פוטין: מטריד שארה"ב מתערבת צבאית בעולם
בטור דעה ב"ניו יורק טיימס" כותב נשיא רוסיה שהוא מוטרד מפעולה צבאית של ארה"ב ללא אישור מועצת הביטחון, ומסביר שפעולה כזו עלולה לדרדר את המצב במזרח התיכון כולו. עוד אמר שהמורדים אחראים לתקיפה הכימית והוסיף: "לא ניתן להתעלם מדיווחים שלפיהם המורדים מתכננים כעת תקיפה נוספת – נגד ישראל"
חדשות אחרונות בנושא סוריה:
במאמר דעה שכותרתו "הפצרה לנהוג בזהירות מאת רוסיה" שפורסם לפנות בוקר (יום ה') ב"ניו יורק טיימס" הסביר פוטין: "האירועים האחרונים סביב סוריה גרמו לי לפנות ישירות לעם האמריקני ולמנהיגיו. היחסים בינינו ידעו תקופות שונות. התמודדנו זה נגד זה במלחמה הקרה, אבל פעם גם היינו בעלי ברית. אז הקמנו את ארגון האומות המאוחדות, כדי למנוע מקרי חורבן נוספים מעין זה".
פוטין הסביר כי מייסדי האו"ם הבינו שהחלטות הרות גורל בנושאי מלחמה ושלום צריכות להתקבל רק בקונצנזוס. התובנה הזו היא הבסיס ליציבות ביחסים הבינלאומיים זה עשורים. הוא הזכיר כי חבר הלאומים התמוטט כיוון שלא היה לו בסיס יציב ואמר: "זה עלול לקרות כאשר מדינות בעלות השפעה עוקפות את האו"ם ונוקטות פעולה צבאית ללא אישור של מועצת הביטחון".
מהדברים הכלליים על תפקיד האו"ם עבר פוטין לדברים ממוקדים בנושא כוונתה של ארצות הברית לתקוף בסוריה וכתב: "תוצאה של תקיפה אפשרית של ארה"ב בסוריה למרות התנגדותן של מדינות רבות ושל האפיפיור תהיה רק עוד קורבנות תמימים והסלמה אולי אף מעבר לגבולות סוריה". פוטין אף המשיך ופירט: "זה אף יכול ליצור גל חדש של טרור, לחתור תחת המאמצים לפתור את סוגיית הגרעין האיראני ואת הקונפליקט בין ישראל לפלסטינים".
לדבריו, בסוריה ניטש מאבק בין המשטר לאופוזיציה ולא מדובר במאבק על דמוקרטיה. הנאבקים במשטר הם "פעילי אל-קאעידה וגורמים קיצונים אחרים שארה"ב הגדירה כארגוני טרור, בהם חזית א-נוסרה". פוטין הדגיש כי הוא רואה בעימותים הללו עניין פנימי אשר גורמים חיצוניים ממריצים אותו באמצעות חימוש מתנגדי המשטר או מתנדבים מהמערב שמגיעים להילחם נגד המשטר.
"מלכתחילה קראה רוסיה לדיאלוג שיאפשר לסורים למצוא פשרה בינם לבין עצמם. אנו לא מגנים על המשטר הסורי, אלא על החוק הבינלאומי", הבהיר. "הגנה על החוק הוא אחת הדרכים היחידות למנוע מהיחסים בינלאומיים להידרדר לכאוס". לפי החוק הבינלאומי, מסביר פוטין, מותר להשתמש בכוח רק לשם הגנה עצמית או לפי החלטה של מועצת הביטחון.
"אין ספק שנעשה בסוריה שימוש בנשק כימי – אך ברור כי הוא לא נעשה על ידי הצבא אלא על ידי המורדים, והם עשו זאת כדי לגרום לשותפיהם החיצוניים להתערב. לא ניתן להתעלם מדיווחים שלפיהם המורדים מתכננים כעת תקיפה נוספת – נגד ישראל", הבהיר.
פוטין הציג דוגמאות שמראות לדבריו שהפעלת כוח אינה יעילה, ומנה בתוך כך את אפגניסטן, את לוב ואת עיראק. פוטין ממשיך ופורס את משנתו: "יותר ויותר מדינות שואפות להשיג נשק להשמדה המונית כי מרגישות שאינן יכולות לסמוך על החוק הבינלאומי. עלינו להפסיק להשתמש בשפת הכוח ולחזור לפתרונות פוליטיים ומתורבתים".
במבט לעתיד מבקש פוטין: "על הקהילה הבינלאומית לנצל את נכונותו של המשטר בסוריה למסור את הנשק הכימי שלו. ניכר שארה"ב רואה בזה חלופה לפעולה צבאית. עלינו לעבוד יחד על כך. אם נמנע פעולה נגד סוריה, זה ישפר את האווירה הבינלאומית ויחזק את האמון ההדדי. זו תהיה הצלחה של כולנו, וזה יפתח את הדלת לשיתופי פעולה בסוגיות נוספות".
את מאמרו חתם בהתייחסו לאובמה: "יש בינינו אמון הולך וגובר". עם זאת, הוא מתח ביקורת על נאומו של אובמה שאמר "מדיניותה של ארה"ב הופכת אותה למה שהיא, ליוצאת דופן". פוטין פירט: "מסוכן מאוד לעודד אנשים להאמין שהם יוצאי דופן. האל ברא את כולנו שווים".
לא ברור אם המאמצים הדיפלומטיים יישאו פרי. הלילה נפגשו חמש חברות מועצת הביטחון של האו"ם כדי להמשיך לדון בפתרון למשבר הסורי. דיפלומטים מסרו כי הפגישה, שנמשכה כ-45 דקות, הסתיימה ללא תוצאות. אחד הדיפלומטים אמר: "כולם הביעו את עמדתם, אך לא היה משא ומתן רציני". דיפלומט אחר הוסיף בנימה אופטימית יותר: "אנו מצפים לפגישה פורה יותר היום בז'נבה בין שרי החוץ של ארה"ב ושל רוסיה".