שר הרווחה: אזהרות ביטוח לאומי לא מקובלות
השר כהן מציג תוכנית לאומית למלחמה בעוני ומבטיח: נחלץ 8,000 משפחות כל שנה. בביטוח הלאומי חוזים שקיצוץ הקצבאות יוסיף למעגל העוני עשרות אלפים, אבל הוא לא מאמין: "שמעתי שההערכה השתנתה", אמר ל-ynet
שילוב של משרדי ממשלה שונים וחילוץ של כ-8,000 משפחות הנתונות מתחת לקו העוני ממצבן בכל שנה - אלו הם היעדים העיקריים שהציג אתמול (יום ב') שר הרווחה מאיר כהן, במסגרת ראיון על עקרונות "התוכנית הלאומית למלחמה בעוני". את התוכנית הוא צפוי להניח על שולחן הממשלה "כהצעת מחליטים" בעוד כשלושה חודשים.
דיווחי חדשות נוספים ב-ynet:
אבטחה לא ממומשת: הנשק עדיין נלקח הביתה
חשש לחיי חייל שאסף גור חולה כלבת
בכנס של משרד הרווחה בהרצליה הכריז כהן על הקמת ועדה לגיבוש התוכנית בראשותו של מנכ"ל קרן רש"י לשעבר וחתן פרס ישראל אלי אלאלוף. בראיון עמו דחה כהן את הביקורת על הקיצוץ בקצבאות הילדים ומתח מצדו ביקורת על המוסד לביטוח לאומי. הוא אף חשף נתונים על מצבם העגום של ניצולי השואה.
הוועדה תתכנס לראשונה בחודש הבא ותגיש בתוך כחודשיים תוכנית רחבת היקף שתכלול יעדים מדידים להורדת שיעורי העוני. העקרונות שעל פיהם תיבנה התוכנית, לדברי השר, הם שלושה: היא תועבר לממשלה ותוכר כתוכנית לאומית ארוכת טווח למלחמה בעוני, היא תחייב שילוב של משרדי ממשלה נוספים וכן תקצוב מתאים. "אני רוצה שהעוני יהיה על שולחן הממשלה בדיוק כמו סוגיות ביטחון וחינוך", אמר כהן ל-ynet, והדגיש שהיעד של התוכנית הוא לחלץ בכל שנה אלפי משפחות, אחוז עד אחוז וחצי מהמשפחות החיות מתחת לקו העוני.
"האיום הגדול ביותר על מדינת ישראל הוא העוני והפערים החברתיים", אמר כהן. "העדר טיפול מכוון יוביל את מדינת ישראל לקטסטרופה חברתית", הוא הזהיר בכינוס שבו פרש את תוכניות המשרד בראשותו לחמש השנים הקרובות. בראיון הוסיף שר הרווחה: "לא נתייחס בשוויון נפש לעלייה מתמדת בשיעור העניים. מאז 1949 אף אחד לא העז לטפל בעוני באופן שניתן למדידה כי לא רצו להיכשל בכך".
"נעצים אוכלוסייה במצוקה"
התוכנית שהציג השר מגיעה לאחר שספג ביקורת נוקבת מארגונים חברתיים על תמיכתו בקיצוץ
בגובה של יותר מ-2.7 מיליארד שקל בקצבאות הילדים. את הקיצוץ הביא לאישור הממשלה והכנסת שר האוצר ומנהיג מפלגתו יאיר לפיד. בראיון דחה כהן את הביקורת: "מה שעמד מאחורי ההחלטה על הקיצוץ היה המחשבה לקחת את הכסף הזה ולהחזיר אותו לאוכלוסייה במצוקה, לטובת העצמתה. אם הכסף לא יחזור לאוכלוסיות האלה, הקיצוץ יתברר כהחלטה נכונה, אבל אני יודע שזו כוונתו של שר האוצר". הוא הוסיף: "כשנעבור את המשבר ב-2015 יוקצו הרבה תקציבים להעצמת משפחות ולהוצאתן ממעגל העוני". עוד הבהיר כהן: "מדינה לא יכולה להתנהל כשהיא מגדילה את הקצבאות. אי אפשר לבסס הכול על קצבאות".
על פי דו"ח ה-OECD שהתפרסם במאי האחרון, ישראל מובילה בעוני הילדים במערב ושיעור העוני הכללי בה הוא הגבוה במדינות המפותחות. מנהלי מחלקות רווחה ועובדים סוציאליים מכל רחבי הארץ סיפרו בשבוע שעבר ל-ynet כי בעקבות הצעדים הכלכליים של הממשלה השנה, גדל עומס הפונים למחלקות הרווחה בבקשות לעזרה ובמקביל גם כמות האנשים שהופנו לעמותות הסיוע.
גם לפי דו"ח הביטוח הלאומי, בעקבות העלאות מסים וקיצוץ הקצבאות צפויים להתווסף עוד כ-90 אלף בני אדם למעגל העוני. לשאלה כיצד תועיל התוכנית - בעוד להערכת הגוף שנמצא תחת אחריות משרדו צפויה עלייה תלולה במספר העניים - השיב כהן בביקורת: "אני לא מקבל את הנתונים לאשורם, צריך לבדוק אותם. הביטוח הלאומי הוא זרוע בתוך המשרד, אבל יש לנו כל כך הרבה דברים לטפל בהם במוסד הזה. צר לי שהוא הופך לגוף שכל עיסוקיו הם מדידת אחוז כזה או אחר. אני מתייחס לנתונים בכבוד אבל כבר שמעתי שהערכת הנתונים השתנתה".
הביטחון התזונתי יורחב
התוכנית, לדברי כהן, תתבסס על שוויון בסל החינוך, הרווחה והתרבות: "יהיה ברור מה כל ילד מקבל. חלק ממלחמה בעוני זה להעניק לילדים שוויון הזדמנויות בתחומי התרבות והחינוך", אמר. הוא הוסיף כי נושא הביטחון התזונתי יורחב ו"המדינה תדאג להזנה בתוך מערכת החינוך".
כהן הדגיש כי חלק מרכזי בתוכנית יעסוק גם בהקמת אזורי תעשייה מרחביים במקומות מוכי אבטלה, "עם תוכנית לאומית ברורה להורדת אחוזי האבטלה בפריפריה, שם האבטלה קשה יותר". נושא נוסף שיטופל: הסדרה של פעולת העמותות ומערכת היחסים בינן למשרד הרווחה ולשלטון המקומי.
בהתייחס לניצולי השואה אמר השר כי בשיתוף שר האוצר הוחלט שהרשות לזכויות ניצולי השואה תעבור לאחריות משרד הרווחה. 22 אלף ניצולי שואה הם הגרעין הקשה הסובל ממצוקות קשות, מתוכם כ-6,000 סובלים מאי-ביטחון תזונתי. "אלה מספרים שהם בושה למדינת ישראל. הכסף נמצא אבל לא מחולק באופן נכון", אמר, והוסיף: "בסוף התהליך נוודא שכל שקל מנוצל לטובת הניצולים באמצעות גוף אחד". כך למשל, לדברי השר, גם הקרן לרווחת ניצולי השואה, שהיא הגוף הגדול ביותר לטיפול בהם, תוכנס לתוך משרד הרווחה.
הוא הביע אופטימיות באשר לאישור התוכנית: "התוכנית תובא לממשלה, ואני לא רואה מצב שראש הממשלה והשרים לא יאשרו אותה", הסביר.