שתף קטע נבחר

 
צילום: AP, MCT, AFP , רויטרס, סי די בנק

שאלות ותשובות על סוריה: לאן הולכים מכאן?

האופציה הצבאית עדיין על השולחן? פוטין חזק מאובמה? מה המשמעות של התערבות השדולה היהודית ומה הקשר לאיראן? עושים סדר באולפן ynet

המסר של ארה"ב לקראת תקיפה אפשרית בסוריה נשאר מעורפל ומעומעם גם אחרי הנאום של הנשיא ברק אובמה הלילה (בין שלישי לרביעי). מחד הוא ביקש מהציבור האמריקני להביע תמיכה במעורבות צבאית מוגבלת, ומאידך הצהיר שהוא מעוניין לתת סיכוי לפתרון דיפלומטי על בסיס היוזמה הרוסית, שלפיה יועברו מאגרי הנשק הכימי של בשאר אסד לגורמים בינלאומיים. בדיון באולפן ynet ניתחו פרופ' איתן גלבוע, מומחה לארה"ב מאוניברסיטת בר אילן, וליאור ויינטרוב ששימש בעבר דובר שגרירות ישראל בוושינגטון, את המשולש העדין והנפיץ שמרכיבות ארה"ב, רוסיה וסוריה.

 

אחרי נאום אובמה: דיון באולפן ynet    (צילום: אסי כהן וחגי דקל)

אחרי נאום אובמה: דיון באולפן ynet    (צילום: אסי כהן וחגי דקל)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

קטעים מנאום אובמה לפנות בוקר    (צילום: רויטרס)

קטעים מנאום אובמה לפנות בוקר    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

מהו לוח הזמנים? עד מתי יחכה אובמה לפתרון הדיפלומטי?

פרופ' גלבוע: "ולדימיר פוטין נתן לאובמה סולם שבאמצעותו הוא יכול לרדת מהעץ. הנאום הבוקר ניסה לענות על שאלות בדעת הקהל. אחד המסרים החשובים היה: ארה"ב היא לא השוטר של העולם. אובמה רוצה לשמר את האופציה הצבאית כדי להבטיח שהמשא ומתן על היוזמה הרוסית יהיה רציני, ולכן רק השהה והקפיא את ההצבעה בבית הנבחרים. עדיין יש חשש שהרוסים

והסורים ינסו למשוך את התהליך ואסד ימשיך להחזיק בנשק כימי".

 

ויינטרוב: "פוטין פרס רשת ביטחון אחרי שאובמה כבר קפץ. אובמה נטול חשק ועכשיו הוא מונע מעצמו מבוכה בקונגרס. הוא לא הוריד שום אופציה מהשולחן. יכול להיות שיש פה נתיב לשיתוף פעולה בין רוסיה לארה"ב".

 

מה מאזן הכוחות כרגע בין אובמה לפוטין?

פרופ' גלבוע: "פוטין מנסה לייצר דימוי שלפיו הוא יותר חזק מאובמה. רוסיה שלו ניסתה לבנות את עצמה מחדש כמעצמה על ידי כך שבכל אירוע בעולם היא נקטה עמדה שונה מארה"ב, וזה כולל את סוריה. הדימוי שנוצר עכשיו הוא שפוטין מכתיב את המהלכים ואובמה מגיב להם, אבל יש פוטנציאל לשיתוף פעולה כי הרצון לטפל בנשק כימי משותף לשתי המעצמות. אני גם חושב ששתיהן לא רוצות שלאיראן יהיה נשק גרעיני. אבל יש גם אי אמון בסיסי ושמענו את זה אתמול בטון של הנשיא אובמה".

 

כתבות נוספות בערץ החדשות של ynet:

 

לאן אובמה הולך מכאן?

ויינטרוב: "אני חושב שברגע שהוא החליט שהוא הולך לקונגרס - אין לו אופציה אחרת. הקונגרס נמצא היום בשפל חסר תקדים ולכן אובמה דיבר ישירות אל הציבור. הוא טוען שאם תהיה תקיפה היא לא תהיה דקירת סיכה אלא מכה רצינית, אבל עדיין, פעולה צבאית נשארת על השולחן בעיקר כאיום".

 

מה ההשפעה של הצבת הקו האדום לאסד?

פרופ' גלבוע: "הצבת קו אדום היא מאוד מסוכנת, כי אם עוברים אותו ואתה לא עושה שום דבר - אף אחד לא ייקח אותך ברצינות. וזה מה שקרה בסוריה: אובמה חשב שאסד לא יעבור את הקו האדום.

נראה שכל המגמות היו בכיוון של שלילת התקיפה, ואם זה באמת היה מגיע להצבעה בקונגרס זאת הייתה הצבעת אמון באובמה ובמדיניותו".

 

האם נגרם נזק לישראל מהפעלת ההשפעה של איפא"ק בקונגרס?

פרופ' גלבוע: "לאיפא"ק לא הייתה ברירה. היא הייתה צריכה לתמוך בבקשה של הנשיא כי היא כבר חושבת על איראן. מבחינתה, אם לא תהיה הפעם תמיכה בתקיפה – אולי לא תהיה גם בפעם הבאה מול איראן".

 

ויינטרוב: "איפא"ק הוא ארגון אמריקני שרואה בסוריה סוגיה חשובה מבחינת ביטחון. הוא לא היה יכול להישאר מחוץ למאבק הזה. כשהנשיא האמריקני מבקש עזרה - אתה מתייצב".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
אובמה במהלך הנאום
צילום: AFP
מומלצים