איראן: צמצמנו את מצבורי האורניום המועשר
ראש תוכנית הגרעין הודיע שכמות האורניום המועשר לרמת 20% שברשות איראן ירדה מ-240 ק"ג ל-140, לאחר שחלקה הוסב למוטות דלק לשימוש בכור מחקר גרעיני. הנשיא רוחאני קרא לרוסיה לסייע בפתרון המחלוקת עם המערב: "זה הזמן לצעדים חדשים"
עוד בערוץ החדשות של ynet:
רוסיה וארה"ב: אסד יפורק מנשק כימי ב-2014
ביום כיפור: 207 רוכבים נפצעו, 130 התעלפו
"הפכנו כמות משמעותית (של אורניום מועשר) למוטות דלק", הוא אמר, "הכמות שנשארה היא קטנה". את הצהרתו של סאלחי ניתן לפרש כניסיון לפייס את המערב, שמודאג מכך שאיראן ממשיכה להעשיר אורניום לרמת 20% - רמה גבוהה מהדרוש כדי להפעיל רוב הכורים שמיועדים להפקת אנרגיה. ארצות הברית ובנות בריתה דרשו שאיראן תפסיק לחלוטין את פעילות ההעשרה, אולם טהרן דחתה זאת על הסף.
בדו"ח שפרסמה הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א) בחודש שעבר צוין כי בידי איראן 185.5 קילוגרם של אורניום מועשר לרמת 20%. לייצור נשק גרעיני מספיקים 250 קילוגרם של אורניום מועשר לרמת 20%, שאז יזוקק לאורניום מועשר ברמת 90%.
הנציג האמריקני בסבא"א ג'וזף מקמנוס ציין השבוע כי ארצות הברית רואה
התפתחויות מדאיגות בתוכנית הגרעין האיראנית וקוראת לנשיא המדינה החדש, חסן רוחאני, לנקוט בחודשים הקרובים צעדים ממשיים כדי להבהיר את כוונותיו. "ארה"ב מוכנה לעבוד מול הממשלה האיראנית כדי להשיג פתרון דיפלומטי לתוכנית הגרעין שלה", אמר מקמנוס.
בתגובה לכך, הצהיר אתמול השליח האיראני החדש לסבא"א, רזה נג'אפי, כי טהרן מוכנה לנקוט צעדים נוספים כדי להבהיר שמטרות תוכנית הגרעין שלה אינן צבאיות. עם זאת, הוא הדגיש כי איראן לעולם לא תוותר על זכותה לפתח גרעין. "איראן מוכנה לשתף פעולה ולהסיר כל אי-וודאות", הבהיר נג'אפי אך הבהיר שאם המערב מעוניין ב"תגובה הולמת, עליו לדבר עם איראן לא בשפה של איומים או סנקציות, אלא בשפה של כבוד".
רוחאני: "מעוניינים בפתרון המהיר ביותר"
גם הנשיא רוחאני עצמו הצהיר בהמשך כי כעת הזמן המתאים לנקיטת צעדים חדשים לפתרון המחלוקת סביב הגרעין האיראני. "אנחנו מעוניינים בפתרון המהיר ביותר לכך, במסגרת הנורמות הבינלאומיות", הוא אמר בפגישתו עם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין. הוא קרא לרוסיה לסייע בהקשר הזה: "היא פעלה בעבר בתחום זה ועתה זו ההזדמנות הטובה ביותר לצעדים חדשים מצדה".
יחד עם זאת, רוחאני הבהיר כי "רק אם יש רצון פוליטי, כבוד הדדי ועניין משותף, ורק אם יישמרו זכויותיו של העם האיראני - נוכל להבטיח כי תוכנית הגרעין האיראנית תהיה למטרות שלום". הנשיא האיראני הצהיר גם כי במהלך העצרת הכללית של האו"ם שתיערך בהמשך החודש יתקיים דיון בנוגע למועד חידוש השיחות עם המערב בנושא תוכנית הגרעין.
הנשיא פוטין צידד בו ואמר כי "לאיראן יש זכות, כמו לכל מדינה אחרת, להשתמש באנרגיה גרעינית ולהעשיר אורניום למטרות אזרחיות". עם זאת הוסיף כי פעילות זו צריכה להיות תחת פיקוח סבא"א. פוטין בירך את איראן על נכונותה לפתוח את תוכנית הגרעין שלה לפיקוח כזה.
Read this article in English