למה 500 אלף יצרו שרשרת אנושית בספרד?
תושבי קטלוניה שבספרד יצרו שרשרת באורך 400 ק"מ כדי לדחוק בממשלה לתת להם עצמאות. ראש ממשלת ספרד מונע בשלב זה משאל עם בנושא. הוא חושש, בין השאר, שקהילות נוספות יושפעו וידרשו דרישות דומות. צפו בשרשרת המרשימה
מאות אלפי קטלונים החזיקו זה בידי זה ויצרו שרשרת אנושית באורך 400 קילומטר אתמול (יום ד') כדי להפעיל לחץ על ממשלת ספרד להתיר להם להקים אוטונומיה. אתמול צוין היום הלאומי של קטלוניה.
צפו בשרשרת האנושית המרשימה בצבעי צהוב-אדום, צבעי דגל קטלוניה:
המפגינים הרבים חברו זה לזה לאורך ערים וכפרים, וכאשר הושלמה הרכבת השרשרת, הם קראו קריאות שמחה והביעו התלהבות רבה: "אנו רוצים משאל עם כדי לראות אם יש רוב שתומך בעצמאותנו. הבעיה היא שבספרד לא מקשיבים לנו. אנו מקווים ששאר מדינות העולם יפעילו לחץ עליה", הסבירה אחת המפגינות שהייתה חוליה מהשרשרת בברצלונה, בירת קטלוניה, לשם הגיעה עם בעלה ועם ילדיה.
עוד ידיעות בעולם:
המארגנים אמרו שיותר מחצי מיליון בני אדם שיתפו פעולה בהרכבת השרשרת, שנמתחה מאזור הפירנאים בצפון עד הגבול עם ולנסיה בדרום. הם התפזרו זמן קצר לאחר שסיימו להרכיב את השרשרת. ההשראה להפגנה הגיעה מאירוע דומה שהתרחש ב-1989 ושסייע לאסטוניה, ללטביה ולליטא לקבל עצמאות מברית המועצות לשעבר.
המפגינים טוענים כי אינם זוכים ליחס הוגן בהיבטי כלכלה ותרבות אף שיש להם אוטונומיה חלקית. קטלוניה היא קהילה תעשייתית עשירה בצפון-מזרח ספרד, שאחראית לחמישית מהתוצרת של המדינה, אולם ישנה מתיחות בינה לבין הממשלה המרכזית נוכח המיתון העמוק והקיצוצים שחוו אנשיה. לפי סקרים, התמיכה בהיפרדות מספרד הולכת וגדלה. יש המעריכים כי 50% מ-7.5 מיליוני הקטלונים תומכים בהיפרדות זו.
הקטלונים אינם מקלים על ראש ממשלת ספרד, מריאנו ראחוי, שמתמודד גם כך עם שערוריית שחיתות ומנסה לחלץ את מדינתו מהמיתון ולצלוח את הקיצוצים שהרגיזו את ההמונים.
ומה יגידו בחבל הבסקים?
באוגוסט נפגשו בחשאי ראחוי ונשיא קטלוניה, ארתור מס, ורמזו להמשך משא ומתן כדי לסיים את הקיפאון בעניין משאל העם ומתן סמכויות גדולות יותר לקטלוניה בתחום המסים. ראחוי טוען כי משאל עם בנושא אינו חוקתי. הוא הוסיף: "אנו מדברים עם ממשלת ספרד, אך יש לי ספקות רבים באשר לפירות שיניבו השיחות".
הנשיא מס איים להקדים את הבחירות ולהשתמש בתוצאותיהן כבמשאל עם אם ראחוי ימנע אחד כזה. אולם הצעד הזה שלו מסוכן למדי, שכן הוא לא במיטבו מבחינה כלכלית – הגירעון שלו כה גדול, עד שהממשלה נאלצה בשנה שעברה למנוע ממנו פשיטת רגל. ומבחינת ראחוי העניין בעייתי לא פחות, מכיוון ששיפור התנאים של הקטלונים יעורר גם תושבי אזורים אחרים כמו חבל הבסקים להציג דרישות דומות לאוטונומיה או לפחות לסיוע כלכלי.