כמו בעולם: המסחר בבורסה ננעל בעליות
מדד ת"א 25 עלה ב-1.6% ות"א 100 טיפס ב-1.4%. המשקיעים הגיבו בחיוב לאפשרות של סיום המשבר בסוריה. כיל קפצה ב-4.4% והחברה לישראל עלתה ב-3.7%. מחזור המסחר - 1.6 מיליארד שקל
המסחר בבורסת תל אביב ננעל היום (ג') במגמה חיובית, על רקע העליות אמש בוול סטריט והבוקר בשוקי אסיה. עליות נרשמות היום גם בשווקים של אירופה, כשהמשקיעים בעולם מקבלים בנפש חפצה את האפשרות לסיום המשבר בסוריה בהסכם פשרה.
מדדי מניות
מדד תל-אביב 25 עלה ב-1.58% ל-1,198.44 נקודות, מדד תל-אביב 100 עלה ב-1.41% ל-1,095.89 נקודות, מדד בלוטק 50 עלה ב-1.1% ל-326.20 נקודות ומדד נדל"ן עלה ב-1.7% ל-350.71 נקודות.
ברקע המסחר
רשות ני"ע בוחנת אפשרות לבטל את הדרישה לדו"חות סולו מהחברות הציבוריות. כיום נדרשות חברות ציבוריות לפרסם דו"ח סולו נפרד המפרט את מצבו הכספי של התאגיד, במנותק מהחברות־הבנות שלו. ברשות ני"ע בחנו בתקופה האחרונה את המתח הקיים בין החשיבות שבמתן מידע כספי נפרד לבין העלויות הכרוכות בהכנתו, ועתה הכוונה המסתמנת היא לבטל את הדרישה הרוחבית לפרסום הדו"ח ולהקל על התאגידים.
מגמת הירידה בגירעון בתקציב הממשלה שהחלה בחודש מרס, נמשכה גם בחודש שעבר. בחודש אוגוסט הסתכם הגירעון התקציבי בכ-2.5 מיליארד שקל, לעומת גירעון גדול הרבה יותר של כ-4.5 מיליארד שקל שנרשם בחודש המקביל בשנה שעברה. בכל שמונת החודשים הראשונים של השנה מסתכם הגירעון המצטבר של כ- 12.9 מיליארד שקל, לעומת גירעון של 17.6 מיליארד שקל בשמונת החודשים הראשונים של שנת 2012. עם זאת, הנתונים החיוביים הם בעיקר תוצאה של שינוי שיטת המדידה של הלמ"ס וכמה עסקאות חד פעמיות.
בשוק הדיור, המגמה לא משתנה: ב-12 החודשים שהסתיימו בחודש יוני עלו מחירי הדירות ב-9.3%, לעומת קצב עלייה שנתי של 8.7% שנרשם במאי. כך עולה מהפרוטוקולים של דיוני החלטת הריבית שהתקיימו בסוף אוגוסט שפרסם בנק ישראל. "מחירי הדירות שבו לעלות, ונתונים קודמים עודכנו כלפי מעלה. נטילת משכנתאות בהיקפים גבוהים נמשכת"", מזהירים חברי הוועדה המוניטארית של בנק ישראל, . עם זאת, בחודשים מאי עד יולי השנה טיפסו מחירי הדירות בכחצי אחוז, ובבנק ישראל מעריכים כי "על פי הנתונים המעודכנים נבלמה הירידה בקצב השנתי של עליית מחירי הדירות". נתונים אלה מבוססים על סקר מחירי הדירות של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה והם אינם נכללים במדד המחירים לצרכן.
"הגורמים אשר עשויים למתן את שיעורי העלייה במחירי הדיור הם שינוי מגמה בתחום ההיצע, תוך גידול בהיקף התחלות הבניה לכ-45-50 אלף דירות בשנה לאורך מספר שנים ובמידה משנית התמתנות בביקושים, בין השאר, על רקע הוראות הפיקוח על הבנקים, בתחום המשכנתאות. העלייה ברמת הריבית לטווח ארוך, בעת האחרונה, אם תתמיד, עלולה גם היא לצמצם את הביקוש למשכנתאות, להביא לשינוי מסוים בהרכב השוק, למתן את העלייה במחירי הדיור, אך זאת תוך עלייה בשכר הדירה", אומרים כלכלני לאומי.
שוק האג"ח
חברת הדירוג S&P מעלות העלתה את דירוג חברת אדגר ל-+BBB עם אופק יציב לאור השיפור בפרופיל הפיננסי. מעלות מציינת כי העלאת הדירוג משקפת בעיקר את השיפור בפרופיל הפיננסי של החברה כפי שמשתקף ביחסים פיננסים חזקים יותר בהשוואה לשנים קודמות, וזאת תוך כדי המשך מגמת השיפור בביצועים התפעוליים של הנכסים הקיימים. עוד מציינת חברת הדירוג כי העלאת הדירוג נתמכת בכוונת ההנהלה לשמור על שיעור המינוף הנוכחי (יחס מתואם של חוב לחוב והון עצמי) של עד 70% לאורך זמן.
מעלות S&P מעניקה דירוג AA באופק דירוג יציב לחברת אי.אם.אי עזר חברה לביטוח משכנתאות. מעלות מסבירה כי אינה צופה גידול בתביעות או הגדלת סיכון בתיק ההשקעות של החברה, או לשינוי ברגולציה בטווח הקצר אשר ישנה את מצבה. "אנו רואים סיכון נמוך בתיק ההלוואות הנוכחי של החברה. לאי.אם.אי סטנדרטים חיתומיים מחמירים ורזרבות המחושבות תחת הנחות שמרניות, כך שבפועל, היקף התביעות שמשולמות נמוך בהרבה ממה שהונח", נאר בסקירת חברת הדירוג.
אכזבה נוספת למחזיקי האג"ח בחברת חבס. לאחר הליך ארוך להסדר חוב בחבס עם מחזיקי האג"ח שלהם חייבת החברה 456 מיליון שקל, התקבלה הצעתה של קרן דואט הבריטית, אתמול גילו המחזיקים שהקרן לא העבירה את הכספים כפי שהתחייבה עד 6 בספטמבר.
מניות במרכז
כיל (מניית החברה עלתה ב-4.4%) והחברה לישראל (מניית החברה עלתה ב-3.7%) זינקו אתמול בתל אביב, לאחר הדיווח על קבוצת משקיעים מרוסיה שהגישה הצעה לרכוש את חלקו של סולימן קרימוב Suleiman Kerimov (כ-22%) ביצרנית האשלג הגדולה בעולם אורלקלי. לפי הערכות, אם וכאשר תושלם העסקה שבו ימכור קרימוב את חלקו באורלקלי, צפויה החברה לשקול מחדש את המהלך של עזיבת קרטל האשלג הרוסי, BPC, ששולט ב-40% משוק האשלג העולמי. הפצה עצמית של של אורקלי שלא באמצעות הקרטל היתה צפויה להביא לירידה מהותית במחירי האשלג.
בתוך כך החברה לישראל דיווחה היום כי בעל השליטה בחברה, עידן עופר, קיבל בחזרה את המניות שהשאיל למורגן סטנלי בדצמבר 2010. מדובר ב-107.4 אלף מניות המהוות 1.38% מהון המניות של החברה לישראל, שעופר השאיל לבנק ההשקעות לפני כשלוש שנים ובתמורה קיבל הלוואה של כ-360 מיליון שקל (כ-100 מיליון דולר) ששמשה אותו, בין השאר, לעסקיו הפרטיים.
כור צלחה שלב נוסף בדרך להשלמת המיזוג עם דסק"ש: מחזיקי אגרות החוב של כור אישרו ברוב גורף את הצעת החברה לפידיון מוקדם של אגרות החוב - מהלך שאליו נדרשת החברה לצורך המיזוג. ביום ראשון יובא המיזוג לאישור אסיפת בעלי המניות.
מניית בזן נסחרת היום על רקע הערכות בשוק כי החברה תתקשה לעמוד בפירעון חוב של 645 מיליון דולר עד סוף 2014.
חברת כיטוב, העוסקת בפיתוח תרופות קומבינציה (שילוב בין תרופות), מודיעה היום כי כחלק מהערכותה של החברה לניסוי שלב III במוצר KIT-302, התקשרה בהסכמים עם שלושה קבלני משנה מרכזיים אשר יקחו חלק בניסוי.