אימה בבוקרשט: רבבות כלבי רחוב יושמדו?
גידול חד נרשם באוכלוסיית הכלבים משוטטים בבירת רומניה מאז שלהי ימי צ'אושסקו ונפילת הקומוניזם, והיום יש 64 אלף כאלה ברחובות. מותו של ילד בן 4 שננשך בשבוע שעבר נתן שוב דלק ליוזמה להמית את עשרות אלפי הכלבים, ופעילים למען בעלי חיים מזועזעים. התושבים: "לא רוצים כאן ג'ונגל"
הם משוטטים ברחובות בוקרשט עם עיניים עצובות, מוצאים מחסה באתרים הרוסים, נוברים באשפה - ותוקפים בני אדם בתדירות הולכת וגוברת. אוכלוסיית הכלבים המשוטטים הגדולה של בירת רומניה, ירושה שהותירו אחריהם הקומוניזם ותוצאותיו, יכולה להיות בעלת השלכות קטלניות: בשנים האחרונות תושבת בוקרשט נהרגה על-ידי קבוצה של כלבי משוטטים, ותייר רומני מת אחרי שכלב משוטט קרע עורק ברגלו. כעת, אחרי שילד בן ארבע ננשך למוות בשבוע שעבר, העירייה רוצה לנקוט פעולה.
עוד חדשות מהעולם :
- מצרים נאבקת בטרור בסיני: 9 חמושים נהרגו
- "סוריה לרוסיה: כן לפיקוח על הנשק הכימי"
- דרמה בירדן: חבר פרלמנט ירה על קולגה
- ציור "אבוד" של ואן גוך נחשף לאחר מאה שנה
התוכנית השנויה במחלוקת המפלגת את בוקרשט היא ללכוד ולהרוג את עשרות אלפי הכלבים המשוטטים, שלפי הטענות אחראים מדי יום לעשרות התקפות המצריכות טיפול רפואי. חובבי בעלי חיים ותושבים שוחרי שלומם של הכלבים מזדעקים כמובן, והעירייה מתכוונת לערוך בחודש הבא משאל שבו יקבעו תושבי בוקרשט אם לממש את התוכנית. "נעשה מה שירצו תושבי בוקרשט, בדיוק מה שהם ירצו", אמר ראש העיר סורין אופרסקו, כשהודיע בשבוע שעבר על המשאל שייערך ב-6 באוקטובר.
בבוקרשט חיים כשני מיליון בני אדם, ומספרם של הכלבים המשוטטים בה גדל במהירות רבה במקביל להתפשטות העיר לאזורים שהיו בעבר כפריים, עם תום עידן הקומוניזם ברומניה ב-1989. בית החולים מאטי באלס, המטפל במחלות זיהומיות, טיפל ב-9,760 בני אדם שננשכו על-ידי כלבים בשמונת החודשים הראשונים של השנה הנוכחית, וכרבע מהם היו ילדים. מותו של הילד בן ה-4, ששיחק עם אחיו הגדול בפארק, הוביל לחידוש הוויכוח הייצרי על סילוק הכלבים המשוטטים מהרחובות.
יום אחרי ההתקפה הקטלנית קרא נשיא רומניה, טריאן בססקו, תומך מוצהר של המתת הכלבים המשוטטים, לממשלתו של ראש הממשלה ויקטור פונטה להעביר חוק שיאפשר להרוג את הכלבים האלה. "בני אדם חשובים יותר מכלבים", אמר פונטה. בשעות הלילה שבין שלישי לרביעי הפרלמנט של רומניה אישר את החוק המדובר, ברוב של 226 תומכים לעומת 23 מתנגדים ו-21 נמנעים. עם זאת, התוכנית עדיין אמורה לעלות למשאל עם ב-6 באוקטובר, אלא אם ראש העיר בוקרשט יבטל אותו במועצת העיר. לאחר מכן, נשיא המדינה טריאן בססקו אמור לחתום על החוק המאשר את התוכנית.
מאות אנשים הפגינו נגד ובעד המהלך, והצהירו כי בכוונתם להמשיך להפגין בימים הקרובים. החוק הנוכחי מתיר רק המתת כלבים משוטטים חולים. ארגון "וייר פפוטן" הפועל למען בעל חיים אמר כי בבוקרשט חיים כ-40 אלף בעלי חיים משוטטים, בעוד העירייה טוענת כי מספרם עומד על 64 אלף. אין בנמצא נתונים על מספר הכלבים המשוטטים בימי נפילת הקומוניזם, אולם תושבי בוקרשט מעידים שאוכלוסיית הכלבים גדלה משמעותית אחרי קריסת המשטר הקומוניסטי.
אוכלוסיות גדולות של כלבים משוטטים הן מכות המטרידות גם מדינות אחרות שהיו בעבר בגוש המזרחי, ולעתים הדבר מוביל את אותן מדינות לנקוט צעדים קיצוניים. באוקראינה, הרשויות בבירה קייב הואשמו בהרעלת כלבים משוטטים לקראת אירוח יורו 2012, אליפות אירופה בכדורגל שהתקיימה שם בשנה שעברה. בבירת קוסובו פרישטינה ירו אנשי הרשויות למוות ב-200 כלבים משוטטים במהלך שלושה שבועות כחלק ממבצע למיגור אוכלוסיית הכלבים המשוטטים.
"אנחנו רוצים עיר בירה תרבותית, אנחנו לא רוצים כאן ג'ונגל", מסבירה אדינה סויו, מעצבת שיער בת 27 המתגוררת בבוקרשט. "אצביע בעד המתת הכלבים. אני נוסעת במכונית רוב הזמן, אבל כשאני מסתובבת בשכונה שלי אני תמיד מסתכלת אחורה. אם לא נעצור אותם עכשיו, הכלבים ישתלטו עלינו".
לפי ארגון וייר פפוטן הפתרון אינו להרוג את הכלבים המשוטטים אלא לעקר אותם. הארגון עיקר 10,400 כלבים בבוקרשט מאז 2001, אולם לדבריו יש לטפל בבעיה באופן נרחב יותר שהוא מעבר ליכולתם של ארגוני זכויות בעלי החיים. "אנחנו מעקרים אחד, וחמישה אחרים נולדים
באותו הזמן", מסבירה ליביה קמפוראו, דוברת הארגון. "אנחנו צריכים עיקור המוני". בססקו, הטוען כי הוא חובב בעלי חיים, אימץ שלושה כלבים משותפים וקורא לאחרים לעשות כמותו, אולם לדבריו הכלבים שלא יאומצו צריכים להיות מומתים.
לבוקרשט יש היסטוריה של אוכלוסיית כלבים משוטטים צומחת. הבעיה הפכה אקוטית בימי המשטר הקומוניסטי, כשהנשיא דאז ניקולאה צ'אושסקו הרס אזורים גדולים בעיר ותושבים אולצו לעבור לבנייני מגורים גבוהים. "כשההרס הגדול הגיע, בתים רבים נהרסו והבעלים עברו לדירות ולא יכלו לקחת את הכלבים איתם", הסבירה קמפוארו. "אנשים לא-אחראים, הם נוטשים את הכלבים שלהם ואז באופן טבעי הם מתרבים".