שתף קטע נבחר

צילום: AP, MCT, AFP , רויטרס, סי די בנק

דו"ח הפקחים הודלף: אסד קשור לטבח הכימי

האם זה מה שישכנע את הרוסים? דיפלומטים מערביים סיפרו למגזין "פוריין פוליסי" כי פקחי האו"ם שחקרו את אזור התקיפה הכימית בפרברי דמשק מצאו "עושר" של ראיות לשימוש בגז עצבים. בין הראיות: תרמילי רקטות ותחמושת, דגימות אדמה, דם ושתן של הקורבנות ועדויות של ניצולים, רופאים ואחיות

שר החוץ של צרפת לורן פביוס מסר היום (יום ה') כי דו"ח פקחי האו"ם שבחנו את אזור התקיפה הכימית בפרברי דמשק צפוי ככל הנראה להתפרסם ביום שני הקרוב. "הדו"ח יקבע שהיה טבח כימי באזור", טען פביוס. אלא שממצאי הדו"ח כבר דלפו לתקשורת והם ככל הנראה מאששים את טענות המערב, ובראשו ארצות הברית, לשימוש בנשק בלתי קונבנציונלי בסוריה על ידי כוחות המשטר.

 

תקיפה כימית בסוריה: הסרטונים המרשיעים

 

עוד חדשות בעולם :

ניסתה להבריח קוקאין בבטן הריונית מזויפת

גיבורים על 4: הכלבים שהצילו חיים ב-11/9

מוסלמית חויבה לשחות עם בנים ב"בורקיני"

גרמופון ומקרר מהסיקסטיז: הקשיש שחי בעבר

 

פקחי האו"ם אספו "עושר" של ראיות לשימוש בגז עצבים בסוריה. גורם מערבי בכיר אמר למגזין "פוריין פוליסי" כי ממצאי הדו"ח של הפקחים מפנים אצבע מאשימה לעבר נשיא סוריה בשאר אסד, שהשתמש בנשק כימי נגד בני עמו. ארה"ב טוענת כי יותר מ-1,400 בני אדם נהרגו בתקיפה.

 

"עושר" של ראיות. פקחי האו"ם בסוריה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
"עושר" של ראיות. פקחי האו"ם בסוריה(צילום: רויטרס)

 

שלושה דיפלומטים מערביים שעובדים באו"ם ומעורים בעבודת הפקחים סיפרו לעיתון כי הדו"ח שיתפרסם בקרוב לא יאשים את המשטר הסורי בצורה ישירה בירי גז לעבר בני עמו. אולם, הדו"ח יציג ראיות נסיבתיות - בהתבסס על בחינת תרמילי רקטות, תחמושת ודגימות מעבדה של אדמה, דם ושתן - שמפנות אצבע מאשימה לעבר אסד ואנשיו.

 

אסד: "לרוסים יש ראיות הפוכות"

"אני יודע שהם השיגו דגימות עשירות מאוד - ביו-רפואיות וסביבתיות - וראיינו קורבנות, רופאים ואחיות", אמר הגורם המערבי.

"נראה שהם מאוד מרוצים מעושר הראיות שהשיגו". הגורם לא מסר את זהות האנשים שהשתמשו בנשק כימי ליד דמשק, אולם רמז כי "מסוג הראיות ניתן לזהות למי הן שייכות".

 

בעוד הדיפלומטים המערבים אמרו כי הם בטוחים שדו"ח האו"ם יחזק את האשמה נגד ממשלת סוריה, הם גם אמרו שהם צופים שממצאי הדו"ח לא ישנו באופן משמעותי את המאמצים הדיפלומטיים להסיר את האיום הכימי הסורי. "זה איננו משנה משחק", אמר אחד הדיפלומטים ל"פוריין פוליסי".

 

למרות טענות המערב, סוריה ובעלת בריתה הקרובה רוסיה מכחישות שהממשלה בדמשק ביצעה טבח כימי ואמרו כי מדובר בעבודה של המורדים הסורים שמבקשים לשכנע את המערב להתערב צבאית כדי לסייע להם להפיל את משטרו של אסד.

 

במהלך ראיון נדיר שהעניק השבוע אסד לצ'רלי רוז מרשת CBS הכחיש הנשיא הסורי כי השתמש בנשק כימי נגד בני עמו. אסד השווה את הטענות האמריקניות הנוכחיות לאלה של מזכיר המדינה לשעבר קולין פאוול, שניסה לשכנע את העולם, "בצורה שקרית", בקיומו של נשק להשמדה המונית בעיראק, נשק שלא נמצא מעולם על ידי הכוחות האמריקניים שפלשו למדינה הערבית ב-2003.

 

"לרוסים יש ראיות הפוכות לגמרי", אמר אסד. "שטילים נורו מאזורים שנמצאים בשליטת מורדים".

 

רוסיה: תנו צ'אנס לשלום בסוריה

שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב הצהיר היום כי עדיין קיים סיכוי לשלום בסוריה והעולם חייב למצות את המגעים להשגתו. כך דיווחה סוכנות הידיעות הרוסית "אינטרפקס". "אני בטוח שיש סיכוי לשלום. התערבות צבאית רק תדרדר את המצב בסוריה ובאזור", אמר שר החוץ הרוסי בנאום בפני סטודנטים בקזחסטן. לברוב צפוי להיפגש בהמשך היום בשווייץ עם מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי לדיונים על הצעת הפשרה לטיפול בנשק הכימי הסורי. 

 

בטור דעה שפרסם ב"ניו יורק טיימס" כתב נשיא רוסיה ולדימיר פוטין שהוא מוטרד מפעולה צבאית של ארה"ב ללא אישור מועצת הביטחון והסביר שפעולה כזו עלולה לדרדר את המצב במזרח התיכון כולו. עוד הוא אמר שהמורדים אחראים לתקיפה הכימית והוסיף: "לא ניתן להתעלם מדיווחים שלפיהם המורדים מתכננים כעת תקיפה נוספת - נגד ישראל".

 

על כוונת ארה"ב לתקוף בסוריה כתב פוטין: "תוצאה של תקיפה אפשרית של ארה"ב בסוריה למרות התנגדותן של מדינות רבות ושל האפיפיור תהיה רק עוד קורבנות תמימים והסלמה אולי אף מעבר לגבולות סוריה". פוטין אף המשיך ופירט: "זה אף יכול ליצור גל חדש של טרור, לחתור תחת המאמצים לפתור את סוגיית הגרעין האיראני ואת הקונפליקט בין ישראל לפלסטינים". 

 

לדבריו של הנשיא הרוסי, בסוריה ניטש מאבק בין המשטר לבין האופוזיציה ולא מדובר במאבק על דמוקרטיה. הנאבקים במשטר הם "פעילי אל-קאעידה וגורמים קיצונים אחרים שארה"ב הגדירה כארגוני טרור, בהם חזית א-נוסרה". פוטין הדגיש כי הוא רואה בעימותים הללו עניין פנימי אשר גורמים חיצוניים ממריצים אותו באמצעות חימוש מתנגדי המשטר או מתנדבים מהמערב שמגיעים להילחם נגד המשטר.

 

במבט לעתיד ביקש פוטין במאמר הדעה שלו ש"על הקהילה הבינלאומית לנצל את נכונותו של המשטר בסוריה למסור את הנשק הכימי שלו. ניכר שארה"ב רואה בזה חלופה לפעולה צבאית. עלינו לעבוד יחד על כך. אם נמנע פעולה נגד סוריה, זה ישפר את האווירה הבינלאומית ויחזק את האמון ההדדי. זו תהיה הצלחה של כולנו, וזה יפתח את הדלת לשיתופי פעולה בסוגיות נוספות".

 

מוקדם יותר הלילה נפגשו חמש החברות הקבועות במועצת הביטחון של האו"ם - ארה"ב, רוסיה, בריטניה, צרפת וסין - כדי להמשיך לדון בפתרון למשבר הסורי. דיפלומטים מסרו כי הפגישה, שנמשכה כ-45 דקות, הסתיימה ללא תוצאות. אחד הדיפלומטים אמר: "כולם הביעו את עמדתם, אך לא היה משא ומתן רציני". הסיבה המרכזית לאי ההסכמה בין הצדדים הייתה הצעת צרפת להציב אולטימטום לאסד למסור את כל הנשק הכימי שברשותו עד למועד מסוים. אם לא יעשה זאת, הוא ייענש על ידי הקהילה הבינלאומית, נכתב בהצעה הצרפתית שבאופן לא מפתיע לא התקבלה על ידי רוסיה וסין.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: CBS
נתן את ההוראה? אסד
צילום: CBS
צילום: AP
"המורדים אשמים בירי הכימי". פוטין
צילום: AP
מומלצים