"פוטין יעביר לאיראן S-300 ויבנה כור נוסף"
אחרי שגיבש את העסקה עם אסד ומנע מאובמה לתקוף, נראה שנשיא רוסיה פונה לחזק את איראן: לפי עיתון רוסי, הוא יחזיר לחיים את עסקת טילי הנ"מ המתקדמים ויבנה לרוחאני כור גרעיני חדש בבושהר. חמינאי בהתבטאות ראשונה: "מקווה שאובמה רציני לגבי סוריה"
אפקט העסקה שרקם פוטין עם אסד מגיע לאיראן. שלוש שנים לאחר שבוטלה ההעברה של חמש סוללות S-300 ממוסקבה לטהרן, רוסיה מחדשת את העסקה, ואף עומדת להקים באיראן כור גרעיני אזרחי נוסף. כך דיווח הבוקר (יום ד') העיתון הרוסי קומרסאנט.
עוד חדשות מהעולם:
ההצעה באו"ם: פירוק מנשק כימי - או ענישה
ארה"ב: הקלה קלה בסנקציות על איראן
לפי גורם בקרמלין, הנשיא ולדימיר פוטין החליט להיענות לדרישות האיראניות ולספק לטהרן את מערכות ההגנה האווירית תמורת 800 מיליון דולר. בנוסף תתואם בניית כור גרעיני נוסף בבושהר. לפי גורם אחר, פוטין כבר הורה להתחיל לגבש את שני הסעיפים, והוא ישוחח על הפרטים בפגישה ביום שישי בקירג'יסטן עם הנשיא האיראני חסן רוחאני, במסגרת ועידת ארגון שנגחאי לשיתוף פעולה (SCO).
הגורמים מעריכים כי טהרן צפויה להסכים לעסקה המחודשת. דימיטרי פסקוב, דוברו של פוטין, נשאל על מגעים בין המדינות ולא הכחיש את קיומם. לפי הגורמים ניסוח ההסכם כבר יצא לדרך.
בתוך כך, מנהיגה העליון של איראן, האייתולה עלי חמינאי, התבטא היום לראשונה מאז שדווח על ההצעה הרוסית לפירוק סוריה מנשק כימי. חמינאי אמר כי הוא מקווה ש"הגישה החדשה של ארה"ב בנושא סוריה רצינית".
חמינאי הביע תקווה שארה"ב אינה "משחקת עם התקשורת". לדבריו, הסיבה לחשש שלו היא ש"במשך שבועות איימה ארה"ב במלחמה נגד האזרחים באזור לטובת ישראל", כך נכתב באתר האיראני הרשמי PressTv.
"מתאים למטרות של איראן בצורה מושלמת"
ב-2007 נחתמה עסקת ה-S-300 בין שתי המדינות. שלוש שנים אחר כך החליטה מועצת הביטחון להטיל סנקציות על איראן, ובמסגרת הסנקציות בוטלה העברת חמש הסוללות. בישראל ובמערב הובע לאורך השנים חשש מהעסקה, גם בשל האפשרות לסכל תקיפה אווירית של מתקני הגרעין באיראן.
"המערכת הזאת אפקטיבית יותר", הסביר מנהל מחקר לחקר מדיניות ברוסיה. "אם איראן תותקף אז הטילים ייכנסו ראשונים לשימוש, כך המערכת הזו מתאימה למטרות של איראן בצורה מושלמת".
לפי הדיווח הבוקר, התנאי להעברת הנשק הוא ביטול תביעה בסך ארבעה מיליארד דולר שהגישה איראן בז'נבה, לאחר שרוסיה ביטלה את העסקה ב-2010. אחרי הביטול הבטיחה רוסיה לספק לטהרן מערכת חלופית, אך האיראנים סירבו לקבלה.
שגריר איראן ברוסיה, מחמוד ראזה סאג'אדי, רמז באחרונה שטהרן תהיה מוכנה לפשרה כזאת "אם תהיה הוראה להעביר מערכת הגנה
אווירית שתוכל להגן על הטריטוריה שלנו, ואם המחיר ומועד המשלוח יתאימו לנו".
הדיווח האחרון מגיע לפני חידוש שיחות בין איראן למדינות המערב בנושא תוכנית הגרעין שלה. רוחאני הצהיר אתמול כי "איראן לא תוותר על קמצוץ מתוכניתה הגרעינית".