלהן למהלך של איחוד שעלול לעלות להם במשרתם.
לאחרונה העלה ynet את נושא איחוד הרשויות לסדר היום ובעקבות כך הודיע שר הפנים כי יבחן את איחודן של רשויות מקומיות לאחר הבחירות המוניציפליות שיתקיימו בסוף אוקטובר הקרוב. במקביל, מחקר של מרכז טאוב קבע כי בישראל יש לבצע כ-25 איחודים של רשויות ואלו יחסכו הוצאות תפעוליות של כ-131 מיליון שקל בכל שנה.
תוכניות לאיחוד רשויות עלו וירדו במשך שנים בישראל, ובשנת 2003 בוצעה תוכנית מקיפה שנכשלה במקומות רבים (בעיקר במגזר הדרוזי והערבי). לאור הכישלון, וכמענה לצורך בהתייעלות מבלי לפגוע במרקם החברתי שבמקום וגם כדי להבטיח את המשך עבודתם של עובדים וראשי רשויות רבים, יזם השלטון המקומי יחד עם משרד הפנים את התוכנית להקמת אשכולות של ישובים. התנהלות דומה קיימת בצרפת, שם פועלת מעין מועצת על אזורית. הנציגים במועצה משתפים פעולה עם השכנים ובמקביל ממשיכים לפעול ביישובם כרגיל.
שלמה בוחבוט, יו"ר השלטון המקומי ומי שמתמודד שוב, לאחר 37 שנים, על כסא ראש העיר מעלות בבחירות הקרובות, אמר כי "תפקידה של מועצת העל להקים פרוייקטים איזוריים משותפים כדוגמת בית ספר תיכון מקיף, ריסוס סביבתי, טיפול באשפה, הקמת מתקני ספורט ובתחבורה ציבורית. אשכול גליל מערבי, אליו שייכת מעלות, חוסך כספים רבים. הרבה חברות לא מוכנות להיכנס למכרזים כאשר יש מספר קטן של תושבים, אך כאשר אנחנו 90 אלף תושבים - זה אפשרי".
ההערכות בשלטון המקומי מדברות על חיסכון תפעולי של עשרות מיליוני שקלים מכל הקמת אשכול. לדברי בוחבוט, "לא יצליחו לאחד ישובים בישראל בגלל המצב הפוליטי. לכל אחד יש את הלוביניג שלו. לדעתי, האשכול הרבה יותר יעיל מאשר איחודים. זה הרבה יותר קל ליישום, אין התנגדויות ויכולים לחסוך הרבה כסף. למה צריך 10 קבוצות כדורגל אם אפשר אחת? למה לא להקים תאגיד מים אזורי ובמקביל כל ישוב ימשיך לפעול על פי תפיסת עולמו?".
דימונה
צילום: רועי עידן
יו"ר מרכז השלטון המקומי, שלמה בוחבוט
צילום: מוטי קמחי
מומלצים