נתניהו: כעת הגנה עצמית חשובה יותר מתמיד
בטקס הממלכתי לזכר 2,569 הרוגי מלחמת יום הכיפורים התייחס נתניהו לראשונה להסכם פירוק הנשק הכימי הסורי ואמר כי ייבחן במבחן התוצאה: "מבחן זה חל גם על המאמצים לעצור את התחמשותה הגרעינית של איראן. גם כאן לא יקבעו המילים, אלא המעשים"
ראשי המדינה מציינים הבוקר (יום א') 40 שנה למלחמת יום כיפור. בטקס הממלכתי בהר הרצל משתתפים הנשיא שמעון פרס, ראש הממשלה בנימין נתניהו ובכירים ממערכת הביטחון. "אנו נמצאים היום בעיצומה של רעידת אדמה אזורית שלא הייתה כמותה מאז קום המדינה", אמר נתניהו, שהתייחס לראשונה לפירוק סוריה מנשק כימי וקשר בינו לבין מאמצי הגרעין של איראן.
"ההבנות בין ארצות הברית ורוסיה ייבחנו במבחן התוצאה - השמדתם המלאה של כל מאגרי הנשק הכימי שהמשטר הסורי השתמש בו נגד אזרחיו", הדגיש נתניהו. "מבחן התוצאה חל גם על המאמצים של הקהילה הבינלאומית לעצור את התחמשותה הגרעינית של איראן. גם כאן לא המילים יקבעו אלא המעשים והתוצאות. בכל מקרה ישראל חייבת להיות ערוכה ומוכנה להגן על עצמה בכוחות עצמה מול כל איום והיכולת הזו והנכונות הזו חשובה היום יותר מתמיד".
"שערי שמיים לא היו פתוחים באותו היום", פתח הנשיא פרס. "התפילה לא נענתה. המלחמה פרצה. בשתי חזיתות האש בצפון ובדרום כבר נפלו בהישמע הצפירה חללים ראשונים. ישראל שגתה והופתעה, ובניה חירפו נפשם בגבורה מדהימה וחילצוה".
פרס הוסיף כי "הנשיא סאדאת הפתיע אותנו פעמיים - פעם בצאתו למלחמה ופעם בבואו לירושלים. ההפתעה הצבאית הפכה להפתעה מדינית. סוריה, שותפתה של מצרים במלחמה, סירבה להיות שותפתה לשלום. היא נענשת עבור סירוב זה עד היום. סאדאת הביא שלום לעמו. אסד המיט אסון על ארצו. ארצו מפולגת. דם בניה נשפך כמים. המשק הסורי קורס והמלחמה נמשכת. הוא ניסה לבנות אופציה גרעינית ונכשל. הוא הכין נשק כימי, השתמש בו, והביא גם את הרוסים, לא רק את האמריקאים, להתחייב להרסו. לאסד אין ברירה אלא לקיים התחייבות זו. איום צבאי המגבה הסכם לפירוק נשק צריך לשמש שיעור גם לראשיה של איראן".
מלחמת יום כיפור פרצה ב-6 באוקטובר 1973 והייתה הגדולה במלחמות ישראל-ערב בכל הקשור לכמות הכוחות ולנפח האש. 2,569 חיילי צה"ל נהרגו בקרבות, כ-7,500 נפצעו ו-301 נפלו בשבי והוחזרו לישראל. לאחר המלחמה הוקמה ועדת חקירה ממלכתית בראשות השופט שמעון אגרנט, שחקרה את האירועים שהתרחשו לפני הקרבות ואת פעולות ההנהגה הצבאית בימיה הראשונים. אף שהוועדה נמנעה מלהטיל אחריות אישית על חברי ההנהגה המדינית, ובראשם גולדה מאיר ומשה דיין, התפטרו השניים מתפקידיהם כעבור חודשים אחדים. הרמטכ"ל דוד אלעזר הודח, וכמוהו קצינים בכירים אחרים.
"מלחמת יום הכיפורים זעזעה את עוגני המציאות כפי שהכרנו אותה עד אז, סדקה את תחושת הביטחון ואת ודאות הקיום שלנו כישראלים לאחר שש שנות שאננות לאחר ניצחון מלחמת ששת הימים, וחיברה אותנו בבת אחת שוב עם הגורל היהודי", אמר שר הביטחון משה יעלון. "אלא שהתוצאה הסופית של המלחמה - ניצחון צבאי מרשים של צה"ל - לא שינתה את הזעזוע שנגרם לכולנו, את ההבנה כי על ישראל השתלטו באותה תקופה היוהרה והשאננות, ושהביטחון המופרז, הזלזול וחוסר הזהירות הפכו לחלק בלתי נפרד משגרת יומינו באותן שנים".
הטקס החל, הרמקולים לא פעלו
בתוך כך, התלוננו משפחות שכולות כי מערכת ההגברה שמעבירה את הטקס לחלקות הקבר לא פעלה. עודד מזרחי, ששכל את אחיו דניאל בקרב בחווה הסינית, סיפר: "היינו בטוחים שהטקס מתעכב וחיכינו. ואז פתחתי את הטלפון וראיתי ב-ynet שהטקס החל והוא בעיצומו. ראינו שהתקלה לא תוקנה. הבעיה שלנו זה הזלזול בדברים הקטנים. המדינה לא למדה שזה סממן לחוסר אחריות".
ממשרד הביטחון נמסר בתגובה: "במטרה להקל על המשפחות השכולות, משרד הביטחון פרס מערכות הגברה בחלקות חללי מלחמת יום הכיפורים. מסיבה שנבדקת כעת, באחת החלקות נותקו הכבלים מהרמקולים. הכבלים חוברו מחדש כעבור זמן קצר והרמקולים חזרו לפעול לשביעות רצון הנוכחים".
Read this article in English