שתף קטע נבחר
צילום: AP, MCT, AFP , רויטרס, סי די בנק

הניסיון הנואש של פוטין להציל את אסד

קרי אמר שניתן למנוע תקיפה אם אסד ישמיד את הנשק הכימי ורוסיה נאחזה בגלגל ההצלה הזה כדי לשמור על הידיד מדמשק. עכשיו צריך לבדוק שלא מדובר בהונאה או במשיכת זמן וגם שהנשק הכימי לא יועבר לחיזבאללה

הצעת הפשרה הרוסית לפירוק הנשק הכימי שברשות דמשק טומנת בחובה סיכוי גדול, אך גם סכנה גדולה. הכל תלוי בפרטים. לכן מוצדקת התגובה הראשונית של הבית הלבן, שרואה בהצעה הרוסית תרגיל למשוך באמצעותו זמן ולמסמס את התקיפה האמריקנית המתוכננת. הצעה כללית ללא פרטים וללא הסדרי בקרה קפדניים אינה מצדיקה התייחסות רצינית.

 

תהיה תקיפה בסוריה? כתבות אחרונות ב-ynet:

רוסיה הציעה למסור נשק כימי, סוריה בירכה

דו"ח ישראלי: מפת הנשק הכימי של אסד

אסד לארה"ב: אם נותקף, צפו לכל דבר

 

רק כאשר יביאו נשיא רוסיה ולדימיר פוטין ונשיא סוריה בשאר אסד הצעה מגובשת, אפשר יהיה לבחון אותה ולראות אם מדובר בתרמית או שיש פה בסיס להסדר שישביע את רצון כל הצדדים. אגב, מי שהציע ראשון לפרק את הנשק הכימי בסוריה ולהשמידו היה שר החוץ האמריקני, ג'ון קרי, מוקדם יותר היום. אולם קרי נתן לאסד שבוע.

 

מפת מאגרי הנשק הכימי של אסד ()
מפת מאגרי הנשק הכימי של אסד

 

צמד חמד. אסד ופוטין (צילום: AP, רויטרס) (צילום: AP, רויטרס)
צמד חמד. אסד ופוטין(צילום: AP, רויטרס)

לכאורה, הסיכוי לפרק את סוריה מחומרי הלחימה הכימיים תחת פיקוח בינלאומי הדוק הוא על פניו הפתרון האופטימלי למשבר הנוכחי. הוא ימנע מבשאר אסד מלהשתמש בנשק השמדה המוני בעתיד, וירתיע גורמים אחרים במזרח התיכון, למשל איראן, שיבינו שהעולם לא יסתפק בפחות מפירוק אמיתי ויסודי של היכולות הצבאיות הלא קונבנציונליות.

 

אבל לשם כך צריכים להתמלא כמה תנאים, ואלה העיקריים שבהם:

1. סוריה תעמיד את מלאי הנשק הכימי הקיים תחת פיקוח ומשמורת של משלחת פקחים שתמנה מועצת הביטחון של האו"ם. אין מניעה שרוסיה תשתתף בכוח הפקחים, אבל צריכים להיות שם נציגים למדינות אירופה ואסיה.

 

2. סוריה תסכים לביקורות פתע וחיפושים באתרים וחיפושי פתע שראשי משלחת הפקחים יחליטו עליהם ובהתראה קצרה מאוד.

 

3. סוריה תעמיד תחת פיקוח גם את מתקני הייצור והפיתוח של הנשק הכימי וגם את מלאי חומרי המוצא ומלאי ראשי הקרב לרקטות וטילים, שמיועדים לשאת נשק כימי. כמו כן הפיקוח צריך להיות גם על פצצות האוויר שנועדו לאותה מטרה.

 

4. סוריה תסכים להשמיד הן את אמצעי ומתקני הייצור והפיתוח והן את ראשי הקרב ופצצות האוויר וכמובן את חומרי הלחימה הכימיים המוכנים תחת פיקוח בינלאומי.

 

קורבנות במתקפה הכימית בדמשק (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
קורבנות במתקפה הכימית בדמשק(צילום: רויטרס)

באמצעים אלה בדיוק נקטו פקחי האו"ם, שנשלחו לפרק את עיראק של סדאם חוסיין אחרי מלחמת המפרץ הראשונה מנשק להשמדה המונית. עם זאת, צריך לזכור שהיו כמה פעמים שבהן אנשיו של סדאם חוסיין ניסו לרמות את פקחי האו"ם והיה צורך להזכיר להם באמצעות טילי טומהוק ב-1993 ו-1995 שהאמריקנים והעולם לא יסבול תרמיות ותעלולי הסתרה.

 

הסכם חתום - הישג לאובמה

אם יושג הסכם כזה בתוך שבוע-שבועיים יוכל הנשיא האמריקני, ברק אובמה, לרשום לעצמו הישג ענק. האיום הנחוש בתקיפה שהציב מול סוריה לא רק הרתיע את הרודן מדמשק, אלא גם הכריח את פוטין למצוא פתרון שימנע מהמשטר הסורי לעשות שימוש בנשק להשמדה המונית בעתיד. גם האיתות לאיראן הוא חד וברור ומראה לה את הדרך לפיתרון משבר הגרעין עימה.

 

כל זאת בתנאי שהסורים והרוסים יסכימו להסדר פיקוח, ביקורות ותהליכי השמדה מהירים ויסודיים של הנשק הכימי. אבל אם לעומת זאת סוריה תקבל שהות להסתיר כמויות מסויימות של נשק כימי, והרוסים ייתנגדו שהפקחים הבינלאומיים יבצעו ביקורות פתע על סמך נתוני מודיעין שיקבלו ממדינות מזרח תיכוניות או אירופיות או ארצות-הברית עצמה. ואם סוריה לא תידרש להשמיד את חומרי הלחימה הכימיים, אזי כל ההסכם אינו שווה את הנייר שעליו תיכתב ההצעה והוא יאפשר לקצב מדמשק להמשיך בתעלוליו.

 

צריך לזכור שכדי להשתמש בנשק כימי נגד אזרחיו ונגד ישראל, לא נחוצות כמויות של חומרי לחימה כימיים. אסד לא זקוק לכל 1,000 הטונות של חומרי לחימה כימיים שברשותו, הוא יכול להסתפק באחוז אחד מהכמות הזאת. קיימת סכנה נוספת שהיא מעניינת את ישראל במיוחד: אם המשא-ומתן על ההסכם יתמשך, תוכל סוריה להעביר ולהסתיר לפחות חלק ממאגר הנשק הכימי שברשותה ללבנון והפקידו בידי חיזבאללה. מבחינת ישראל זהו התסריט הגרוע ביותר, ממש כמו נפילת כמויות של נשק כימי לידי הג'יהאדיסטים הסונים, הפועלים כעת במסגרת המורדים בסוריה.

 

המסקנה היא: המשא ומתן צריך להתחיל מיד ולהסתיים בתוך כמה ימים, כשמועצת הביטחון מאשרת הצעה מפורטת לפיקוח על הנשק הכימי בסוריה והשמדתו. רצוי שהנשק הכימי בכלל יוצא מגבולות סוריה ויושמד בארץ נייטרלית. אם הרוסים ינסו למשוך זמן ולנהל משא-ומתן מתיש וארוך, סימן שכוונותיהם אינן רציניות ואז ארצות הברית צריכה לראות בהצעה הרוסית תרגיל השהייה ולא יותר.

 

ייתכן גם שפוטין מתכוון למה שהוא מציע כדי למנוע מצב שבו ארה"ב משפילה אותו בזירה הבינלאומית, כשהיא מנחיתה מכה קשה על סוריה למרות אזהרותיו והווטו שהטיל, יחד עם סין, במועצת הביטחון.

 

זוהי תפנית חדשה במשבר שיש בה כאמור גם סיכוי גדול עבור הנשיא אובמה ומעמדה של ארצות הברית, אבל גם סכנה שיוליכו אותם שולל והם יצאו קרחים מכאן ומכאן. לא רק בישראל צופים בדריכות לראות מה יקרה - גם בטהרן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
שרי החוץ של רוסיה וסוריה
צילום: AFP
מומלצים