פריניב: חומר משמר אסור במיץ תפוזים טבעי
הימצאות החומר האסור לשימוש במיצים נתגלתה כבר בינואר, אך בפריניב הכחישו את הימצאותו. בעקבות פניית ynet משרד הבריאות ערך בדיקה באפריל ומצא את החומר האסור במיץ, שמקורו בתאי פרי מחו"ל. משום מה, הדבר לא הובא לידיעת הציבור. בבדיקה שנערכה ביוני עדיין נמצאו שאריות של החומר במיץ. משרד הבריאות: "נגיש כתב אישום". פריניב: "מאז נערכו בדיקות של המשרד הבריאות המעידות כי מוצרי פריניב הינם באיכות הגבוהה ביותר, וטבעיים ב-100 אחוז". עדכון: ממידע שהובא לידיעת אתר ynet, כתב האישום נגד חברת פריניב בוטל
***ממידע שהובא לידיעת אתר ynet, כתב האישום נגד חברת פריניב בוטל, מחמת חוסר אשמה, שאושרה על ידי בית המשפט ביום 8 בפברואר 2015.
חומר משמר בשם נטמיצין (E-235), האסור בשימוש בתעשיית המיצים, אותר במיץ התפוזים הטבעי של חברת פריניב. עדות בדבר הימצאות החומר במיץ הגיעה לידי משרד הבריאות כבר בינואר השנה. מאוחר יותר, הגיע גם ל-ynet מידע על נוכחות משמעותית של החומר במיץ התפוזים של פריניב ובמשרד הבריאות מסרו ל-ynet שהמפעל ייבדק. בפריניב מסרו אז ל-ynet שאין חומר משמר במיץ שלהם ולשם כך הציגו בדיקות משלהם שנערכו ב-2012.
במהלך מרס, הגיע שוב ל-ynet מידע על אינדיקציה להימצאות נטמיצין במיץ תפוזים 100% סחוט טבעי, הפעם בכמות גדולה. בשל ההכחשה של פריניב, נשלחה מטעם ynet דגימה לבדיקת מעבדה שנערכה ביוני. תוצאותיה, שהגיעו לאחרונה, העידו גם הן על הימצאות נטמיצין במיץ – אך בכמות קטנה. לפי משרד הבריאות, אסור שנטמיצין, שמוגדר כחומר אנטיביוטי אנטי פטרייתי, יימצא במיצים בשום כמות. אחרי פנייה נוספת למשרד הבריאות הסתבר שבאפריל המשרד בדק את מפעל פריניב ומצא שאכן, למרות ההכחשות של החברה, יש נטמיצין במיץ התפוזים של החברה.
מה מצאו בבדיקות?
בעצם במהלך השנה, המיץ נבדק במספר מעבדות באירופה, ביניהן: G.F.L בגרמניה, Eurofins בצרפת ו- Eurofins בטורקיה. במעבדות בדקו אם נוספה למיץ תוספת סוכר וכן נבדקה נוכחות של נטמיצין (Authenticity, Exogenous sugars ו-reservatives with special attention on existence of Natamicyn).
בכל הבדיקות שהגיעו לידי או נערכו בהזמנת ynet נתגלה נטמיצין בכמויות שבין 24,900 ug/l במרס ל- 15 ug/l ביוני, אחרי חקירת משרד הבריאות. בפריניב טוענים שהתוצאה האחרונה תקינה ואף מביאים הצהרה של מומחה בתקינת מזון אולם במעבדה נאמר ל-ynet מפורשות ש-15 ug/l זו כמות שנמצאת מעל הכמות שניתנת לזיהוי במעבדה (המינימום עומד על 5 ug/l). גורם במשרד הבריאות אישר ל-ynet שלפי החוק אסור שיימצא בכלל נטמיצין במיץ. "אפילו לא כמות זניחה".
נטמיצין אמנם אסור לשימוש בתעשיית המיצים, אך לא הוכח חד משמעית שהוא מסוכן לבריאות. זה חומר אנטיביוטי אנטי פטרייתי, המותר לשימוש רק בגבינות מסוימות ובנקניקים יבשים לפי התקנות הישראליות המבוססות על תקינה אירופית, בתנאי שייעשה בו שימוש רק בשכבה החיצונית של המוצר.
הטענה: מקור הנטמיצין בתאי פרי מחו"ל
מסתבר שכמות הנטמיצין האסור במיץ התפוזים של פריניב פחתה ביוני משום שרשות המזון במשרד הבריאות ערכה במהלך אפריל בדיקה מקיפה במפעל פריניב, מצאה את החומר האסור במיץ והורתה על מספר צעדים כדי שפריניב תוציא את החומר מהמיץ שלה. במשרד טוענים שנמצא כי מקור הנטמיצין אינו בהוספה במפעל בארץ, אלא תאי פרי מיובא (פולפה) מברזיל. במשרד הבריאות ביקשו מפריניב להשמיד את תאי הפרי ובכך "לנקות" את המיץ מהחומר ולהוכיח למשרד שהמיץ נקי לחלוטין ממנו.
במשרד הבריאות לא חשפו בפני ynet מהי כמות הנטמיצין שגילו בבדיקות שהם ערכו במפעל. גורם במשרד מסר כי בבדיקה הראשונית נמצא נטמיצין במיץ. אחריה נערכו 28 בדיקות (עליהן שילמה פריניב) במהלכן אותר נטמיצין בתאי הפרי ואז הוכח שהחברה הסירה את החומר לחלוטין מהמיץ, בעקבות החקירה שנערכה.
במפעל טוענים כי לא ידעו על הימצאות החומר בתאי הפרי. יחד עם זאת, החשד התעורר במשרד הבריאות גם מפני שהמיץ של פריניב שבר את השוק בעמידות הרבה שלו יחסית לקטגוריה שאינה מאופיינת בעמידות: מיץ 100% טבעי. מיץ כזה יש לשמור במקרר בלבד ותוקף חיי המדף שלו קצר.
לשם הדגמה, פריניב היא אחת מכ-4 יצרנים עיקריים של מיצים טבעיים בישראל: שתי השחקניות הגדולות והעיקריות בשוק הן פרימור (שטראוס) פריגת (החברה המרכזית למשקאות) ויש שחקנית קטנה נוספת בשם קשת מיצים. המיצים של המתחרות של פריניב שמשווקים כעת, תקפים עד אמצע ושלהי אוקטובר. תוקף חיי המדף של פריניב ארוך יותר: עד דצמבר. לא ברור אם יש קשר בין העמידות הרבה של המיץ לחומר המשמר ולא נראה שהוכח כל קשר כזה. המיץ של פריניב גם מעט זול יותר משל המתחרות, מה שלטענת גורמים בשוק, לא מצא חן בעיני המתחרים.
למה משרד הבריאות לא הודיע על כך לצרכנים?
תהייה אחרת יש להפנות למשרד הבריאות: בחודש אפריל, עת משרד הבריאות ערך בדיקות וגילה תוצאות שאינן עומדות בקנה אחד עם החוק, המיץ המשיך להיות משווק לצרכנים ומשרד הבריאות לא הודיע על כך לצרכנים ולא ערך איסוף מיוזמתו של המיץ מהמדפים. פריניב טוענים שאספו את המיץ אך לא ברור אם נמסרה על כך הודעה לצרכנים. גורמים במשרד מסרו ל-ynet שלא נמסרה הודעה לצרכנים משום שאין סכנה בריאותית בחומר, אך כיוון שהחומר אסור לשימוש בתעשיית המיצים - מתגבש תיק נגד המפעל.
יחד עם זאת, לשם השוואה, השבוע שלח משרד הבריאות הודעה על איסוף מהמדפים של "שמן רימונים" ו-"שמן אובליפיחה". בהודעה נכתב שהמוצרים נאספים משום "שלא מולאו ו/או לא נארזו במפעל "א.מ.ב. חווה חקלאית ירדן בע"מ". מוצרים אלה נאספו מהמדפים ושיווקם הופסק רק משום טעות בהדבקת מדבקות על האריזות: המוצרים נארזו במפעל אחד ועל המדבקה נכתב שם של מפעל אחר. אם זו עילה לאיסוף – מדוע מיץ שיש בו חומר אסור על פי חוק זו לא עילה לאיסוף?
משרד הבריאות: הליכים משפטיים לשם הגשת כתב אישום
ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "החומר המשמר נטמיצין (E235) איננו מותר להוספה למיץ תפוזים על פי התקנות לתוספי מזון בישראל, תוסף זה מותר לשימוש בגבינות ובנקניקים בתנאים הנקובים בתקנות."בדיקות שערכנו במעבדות בארץ ובחו"ל הצביעו על נוכחות של תוסף מזון זה. מחקירת הנושא אשר כלל ביצוע ביקורות במפעל, גביית הודעות מהנהלת המפעל, דיגום מקיף של חומרי הגלם, לא נמצאה עדות להוספת חומר משמר במפעל עצמו. יחד עם זאת, בתאי התפוזים אשר שימשו כחומר גלם בייצור המיץ ושיובאו מחו"ל, נמצא נטמיצין.
"בעקבות הממצאים הושמדו החביות של תאי התפוזים. חזרה לשגרת ייצור הותנתה בביצוע בדיקות נרחבות , אשר הצביעו על העדר נטמיצין במיצים. כנגד המעורבים בביצוע עבירות לכאורה מתנהלים הליכים משפטיים לשם הגשת כתב אישום".
לשאלה לגבי מספר הבדיקות שערך משרד הבריאות והתשלום עליהן מסרו במשרד בתגובה: "העילה לביצוע החקירה והדיגום הנרחב הייתה בדיקות חיוביות להמצאות נטמיצין בבדיקות של מיצים מדרכי השיווק שנערכו במימון משרד הבריאות.
"בעקבות כך, כאמור, בוצעה חקירה מעמיקה כולל ביצוע בדיקות ל-28 דוגמאות, כאשר הדיגום נעשה ע"י שירות המזון כולל בחירת המוצרים הנבדקים, כאשר קבלת התוצאות הייתה ישירות לשירות המזון, אך מימון הבדיקות היה ע"י היצרן. על פי הממצאים שבידינו, תוסף המזון (נטמיצין) מקורו בחומר הגלם".
לעניין אי ההודעה לציבור מסרו במשרד הבריאות כי: "שירות המזון יוזם אזהרה של הצרכנים כאשר השימוש במוצר עלול לסכן את בריאות הציבור".
פריניב: הפסקנו את ההתקשרות עם הספק
מפריניב נמסר בתגובה: "יובהר כי הכתבה מתייחסת לבדיקה נקודתית שנערכה במוצר מסוג מיץ תפוזים בלבד בחודש אפריל. מאז ועד והיום נערכו על ידי משרד הבריאות 36 (שלושים ושש) בדיקות למגוון מוצרי החברה. בכולן נמצא ללא צל של ספק, כי מוצרי "פריניב" הינם באיכות הגבוהה ביותר, וטבעיים ב-100 אחוז.
"נציין, כי החומר המשמר הנזכר במכתב לא הוסף בשום שלב, כפי שעולה ממכתב משרד הבריאות, במפעל החברה, לחברה לא היה ידוע כי החומר הוסף למוצרי החברה ואולם לאור החשש בדבר קיומו של החומר האמור, הפסיקה החברה באופן מיידי את התקשרותה עם הספק. בימים אלו שוקלת פרי ניב לנקוט בהליכים משפטיים במטרה למצות עמו את הדין.
"למען הסר ספק, בחומר הנזכר במכתב משרד הבריאות נעשה שימוש לעתים קרובות ובשורה ארוכה של מוצרי מזון, והוא אינו מעלה כל חשש לבריאות הציבור. אף על פי כן, אספה בחודש אפריל את כלל מוצריה מרשתות השיווק.
"בהתייחס לתוצאות הבדיקות מחודש יוני שהועברו לעיוננו על ידי YNET - מדובר בבדיקה כפולה שנערכה כשתוצאות הבדיקה הראשונה הראו נתונים תקינים במאה אחוז, וגם הבדיקה השנייה אינה מעלה בעיה וזאת כיוון שתוצאה לפיה המינון הוא של 15 מיקרוגרם, אינה מצביעה על קיומו של החומר במוצר כיוון שכמות זו על פי קביעת המעבדה עצמה נמצאת מתחת ליכולת הזיהוי של המעבדה, ועל כן לפי כל קנה מידה, גם לפי המעבדה, הוא נחשב כלא קיים, דבר אשר צוין בדו"ח הבדיקה עצמו. (מהמעבדה מסרו ל-ynet: כמות זו 15 ug/l כן נמצאת מעל יכולת הזיהוי של המעבדה שהיא מינימום 5 ug/l).
"פרי ניב פועלת קרוב לעשרים שנה, ומבטיחה לכלל ציבור לקוחותיה משקאות טבעיים, באיכות הגבוהה ביותר, וכל זאת תוך הקפדה מלאה על עמידה בכל התקנים הנדרשים".
עדכון: בדיון שהתקיים בית משפט השלום נצרת, בפני השופט אדריס נעמן, בתאריך 8 בפברואר 2015, הוחלט על ביטול כתב אישום של משרד הבריאות נגד חברת המשקאות "פרי ניב" בגין קיומו של חומר משמר האסור לשימוש.
להלן ההחלטה: לאחר שהמאשימה שקלה את עמדתה בתיק זה, ולאחר שהתחלנו לשמוע את פרשת התביעה בתיק ולאחר בדיקה חוזרת מול הנציגים המקצועיים של משרד הבריאות, ובכפוף לחתימה של הנאשמים על כתב התחייבות בסך 400,000 ₪ ולפיו יימנעו כל הנאשמים מביצוע עבירות לפי כל החיקוקים שצוינו בכתב האישום, למשך שנתיים החל מה- 1/2/15, ושיש בהן השלכות על בריאות הציבור, ומאחר ולנאשמים אין עבר פלילי בתיקים מול משרד הבריאות, ומאחר ובבדיקות חוזרות שבוצעו ע"י משרד הבריאות לאחר הגשת כתב האישום נמצא כי לא נפל כל פגם בהתנהלות הנאשמים בעיסוקם, ככל שהוא נוגע לבריאות הציבור, הגענו להסכמות שהמאשימה, בהסכמת הנאשמים ובא כוחם, תחזור בה מכתב האישום בהתאם להוראות סעיף 94 (ב) לחוק סדר הדין הפלילי (נוסח משולב) התשמ"ב-1982.
בנוסף לאמור, הנאשמים יתחייבו להעביר תרומה כספית בסך 35,000 ₪ לעמותת "חיים", שהיא עמותה הפועלת למען ילדים חולי סרטן בלבד, שמספרה ע.ר. 580073955, וזאת תוך 45 יום מהיום, ויועבר עותק מאישור התרומה למאשימה.
משרד הבריאות ימשיך לפקח על התנהלות הנאשמים בכל הנוגע לעיסוקם.