שתף קטע נבחר

סוכות בעת העתיקה: הורדוס בנה לנו טיול

הבנאי הגדול של העולם הקדום, הלא הוא המלך הורדוס, בנה לו 2 ערים מופלאות שבשרידיהן ניתן לבקר גם כיום: קיסריה וסבסטיה. בסוכות יתקיימו שם סיורים ואירועים מיוחדים, וגם באחוזת הקבר שלו בהרודיון. קבלו טעימה

בשנת 30 לפנה"ס העניק הקיסר הרומי אוגוסטוס מתנה לנתינו הנאמן הורדוס: רצועת חוף שבה שכן בעבר נמל כנעני קטן שנקרא מגדל סטרון.

 

הורדוס, הבנאי הגדול של העולם הקדום, בנה כאן נמל אדיר וקרא למקום קיסריה אוגוסטה, על שם מיטיבו. עד מהרה הפכה קיסריה לגדולה בערי ארץ ישראל.

 

שרידי העיר המפוארת מעוררים השתאות עד ימינו. הטכנולוגיה המתוחכמת שבה נבנו שוברי הגלים האדירים, בתוך המים, מוצגים במיצג מרהיב, מיוחד במינו בישראל. גם שאר השרידים בני התקופה - מחסני הנמל, בית המרחץ, ההיפודרום שאורכו 450 מטרים, שרידי ארמון השונית של הורדוס והתיאטרון, המשמש להצגות עד ימינו, מעוררים התפעלות רבה.

 

קיסריה הייתה עיר חשובה גם בתקופה הצלבנית, שהותירה אחריה את החומות האדירות של העיר, שער כניסה יפהפה ושרידי רחוב מאותה תקופה. החומות הגדולות, שנבנו על ידי הקיסר הצרפתי לואי התשיעי ("הקדוש"), לא עמדו כנגד מתקפותיו של הסולטן הממלוכי בייברס, שכבש את העיר בשנת 1265.

 

קיסריה נותרה בחורבנה עד שלהי התקופה העות'מאנית, עת התיישבו בה מוסלמים יוצאי בוסניה. מסגד הכפר עוד ניצב בתחום הגן הלאומי קיסריה.

 

לקיסריה שמור מקום של כבוד גם לתרבות היהודית. בימי המשנה והתלמוד ישבו בה תנאים ואמוראים, ביניהם רבי עקיבא, שהדליק מכאן את נס מרד בר כוכבא. 

 

אמת המים לקיסריה  (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אמת המים לקיסריה (צילום: shutterstock)

 

כמו לחזור לרומא העתיקה

פסטיבל תאטרון-תקופתי של קיסריה העתיקה, המשלב מיצגים ומיצבים שונים מהווי החיים, הנמל והמסחר בקיסריה הקדומה. המיצגים המשלבים את הקהל בדרך הומוריסטית ומתבססים על אירועים מחיי החברה והבידור בתקופה ההרודיאנית: חיי המסחר והשוק, משחקים אולימפיים, מוזיקה, מחול וסיפורים מבית המלוכה.

 

הפסטיבל מציג אומנויות מופע וסגנונות תאטרון שונים בהשראת הסגנונות שהיו נהוגים בתקופה הרומית: אומנויות במה כמו משחק, שירה ומחול; אומנויות מופע כמו קרקס, לוליינות ומופעי אש; קרבות במה; נגינה בכלי מוסיקה שונים מן התקופה - נבל, לוטה, קיטרה, חליל, תופים.

 

בנוסף ישולב במתחם שוק רומי. שחקנים בדמות סוחרים, בעלי מלאכה ואומנים ברוח התקופה כגון: קדרים, רצענים, אורגים, תכשיטנים, ציירים ופסלים שיציגו את מרכולתם ומלאכת ידם למכירה לקהל שבמתחם.

 

היכן: גן לאומי קיסריה

מתי: בימים חמישי - שבת 19.9 - 21.9 בשעות 10:00 - 16:00

כניסה: ללא תשלום נוסף לדמי הכניסה לאתר. חינם למנויים.

מיקום: יורדים בכביש החוף (מס' 2) במחלף קיסריה ונוסעים על פי השילוט לכיוון חוף הים.

 

גן לאומי קיסריה  (צילום: זיו ריינשטיין) (צילום: זיו ריינשטיין)
גן לאומי קיסריה (צילום: זיו ריינשטיין)

 

אחד המבנים המרתקים של העולם הקדום.

הרודיון הוא אחד המבנים המרתקים וההרפתקנים ביותר של העולם הקדום. האחראי לבנייתו הוא הורדוס, מצביא דגול ומי שאחראי על מבנים מפוארים כקיסריה, מצדה, ואפילו בית המקדש השני, גם נקבר בהרודיון. ביקור באתר הוא הזדמנות לבחון מקרוב את מפעלו של "המלך הבנאי" ואת מקום קבורתו, וכן אשתו ואשת בנו שנקברו אף הם באתר.

 

המלך הורדוס הקים כאן בין השנים 23 ועד 15 לפנה"ס מבנה המשלב ארמון ומבצר חזק. המבנה הוקף חומה כפולה שקוטרה 63 מטרים שהתנשאה לגובה של 7 קומות. בתוך המבנה הזה הקים הורדוס ארמון פרטי, שכלל אולמות, חצרות ובתי מרחץ מפוארים.

 

מסביב לחומות נערמו ערמות עפר גדולות שיצרו הר מלאכותי בצורת חרוט. למרגלות ההר נבנה מעין "קאנטרי קלאב" מלכותי הכולל בריכה גדולה, בית מרחץ, בריכה מקורה ועוד.

 

כל הקומפלקס היה מוקף גנים מפוארים, שהושקו במי הבריכה, כל זה באזור ספר המדבר, העני בגשם וחסר מקורות מים לחלוטין. על מנת לספק את המים לבריכה ולתושבי הארמון נבנתה אמת מים מיוחדת שהובילה מים מאזור בריכות שלמה, השוכנות צמוד לבית לחם. על חשיבותו של הרודיון למלך הורדוס מעידה העובדה שזהו המקום היחיד שהורדוס נתן לו את שמו.

 

גילוי קברו של הורדוס אחרי שנים רבות של חיפושים, מחזק את התחושה שהיה לו קשר רגשי חזק להרודיון ועל כן כנראה, גם בחר להיקבר בו. את הקסם שבמקום מרגישים היטב כאשר עורכים תצפית מפסגת ההר לכיוון ירושלים, בית- לחם ומדבר יהודה הבתולי.

 

בתקופת המרד הגדול כבשו הקנאים את ההרודיון והפכו את המקום לאחד מבסיסיהם. בזמן שהותם במקום בנו בית כנסת על מבנים קיימים ושרידיו ניכרים עד היום. בתקופת מרד בר כוכבא חצבו הלוחמים היהודים בבטן ההר מערכת מסועפת של מחילות. חלק מהמערכת הזאת מוארת ופתוחה כיום לביקורי קהל.

 

מה קורה בסוכות?

מי היה הורדוס? גאון או משוגע? מלך היהודים או עבד הרומאים? סיפורו המרתק של "המלך הבנאי" ב"חיים שכאלה" למלך הורדוס - תאטרון "מקום" יפגיש אתכם עם המלך ודמויות מעברו במסע ססגוני ומצחיק אל העבר.

 

היכן: גן לאומי הרודיון

מתי: בימים ראשון–שלישי 22.9–24.9 בשעות 11:00, 13:00, 15:00

כניסה: ללא תשלום נוסף לדמי הכניסה לאתר. חינם למנויים.

עוד באתר: סדנאות יצירה לילדים במשך כל שעות היום. חוברת "פקחים צעירים" לכל המשפחה! מטיילים בהרודיון עם חוברת ההפעלות והמשימות והופכים לפקחים צעירים בהתחייבות לשמירה על ערכי הטבע והמורשת בשעה 15:00. ניתן להוריד את החוברת באתר רשות הטבע והגנים www.parks.org.il או לרכוש באתר.

  

הרודיון ()
הרודיון

 

הבירה הקדומה של ממלכת ישראל

העיר שומרון הייתה בירת ממלכת ישראל במאות 8-9 לפני סה"נ, והמשיכה להיות עיר חשובה גם לאחר חורבן הממלכה. באתר נחשפו שרידי חומות ומצודה, ארמונות מלוכה, בתים ומחסנים מימי ממלכת ישראל.

 

העיר הגיעה לשיא פריחתה בתקופה הרומית המאוחרת (מאות 3-2 לספה"נ). רוב השרידים שנראים כיום באתר שייכים לתקופה זו, כמו שרידים מרשימים מהפורום (הכיכר המסחרית), מהאצטדיון ומהתיאטרון.

 

במאה ה-1 לפני סה"נ בנה הורדוס במקום מקדש לכבודו של המלך אוגוסטוס. במיוחד מרשים רחוב העמודים של העיר, שאורכו כקילומטר. בחפירות התגלו כ- 600 עמודים, אשר עיטרו את הרחוב שהגיע עד שער מרשים.

 

במסגד הכפר סבסטיה שוכנים שרידי כנסייה צלבנית הבנויה על יסודות ביזנטיים. הכנסייה מוקדשת לזכרו של יוחנן המטביל. ליד המסגד נמצאים קברים מהתקופה הרומית. סיפורי העבר והמורשת ההיסטורית בשילוב נוף הקדומים יוצר חוויה ייחודית שלא פוגשים כל יום.

 

סבסטיה (צילום: ארכיון רשות הטבע והגנים) (צילום: ארכיון רשות הטבע והגנים)
סבסטיה(צילום: ארכיון רשות הטבע והגנים)

 

מה קורה בסוכות?

הנכם מוזמנים לביקור בעיר העתיקה שומרון, בירת ממלכת ישראל, שנבנתה על ידי המלך עמרי - ללא תשלום. סיורים יצאו כל שעה עגולה מתחנת המידע למטייל שתפעל בכניסה באתר.

 

סבסטיה נהרסה בימי הורקנוס ונוסדה מחדש ע"י הורדוס שבנה בה ארמון, מקדשים, תיאטרון, אצטדיון ורחוב עמודים מהמרשימים והיפים בארץ.

 

היכן: בגן לאומי שומרון-סבסטיה

מתי: בחול המועד סוכות, ימים ראשון עד שלישי 24-22.9

האתר פתוח בין השעות: 09:00 -15:30

סיורים ללא תשלום יתקיימו בכל שעה עגולה משעה 9:00 ועד 14:00

* כניסה לרכבים פרטיים ובאבטחת הצבא.

* תחנת מידע תפעל בימים אלו בצומת תפוח .

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אמת מים בקיסריה
צילום: shutterstock
מומלצים