שתף קטע נבחר
 

הון שחור יציל מעוני

מאחורי ההכרזה העונתית על "מלחמה בהון השחור" עומד כתב אישום כלכלי-חברתי: הגנב אשם בגניבה, אבל המדיניות הכלכלית הפכה אותו לכזה

בשבוע שעבר הודיעה הממשלה על הקמת עוד ועדה: "טיפול בהון השחור". מי הם קהל היעד של מלחמתה המחודשת של ממשלת ישראל בהון השחור? בעלי דוכנים, בעלי פיצוציות ונהגי מוניות. לא חלילה התאגידים הגדולים שתכנוני המס שלהם גורמים לבור ענק בתקציב המדינה, וגם לא נוכלי האג"ח המגייסים כסף בבורסה הישראלית ומשאירים אותו בחו"ל בעסקאות כושלות של נדל"ן, ואפילו לא בשודדי תמלוגי המדינה, ואפילו לא אצל המסתפרים הקבועים ושותפיהם הבנקאים.

 

עוד בערוץ הדעות של ynet:

אני הפנים של השד העדתי / שרון בן דליה

 

זהו עוד ניסיון עקר של ממשלת ישראל לסתום חור בגדר הלא-נכונה. בכך מנסה ממשלת ישראל לגבות את מחיר הכישלון הכלכלי שלה מהאנשים הלא-נכונים. אין ספק שהעלמת מס היא עבירה חמורה, והיא חותרת תחת יסודות ההסכמה החברתית של הערבות ההדדית. אבל, כל שרי האוצר לדורותיהם התחילו את תוכניותיהם עם אותם הסעיפים וכל שרי האוצר נכשלו כישלון חרוץ בסעיף הקרוי "מלחמה בהון השחור".

 

האתגר הגדול ביותר שלנו אינו המחזור הנסתר הקרוי "הון שחור", אלא חוסר ההבנה של היסודות שמהם הוא נוצר והעקרונות שבגללם הוא מתחזק.

 

מדוע נוצר הון שחור?

  1. אווירה ציבורית: כאשר הציבור רואה כמה קל לעשירים לחיות וכמה קשה לו לשרוד, וכאשר הציבור רואה את השחיתות בכספי המסים, את הבזבוז מנקר העיניים של המופקדים על אוצר המדינה ועל המדינה עצמה, את המיטות המעופפות, את משכורות הבכירים, את הזרמות הכספים לתחזוק הקואליציה, את החרפה שאליה מגיעים פנסיונרים ואת הקלות הבלתי נסבלת שבה אזרחים טובים הופכים למחלבה של שיטת רקובה, הציבור מבין שהוא אמור לדאוג לעצמו.
  2. הכרח כלכלי: כל המדדים מצביעים על כך שמשפחה ישראלית ממוצעת, שבה שני ההורים עובדים, לא מסוגלת לגמור את החודש. הקו האדום של ההישרדות האישית מייצר מציאות שבה אזרחים מוכרחים למצוא אלטרנטיבות להכנסה.

 

מדוע נכשלים שרי האוצר? כי הטיפול הוא בסימפטום, ולא בתופעה. הפתרון הוא טיפול בגורמים לתופעה, ולא בתסמיניה:

  1. אכיפה מלאה על מעלימי המס הגדולים: תאגידי הענק ומשרדי עורכי הדין המסייעים להם.
  2. תשתית לסיוע לעסקים קטנים ובינוניים, למשל: החלטת הממשלה לניהול "רכש המדינה" דווקא מתאגידים קטנים.
  3. רשת ביטחון כלכלית-חברתית לחלשים בחברה: בעלי הכנסות נמוכות, עקרות בית, פנסיונרים, אוכלוסיות מרובות ילדים וסטודנטים.

 

עד שלא יטופלו הגורמים הללו, העלמות המס יימשכו ושרי אוצר ימשיכו להקים ועדות ולקטוף כותרות, על גבם של החלשים ביותר שנאלצים לחיות בהישרדות, עם הכתם המצפוני ועם הסיכון הפלילי.

 

אם אין פתרון מובנה לאנשים החלשים ביותר, הם נאלצים לגנוב למחייתם. זהו כתב אישום נגד ממשלות ישראל המחלישות את החלשים ומחזקות את החזקים. ממשלות ישראל הן שיצרו מציאות שמזמינה אזרחים לפעול בניגוד לרצונם ולגנוב מתוך רצון לשרוד את הג'ונגל הכלכלי שלנו. ההערכות הן ששליש מהמסחר במשק מתנהל ב"שחור". בלעדיו, חלק גדול ממעמד הביניים היה הופך לעני.

 

הכותב הוא מנכ"ל "החזית להגנת הציבור"

 

גולשים מוזמנים להציע טורים במייל הבא: opinions@y-i.co.il

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
כתב אישום כלכלי-חברתי. נתניהו ולפיד
צילום: EPA
דן אלון
מומלצים