רוסיה וארה"ב: אסד יפורק מנשק כימי ב-2014
שרי החוץ של ארה"ב ורוסיה הודיעו על הסכם לפיו אסד ישמיד או יעביר את הנשק הכימי שלו עד אמצע השנה הבאה. ארצות הברית ורוסיה קצבו לסוריה שבוע להציג את מלאי הנשק הכימי שלה. אם לא יעשה זאת, יפנו למועצת הביטחון כדי לאשר סנקציות. לברוב: "לא נאמר דבר על שימוש בכוח"
תקיפת סוריה יורדת סופית מהפרק: מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי ושר החוץ הרוסי סרגיי לברוב הודיעו היום (שבת) שהגיעו להסכמה על מתווה שבמסגרתו יושמד כל הנשק הכימי הסורי עד אמצע השנה הבאה. רוסיה וארצות הברית הקציבו לסוריה שבוע ימים, עד 21 בספטמבר, כדי להגיש "רשימה מקיפה, לרבות שמות, סוגים וכמויות, של חומרי הנשק הכימי שברשותה, של סוגי התחמושת שברשותה, כולל מיקום וצורת אחסון, ושל מתקני המחקר והפיתוח שלה". לפי ההסכם, אם הנשיא בשאר אסד לא ייענה לדרישות - יפנו רוסיה וארצות הברית יחדיו למועצת הביטחון של האו"ם כדי שתאשר סנקציות נגד אסד, אך לא תקיפה צבאית.
העסקה הוכרזה ביומם השלישי של המגעים בין קרי ללברוב במסגרת ועידת ז'נבה. השניים גם דרשו מאסד לחשוף את כמות הנשק הכימי שנמצאת בידיו, והגדירו לוח זמנים לצעדים הבאים בנושא. במסגרת הזו, פקחים זרים אמורים להגיע לסוריה כבר בנובמבר ולהשלים את עבודתם הראשונית באותו החודש. בהמשך התוכנית, שתושלם עד אמצע 2014, יושמדו או יוצאו מהמדינה כל מאגרי הנשק הכימי והחומרים והציוד שמשמשים לייצורו.
כמו כן הוסכם שרוסיה וארצות הברית יעבדו במשותף על הצעת החלטה חדשה שתובא לאישור מועצת הביטחון ותבטיח את מימוש ההסכם ואת ביטול האיום הכימי בסוריה. ההצעה תכלול צעדי ענישה נגד אסד אם לא יעמוד בדרישות ממנו, אולם לא תתייחס לאפשרות של תקיפה צבאית.
רוסיה וארצות הברית הקציבו לסוריה שבוע ימים, עד 21 בספטמבר, כדי להגיש "רשימה מקיפה, לרבות שמות, סוגים וכמויות, של חומרי הנשק הכימי שברשותה, של סוגי התחמושת שברשותה, כולל מיקום וצורת אחסון, ושל מתקני המחקר והפיתוח שלה". סוריה גם נדרשה לשתף פעולה עם הפקחים שיבקרו בה בנובמבר ולאפשר להם גישה מלאה ומיידית לכל האתרים.
קרי אמור להגיע מחר לירושלים כדי לעדכן את ראש הממשלה בנימין נתניהו בתוצאות המגעים. בהמשך יטוס לפריז, שם ייפגש למחרת עם שר החוץ הצרפתי לורן פביוס ועם עמיתם הבריטי וויליאם הייג. באותו הביקור ישוחח קרי גם עם שר החוץ הסעודי, סעוד אל-פייסל.
לברוב רמז: רוסיה תבלום מהלך צבאי
"העולם יכול עתה לצפות מאסד לעמוד בהתחייבויות הפומביות שלו", הצהיר קרי עם חשיפת ההסכם. "לא ייתכנו משחקים, לא יהיה מקום להתחמקויות, או לכל דבר שאינו היענות מלאה לדרישות ממשטר אסד". קרי הוסיף כי "אם המסגרת הזו תיושם במלואה, היא תוכל לשים קץ לאיום שמציב הנשק הזה, לא רק לעם הסורי אלא גם למדינות השכנות ולאזור, ונוכח החשש מזליגה - התוכנית הזו תוכל לספק הגנה טובה יותר לעולם כולו".
במסיבת העיתונאים שערכו השניים במלון בז'נבה, ציין קרי כי סיכם עם מקבילו הרוסי באילו תנאים תדרוש ארצות הברית ממועצת הביטחון לקבל החלטה לפי פרק 7, צעד שמתייחס לסנקציות צבאיות ולא צבאיות. עם זאת, לברוב רמז כי רוסיה תטיל מגבלות על החלטה כזו בכל מצב, והבהיר בכך שבמוסקבה עדיין מתעקשים לבלום תקיפה בסוריה.
"כל הפרה של הנהלים תאותר על-ידי מועצת הביטחון של האו"ם, ואם זו תאושר - המועצה תוכל לנקוט הצעדים הדרושים, צעדים משמעותיים", אמר לברוב. "לא נאמר דבר על שימוש בכוח או על סנקציות אוטומטיות. כל ההפרות ייבחנו על-ידי מועצת הביטחון". בהקשר זה אמר קרי שכל הפרה תגרור סנקציות - מבלי להזכיר את הצורך בבדיקה של המועצה.
השניים ציינו גם כי לפני תחילת המגעים, כל אחד מהם גיבש עם צוות מומחיו אומדן משלו לגבי כמות הנשק הכימי שנמצאת בידי אסד ובמהלך השיחות הצליחו להגיע להערכה מוסכמת. "אנחנו מחויבים לעבוד יחדיו, החל מהיוזמה הזו בנוגע לנשק הכימי, בתקווה שהמאמצים האלו יובילו לשלום וליציבות ארוכי טווח באזור מוכה המלחמה הזה", הוסיף קרי.
הדיפלומטים לא פרסמו את ההערכות שלהם, אולם גורם אמריקני ציין לאחר מסיבת העיתונאים שבוושינגטון סבורים שבסוריה יש 45 אתרים שקשורים לתוכנית הנשק הכימי וכי במחצית מהמתקנים יש חומר כימי שמיש. לפי אותו גורם, ארצות הברית ורוסיה הסכימו כי בידי אסד כ-1,000 טון של נשק כימי, כולל המאגרים של גז חרדל וגז סארין.
מפקד המורדים: אסד מעביר נשק כימי ללבנון
זמן קצר לפני ההכרזה של קרי ולברוב, אמר הנשיא ברק אובמה בנאום הרדיו השבועי שלו שהוא מוכן לתת סיכוי למגעים הדיפלומטיים בנושא הנשק הכימי בסוריה, אולם הוא קרא לקהילה הבינלאומית להישאר דרוכה למקרה שאלו ייכשלו. "אנחנו לא נתייחס להצהרות של רוסיה ואסד כעובדות. עלינו לראות צעדים ממשיים שיפגינו כי אסד רציני לגבי הוויתור על הנשק הזה", אמר.
בינתיים, מסביב לעולם שלחו ברכות לשני הדיפלומטים על הישגם. שר החוץ הגרמני גידו וסטרוולה הצהיר כי בזכות ההסכם גברו ב"אופן משמעותי" הסיכויים לפתרון פוליטי לסכסוך בסוריה, ומקבילו הצרפתי פביוס הצדיע ל"צעד החשוב" שביצעו קרי ולברוב. יחד עם זאת, הוא הבהיר כי צרפת עוד ממתינה לדו"ח פקחי האו"ם לגבי השימוש בנשק כימי בסוריה לפני שתגבש סופית את עמדתה.
גם בריטניה בירכה על ההסכם והשר הייג הדגיש כי עתה מתחילה המשימה החשובה של הוצאתו אל הפועל. מזכ"ל האו"ם באן קי-מון הביע מצדו ביטחון בכך שההסכם יסייע לשים קץ לסבל הנוראי של העם הסורי והתחייב שארגונו יעשה כל שביכולתו כדי להבטיח את יישום ההסכם. קודם לכן הודיע באן שבכוונתו לנסות לארגן ועידה נוספת בנושא סוריה שתתקיים באוקטובר.
עם זאת, המורדים בסוריה דחו את ההכרזה הרוסית-אמריקנית. מפקד צבא סוריה החופשי סלים אידריס, הצהיר כי מדובר במכה למאמצים שלהם לשים קץ לשלטונו של אסד. הוא מסר גם כי אסד כבר החל בימים האחרונים לשנע את הנשק הכימי מעבר לגבול, ללבנון ולעיראק.
באן: משטר אסד ייתן את הדין
באן יציג את דו"ח הפקחים שביקרו בסוריה בפני מועצת הביטחון של האו"ם ביום שני הקרוב. בהופעה בפני פורום של נשים תקף את המשטר הסורי וטען כי "ביצע אינספור פשעים נגד האנושות", מבלי להתייחס מפורשות לשימוש בנשק כימי. "לפיכך, אני בטוח שיהיה תהליך כלשהו של מתן דין וחשבון כשכל זה ייגמר", הוסיף המזכ"ל.
בנאומו ציין באן כי האסון בסוריה יצר דור אבוד של ילדים וצעירים והוביל למתח גואה בין פלגים, לחוסר יציבות אזורית, להפרת זכויות אדם ולמספר הפליטים הגבוה ביותר בדור הזה. "הוא גם העלה מהאוב את רעיון הלוחמה הכימית, שאם תאושר על-ידי הפקחים, תהיה הפרה שערורייתית של החוק הבינלאומי", הוא הוסיף.
באן העריך כי הדו"ח יוכיח באופן חד-משמעי כי במתקפה ב-21 באוגוסט בפרברי דמשק אכן נעשה שימוש בנשק כימי, אולם הוא לא ציין על מי - אם בכלל- תוטל האחריות. בממצאי הדו"ח שהודלפו שלשום צוין כי פקחי האו"ם אספו "עושר" של ראיות לשימוש בגז עצבים בסוריה וכי הם מפנים אצבע מאשימה לעבר הנשיא הסורי.
שלושה דיפלומטים מערביים שעובדים באו"ם ומעורים בעבודת הפקחים סיפרו ל"פוריין פוליסי" כי הדו"ח לא יאשים את המשטר הסורי בצורה ישירה בירי גז לעבר בני עמו. עם זאת, הדו"ח יציג ראיות נסיבתיות - בהתבסס על בחינת תרמילי רקטות, תחמושת ודגימות מעבדה של אדמה, דם ושתן - שמעידות כי אנשי המשטר היו אחראים למתקפה.
Read this article in English