השודד עובר שינוי מין, העליון הקל בעונשו
טרנסג'נדר שהשתתף בשוד, כשעוד חי כאישה, ביקש מהעליון להקל בעונשו. הסיבה: לפי נהלי שב"ס, מי שזהותו המינית לא מוגדרת מרצה את עונשו בבידוד. השופטים נענו ומתחו ביקורת על שב"ס
בית המשפט העליון הקל היום (ה') בעונשו של גבר טרנסג'נדר שהשתתף בשוד מזוין כשעוד חי כאישה. השופטים התחשבו בכך שהגבר עובר הליך לשינוי מין ובמאסר צפויים לו קשיים בשל נהלי שב"ס שקובעים כי מי שזהותו המינית והמגדרית אינה ברורה ישהה בבידוד מחשש לפגיעה בו.
כתבות נוספות בערוץ החדשות
- אסד: לא ויתרתי על הכימי בגלל איומי ארה"ב
- 40 שנה אחרי המלחמה: עיטור הנשיא לקהלני
- חופשת שחרור: הנסיך וויליאם פורש מהצבא
- עשן לבן: "צפון קוריאה חידשה פעילות הגרעין"
ההחלטה ניתנה במסגרת תיק שוד מזוין בו נידונו שלושה שודדים ל-15 חודשי מאסר כל אחד. השלושה ערערו על גזר הדין, כל אחד מסיבותיו, כשגבר טרנסג'נדר ביקש להקל בעונשו על רקע המהפך המיני שהוא עובר בחייו מזה שנים, אשר אף צבר תאוצה מאז העונש שנגזר עליו.
השלושה הורשעו בשוד לאחר שבשנת 2010 הם שדדו באלימות חנות נוחות בתחנת דלק באילת, כשהם מצמידים סכין לצווארו של המוכר. השלושה שנמלטו עם 1,000 שקל הורשעו בבית המשפט המחוזי בבאר שבע לאחר שהודו, בעבירות של קשירת קשר לביצוע פשע ושוד בנסיבות מחמירות.
בית המשפט המחוזי התחשב בגזר הדין בנסיבות האישיות של כל אחד מהשודדים, ובעניין הגבר הטרנסג'נדר התחשב בכך שנולד כאישה, אך תחושותיו כלפי עצמו ונטיותיו הן של זכר, ובכך שהוא מצוי בתהליך לשינוי מינו, ואף עבר בשנים האחרונות ניתוח להסרת חזה. בית המשפט המחוזי הדגיש כי על שירות בתי הסוהר לתת דעתו לעניינו, כדי שלא תישקף לו סכנה בכותלי בית הסוהר.
למרות שבית המשפט המחוזי התחשב בנסיבותיהם, ערערו השלושה לעליון, כשהשודד, שמיוצג על ידי עורכת הדין ליאורה גלאובך מהסנגוריה הציבורית, טוען כי העליון לא התחשב די בנסיבותיו האישיות המיוחדות, הקשורות לזהותו המינית והמגדרית, ובנסיבות שהביאו אותו לביצוע המעשה, ורצונו להשתלב בחברת בני מינו החדש. במרכז טענותיו ציין השודד כי אם העונש יוותר כמו שהוא, יהא עליו לרצותו בתנאי הפרדה, שהם תנאים קשים יותר ממאסר רגיל.
המדינה טענה מנגד כי האיש יכול להתמודד מבחינה נפשית עם המאסר, וכי שירות בתי הסוהר ערוך לטיפול באסירים במצבו של המערער וכי לא ניתן להעדיף את האינטרס האישי שלו על פני האינטרס בעונש מאסר. בית המשפט העליון קיבל לבסוף את עמדתו של המערער, הוא אומנם דחה את ערעור שני חבריו, וקבע שבכל מקרה מדובר במעשה חמור שגרם לטראומה לנשדד, אך הקל בעונשו של השודד וקבע אותו על עשרה חודשי מאסר.
השופט ג'ובראן: "פגיעה בזכות לשוויון"
השופט ניל הנדל הרחיב על עברו של האיש, וציין כי נולד בשנות ה-80 כאישה "אך מגיל קטן חש עצמו כזכר. על רקע זה לא שירת בצה"ל. כשנתיים טרם המקרה, החל בטיפולים הורמונליים, פסיכולוגיים ופסיכיאטרים, אשר היוו הכנה אף לניתוח פיזי ראשוני לשינוי מין, אותו עבר לא מזמן".
השופט ציין כי הנאשם עשה מעשה חמור, אך יש להקל עוד יותר נוכח נסיבותיו האישיות המיוחדות, וכי לפניו עומדים נתונים שלא עמדו בפני המחוזי, בהם הנחייה של שירות בתי הסוהר שהתקבלה במסגרת ההליך כי "בכל מקרה שבו מתקבל אסיר אשר זהותו אינה חד משמעית נדרשת החזקה בתנאי הפרדה וזאת מחשש לפגיעה באסיר או באסירים וסביבתו", וכי גם במקרה זה כשהאיש טרם השלים את ההליך הוא ישהה בבידוד בכלא נווה תרצה, ובהמשך על פי הנתונים תישקל הוצאתו משם.
השופט הנדל ציין כי יש צורך בהקלה נוספה בעונשו, אך הוסיף כי לא ניתן לוותר על עונש מאסר בפועל נוכח כך שהוא אחראי למעשיו, "וההחלטה לבצע שוד מזוין בצוותא מחייבת ענישה מאחרי סורג ובריח", כך קבע הנדל את עונשו של האיש על עשרה חודשי מאסר בפועל.
השופט הנדל הוסיף כי עניין ההפרדה לאנשים שעוברים הליך שינוי מיני מצריך בירור מעמיק, והם מעוררים שאלות משפטיות, וכי על הרשויות לבחון סוגיה זו לעמוק, נוכח הפגיעה באסיר המצוי בהפרדה. אל פסק הדין, הצטרפו גם השופטים סלים ג'ובראן ונעם סולברג.
השופט ג'ובראן ביקר בהחלטתו את מדיניות שב"ס בנוגע לכליאת טרנסג'נדרים וציין כי המצב שבו באופן גורף אסיר שמשלים הליך שינוי מיני יכול להשתבץ בכלא בהתאם לשינוי שלו, אך אסיר שטרם סיים את ההליך נשלח לבידוד "מעורר קשיים".
ג'ובראן ציין כי מאסר בבידוד "קשה שבעתיים" ועשוי למנוע מהאסיר חלק חשוב משירותי הכלא. הוא הוסיף כי אפילו הפרדה לצורכי רחצה וסנטיריה קשה במיוחד, וכי הזכות לשוויון של טרנסג'נדרים, מעוגנת בחוק וזכותו להיכלא בתנאים שווים לכל אסיר אחר, ככל הניתן. ג'ובראן הוסיף כי הזכות לשוויון נוגעת לא רק למי שהשלים הליך שינוי מיני וכי "עצם אי ההכרה בזהות המגדרית של הפרט, כפי שהוא רואה אותה, היא פגיעה בזכות לשוויון".