יעקב פרנקל: "זו הייתה טעות טיפשית"
יום הכיפורים ב"ידיעות אחרונות": "הסיפור הזה הוא פצע שותת דם בשבילי" - יעקב פרנקל חושף לראשונה את גרסתו המלאה לאירוע בהונג-קונג, מדבר על אי הדיווח לוועדת טירקל ועל הלקחים מחמש שנים למשבר הפיננסי
"לא התכוונתי לקנות מאומה בדיוטי פרי בהונג קונג, אך תוך כדי שיחה עם עמיתתי, כלכלנית ומנהלת תיקים, עמיתה ומכרה מזה שנים רבות שמתי לב לערימה של תיקים גדולים, שקים לנשיאת חליפה לטיסה", כך מתאר לראשונה פרופ' יעקב פרנקל את התקרית המדוברת שמלווה אותו כצל כבר שבע שנים, שגרם לכך שלא ימונה בשלישית לנגיד בנק ישראל.
עוד בערוץ החדשות של ynet:
סגר, מחסומים וחג הצלב: נערכים ליום כיפור
בדרך לחץ 3: "הצלחת הניסוי קיצרה הלו"ז"
"החלטתי לקנות אחד מהם, אלא שהתור לקופה היה ארוך מאוד והייתי חייב לעבור עוד בדיקות ביטחוניות קפדניות לטיסת אל־על. הראיתי לעמיתה שלי את ערימת החליפונים וביקשתי ממנה שכאשר תגיע לקופה תשלם עבור אחד. לא רציתי להעמיס עליה לשאת עבורי את החליפון ולכן סיכמנו שאני אקח אותו והיא תשלם. סיכמנו שהיא תביא לי את הקבלה לשער היציאה של המטוס ואז גם אחזיר לה את הכסף. וכך עשיתי: הראיתי לקופאי את החליפון ואמרתי שהעמיתה שלי – הצבעתי עליה – תשלם עבורו כשתגיע לקופה כי אני רץ לטיסה. כמובן שזו הייתה טעות טיפשית. לא נתתי דעתי על כך בעת שמיהרתי לבידוק הביטחוני. פעלתי ללא שום כוונה רעה.
"לאחר שעברתי את הבידוק הביטחוני קבלתי הודעת אס־אם־אס מהעמיתה שלי. היא כתבה לי שגם היא נאלצה לרוץ לטיסתה ולכן כבר לא יהיה לה זמן להיפגש לפני הטיסה. היא לא הזכירה את עניין החליפון, והנחתי ששילמה תמורתו כפי שסיכמנו. אבל קצת לפני שנכנסתי למטוס עצרה אותי אישה דוברת סינית ואמרה: ה־BAG, השק, מה עם השק? לא הבנתי כל כך למה כוונתה. הקבלה אצל העמיתה שלי שעומדת להמריא לצפון אמריקה, השבתי, וניסיתי ליצור אתה קשר בנייד. היא כבר לא ענתה. אולי עלתה למטוס, אולי כיבתה את המכשיר".
פרופ' פרנקל, הגיבור הטראגי של הכלכלה הישראלית בתשע"ג ואדם שאני מכירו שנים רבות, השתנה: הוא עוטה ענווה, מהורהר, לפעמים נראה לי כסובל מתסמונת פוסט־טראומתית. במו ידי עשיתי טעויות, הוא מתוודה בשיחתנו, שאלמלא עשיתי הייתי היום נגיד בנק ישראל.
סיפור מינויו בשלישית לנגיד בנק ישראל לא סופר מפיו במלואו; מדי פעם הופיעו בתקשורת קטעים, בחלקם שגויים, שלא התחברו לכדי פסיפס מלא. לא רק הרצון לחלוק מידע עם הקהל הרחב הניע את פרופ' פרנקל לדבר, לחשוף ולהיחשף אלא הדחף הפנימי "שלא ניתן לריסון" להילחם על שמו הטוב. "אני מוכן", הוא אומר במהלך הריאיון הארוך שנגע לא רק לפרשת הנגידות אלא גם לדעותיו הכלכליות, "להודות בשגיאות שלי וגם להתמודד עם ביקורת מקצועית. להתמודד עם ויכוחים וטיעונים לגיטימיים. אני בטוח שאצליח להזים אותם אחד לאחד. בשום פנים ואופן איני מוכן לעבור לסדר יום על ההאשמה הנוראה וחסרת השחר שאני, פרופ' יעקב אהרון פרנקל, "איני אדם ישר כסרגל". נגד העלילה הזו מוכן פרנקל ללכת לקרב.
לכן, עם כל אי הנוחות שהדבר גורם לו – והוא גורם לו בעליל – פרופ' פרנקל עומד לגולל כאן את האירוע בהונג־קונג שלב אחר שלב, בליווי מסמכים המלווים את הכתבה. האם לכל השאלות העולות על הדעת הוא נותן את התשובות המלאות? הקוראים ישפטו. אך לו הציג פרנקל מהתחלה בפני ועדת טירקל את המסמכים הללו במלואם, היא הייתה מאשרת – אומרים חבריה וחברותיה - את כשירותו לנגידות.
הראיון המלא והבלעדי עם פרופ' פרנקל - היום ב"ידיעות אחרונות"
Read this article in English