היקף המשכנתאות באוגוסט: 4.8 מיליארד שקל
למרות החשש מכניסתן לתוקף של ההגבלות שהטיל בנק ישראל על נטילת משכנתאות, נרשמה ירידה קלה של 4.3% בהיקף נטילת המשכנתאות בחודש שעבר. סך המשכנתאות שניטלו מתחילת השנה: כ-35 מיליארד שקל
סך הלוואות המשכנתא שניטלו מהבנקים במהלך חודש אוגוסט עמד על 4.78 מיליארד שקל, לעומת חמישה מיליארד שקל בחודש הקודם. כך עולה מנתוני בנק ישראל שפורסמו היום (ד'). מדובר בירידה של 4.3% בהיקף נטילת המשכנתאות בחודש החולף.
עוד בנושא משכנתאות בערוץ הכסף שלי :
- המשכנתא תוגבל ל-30 שנה ול-50% מהשכר
- הגבלות על המשכנתא: איך זה ישפיע עליי?
- גרוש או עצמאי? תתקשה לקבל משכנתא
על פי הנתונים, סך האשראי שנלקח בריבית משתנה עמד על 3.57 מיליארד שקל, ובמסלולי הריבית הקבועה עמד סך האשראי על 1.21 מיליארד שקל. תוך שמונה חודשים נטל הציבור משכנתאות בסכום של כ-35 מיליארד שקל.
בתקופה המקבילה אשתקד (אוגוסט 2012) עמד היקף המשכנתאות על 5.8 מיליארד שקל, כאשר נוטלי המשכנתאות הזדרזו לסגור עסקאות טרם עליית המע"מ בחודש ספטמבר.
יצוין כי חודשי הקיץ באופן מסורתי נחשבים לחודשים בהם היקפי המשכנתאות גדולים יחסית. כמו כן, לאור ההגבלות החדשות עליהן הודיע בנק ישראל לקראת סוף חודש אוגוסט, הצפי היה שנוטלי המשכנתאות יזדרזו לסגור עסקאות מול הבנקים ושההיקפים יגדלו.
הוראות חדשות לבנקים
לפי ההוראות החדשות, שנכנסו לתוקפן ב-1 בספטמבר, הבנקים אינם יכולים לאשר הלוואה לדיור, כאשר שיעור ההחזר החודשי של המשכנתא מתוך ההכנסה החודשית של הלווה (הכנסה נטו אחרי תשלום מס) עולה על 50%. ההגבלה היא בהתאם לזהות הלווה, בין אם מדובר ביחיד או במשק בית.
עוד קובעות ההוראות כי הלוואות לדיור, שבהן שיעור ההחזר החודשי מההכנסה הוא בין 40%-50%, ישוקללו ב-100% לצורך חישוב יחס הלימות ההון של הבנק. כלומר, סך הסכום שהבנק יידרש להניח בצד כביטחון להלוואה יעמוד על 100% מהסכום שלה. כיום הלוואות אלו משוקללות ב-75%, והמשמעות היא שהבנקים נדרשים להקצות הון גדול יותר במקרים אלו - מה שעלול לייקר את המשכנתא.
עוד נקבע כי הבנקים לא יאשרו הלוואות לדיור, שבהן היחס בין חלק ההלוואה לדיור בריבית משתנה לבין סך ההלוואה עולה על 66.7% (שני שלישים). עד היום הוטלו הגבלות על נטילת הלוואות לדיור בריבית משתנה, בעיקר פריים, רק אם היה מדובר בריבית המשתנה בפרקי זמן הנמוכים מחמש שנים. משמעות ההוראה החדשה היא, שהמגבלות חלות על כל סוגי ההלוואות בריבית משתנה. בנוסף, נאסר על הבנקים לאשר הלוואה לדיור לתקופה העולה על 30 שנים.
בתוך כך, בדיקה שערך משרד שמאות המקרקעין זאב כהן-ארז כהן מעלה כי בשנת 2004 עמד מחיר דירה ממוצעת בישראל על כ-700 אלף שקל בלבד, כאשר כיום הוא נושק ל-1.4 מיליון שקל. בהתאמה, גם לקיחת המשכנתא הוכפלה מ-350-400 אלף שקל בממוצע בשנת 2004, לכ-800 אלף שקל בממוצע כיום. זאת, כאשר רבע מנוטלי המשכנתאות לקחו הלוואה בגובה מיליון שקל ויותר.
יצוין כי החזר משכנתא חודשי ממוצע כיום עומד על כ-5,000 שקל - שווה ערך במקרים רבים למשכורת חודשית של אחד מבני הזוג; בעוד החזר משכנתא ממוצע לפני 5 שנים עמד על כ-3,500 שקל לחודש.