מחוסר ראיות: נסגר תיק חקירת מות פלסטיני
באסם אבו רחמה נהרג מירי רימון גז בהפגנה נגד גדר ההפגנה בבילעין. הפצ"ר סגר את תיק החקירה מאחר שלא נמצאו ראיות נגד החיילים המעורבים. ארגון "יש דין": "מצ"ח והמשטרה נכשלו בפענוח הגורמים למות מפגין לא חמוש"
הפרקליט הצבאי הראשי, אלוף דני עפרוני, החליט לסגור מחוסר ראיות את תיק החקירה שבחן את נסיבות מותו של הפלסטיני באסם אבו רחמה. ההחלטה התקבלה ארבע שנים וחצי לאחר שהפלסטיני נהרג מירי רימון גז בהפגנה בבילעין ושלוש שנים לאחר שנפתחה החקירה בנושא.
עוד בערוץ החדשות של ynet:
"זה יעלה במטוסים, אבל צריך לעשות את זה"
נשות מנהיג הכת הסדיסטית: "זו אהבה"
הפצ"ר עפרוני החליט לסגור את התיק ביוני האחרון והפרקליטות עדכנה את בג"ץ בדבר ההחלטה לפני כמה ימים במסגרת עתירה שהוגשה על ידי אמו של אבו רחמה, סובחייה, יחד עם מועצת הכפר בילעין והארגונים "בצלם" ו"יש דין". העותרים דרשו שהמשטרה הצבאית החוקרת תקבל החלטה בתיק ותעמיד את לדין את האחראים למותו של אבו רחמה.
בהודעה לבג"ץ ציינו עו"ד מיכל מיכלין-פרידלנדר (סגנית בכירה בפרקליטות) ועו"ד אודי איתן, כי נבחנו כלל הראיות ותוחקרו כלל הנוכחים בשטח אך לא נמצאו "די ראיות, במידה הנדרשת בפלילים, לצורך נקיטת הליכים משפטיים נגד מי מהחיילים המעורבים באירוע".
עוד צוין בהודעה לבית המשפט כי גם פרקליטה המדינה היה מעורב בקבלת ההחלטה וכי המשנה לפרקליט המדינה לשעבר, עו"ד יהושע למברגר, הגיע למסקנה כי אין תשתית ראייתית וכי אין בחומר הראיות כדי להצביע כי הירי במקום "בוצע שלא לפי הפקודות".
בהודעה נאמר עוד כי החלטה דומה התקבלה על ידי פרקליטות מחוז מרכז על סמך חומרי חקירת המשטרה שנגעה לשוטרי מג"ב שנכחו באירוע - שם צוין כי המסקנה היא שלא ניתן לקבוע ברמה הנדרשת בדין הפלילי מי פגע באבו רחמה.
אבו רחמה, בן 30 במותו, נהרג מפגיעת רימון גז שנורה ממטול במהלך הפגנה סוערת נגד גדר ההפרדה בכפרו. הפצ"ר הורה על פתיחת חקירה של מצ"ח על נסיבות מותו ביולי 2010, לאחר שבתחילה סירבה הפרקליטות הצבאית לפתוח בחקירה פלילית לבירור הנסיבות. השינוי בעמדת הפצ"ר אירע לאחר קבלת חוות דעת של מומחי הדמיה שהוכיחה שהירי היה בכינון ישיר ובניגוד להוראות הפתיחה באש.
לטענת העותרים, הודעת המדינה שטוענת לחקירה מקיפה ומעמיקה, לא מנומקת ולא מציגה את חוות הדעת שהתקבלו, ולא את פרשנותם לסרטוני הווידאו. עו"ד אמילי שפר מהצוות המשפטי של "יש דין" אמרה בתגובה להודעת המדינה כי "ההחלטה לא מתקבלת על הדעת, במיוחד לנוכח חוות הדעת שקבעה כי הירי בוצע בכינון ישיר ומטווח קרוב. למרות ששלושה סרטוני וידיאו תיעדו את הריגתו של באסם, מצ"ח והמשטרה נכשלו בפענוח הגורמים למותו של מפגין לא חמוש. התנהלות גורמי אכיפת החוק בתיק זה היא הוכחה נוספת לאוזלת היד של הרשויות במקרים בהם הנפגעים הם פלסטינים".
עו"ד יעל שטיין, מנהלת המחקר של "בצלם", אמרה כי "הסחבת הבלתי-נסבלת שבה נקטו הרשויות בפרשה, והעובדה שהחלטת הפצ"ר התקבלה רק בעקבות עתירה לבג"ץ, מבהירה כי יש לקבוע לוחות זמנים מוגדרים וקצרים לכל שלבי החקירה, ולוודא שהודעות הגורמים החוקרים על החלטות שהתקבלו יכללו את הנימוקים להן, באופן שיאפשר הגשת ערר אפקטיבי".
Read this article in English