הנחיות חדשות: מה צריך לאכול תינוק צמחוני
טופו במקום פולקע: תינוקות הנולדים למשפחות צמחוניות וטבעוניות עלולים לסבול מחסכים תזונתיים מסוכנים. כעת מפרסמים איגוד רופאי הילדים ומשרד הבריאות הנחיות להאכלת ילדים צמחוניים וטבעוניים
אם ויתרתם בשנים האחרונות על בשר וחלב, וכמו משפחות רבות אתם מסתפקים בתפריט המבוסס על ירקות, פירות וגרעינים - דעו שהתינוק שלכם עלול להיות בסכנה. הנחיות חדשות שמפרסמים איגוד רופאי הילדים ומשרד הבריאות קובעות כי במשפחות צמחוניות וטבעוניות יש להעשיר את תזונת התינוקות ברכיבים כמו טופו טחון ומזונות עשירים בברזל בכדי למנוע חוסרים תזונתיים מסוכנים.
"אנחנו רואים יותר ויותר הורים שבוחרים לשמור על דיאטה צמחונית או טבעונית, שאין בה רכיבים כמו בשר, חלב וביצים, ולכן עלולה לגרום לחסר של תוצרים כמו סידן, ברזל וויטמין .B12 חשוב לוודא שגם באורח חיים כזה התינוקות יקבלו את כל מה שנחוץ להם," מסביר יו"ר איגוד רופאי הילדים, פרופ' אלי סומך. "זאת מכיוון שבתקופה הראשונה לחיים צמיחת האיברים מואצת מאוד ומכאן החשיבות הגדולה של התזונה, שמשפיעה הן על הפוטנציאל הפיזי והן על הפוטנציאל השכלי של התינוק."
טבעונים הם אלה הנמנעים לחלוטין מכל מזון שמקורו מהחי: בשר לסוגיו, דגים, פירות ים, ביצים, חלב ומוצריו ודבש.
צמחונים נמנעים מאכילת בשר לסוגיו ולפעמים גם מביצים, אך כן צורכים חלב ומוצריו. דיאטה צמחונית מאוזנת יכולה לספק את כל הצרכים התזונתיים מינקות ועד זקנה. תינוקות הניזונים על תפריט צמחוני יכולים לגדול היטב אך עם זאת, יש לשים לב לאפשרות שייווצרו אצלם חוסרים תזונתיים מסויימים.
בשנים האחרונות אירעו כמה מקרים של תינוקות, אשר הגיעו למצב קשה לאחר שהוזנו על פי תפריט טבעוני קיצוני. כדי למנוע חוסרים כאלה מפרסם כעת לראשונה האיגוד הישראלי לרפואת ילדים, בשיתוף עם משרד הבריאות, הנחיות מפורטות הקובעות כיצד יש להזין תינוקות במשפחות צמחוניות וטבעוניות.
המסמך נכתב במשותף על ידי ועדת התזונה של האיגוד לרפואת ילדים בראשות פרופ' רענן שמיר והמחלקה לתזונה במשרד הבריאות בראשות ד"ר זיוה שטל. המסמך קובע כי אחת הדרישות הבסיסיות היא קבלת מידע מפורט על נוהגי האכילה וסוגי המזונות המקובלים במשפחה והניתנים לתינוק בפרט, ולמצוא תחליפים למזונות שאינם נצרכים.
חלב אם אצל צמחונית דומה בהרכבו לזה של אישה לא צמחונית, קובע המסמך, והוא מתאים מבחינה תזונתית לתינוק המתפתח. לכן ראוי לעודד את האם להיניק לפחות עד גיל שנה. עם זאת, במשפחות טבעוניות קיצוניות מומלץ לבצע הערכה של תזונת האם אצל דיאטנית ולשקול הפנייה לבדיקות דם, כמו גם הערכה קפדנית של המצב התזונתי של התינוק.
לגבי תינוקות שאינם יונקים או שנגמלו קובע הדו"ח כי משקאות כמו חלב סויה, חלב אורז, חלב שקדים או תערובות ביתיות שונות, אינם מתאימים להזנת התינוק ואינם מהווים תחליף לחלב אם או לפורמולה. "מזונות אלו עלולים לפגוע קשות בגדילה, ולגרום למצבים קשים של חסר תזונתי," קובעים המומחים.
המזון המוצק המתאים לתינוק שאינו נחשף לבשר כלשהו (כולל עוף ודגים,( החל מגיל חצי שנה, הינו קטניות מסוגים שונים. יש להשרות אותן, לבשל ולטחון למחית. מזונות נוספים המתאימים מגיל זה כוללים: טופו טחון, מוצרי סויה, יוגורט, גבינות או ביצה מבושלת היטב.
"תפריט צמחוני או טבעוני יכול להיות בריא," אומר ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות, פרופ' איתמר גרוטו, "אבל חשוב להקפיד על תזונה מאוזנת ולהכיר את המקורות החלופיים של מרכיבי התזונה ההכרחיים, ולכן נכתב התדריך החדש".
אמא לתינוק צמחוני: "ברור שהוא יאכל בהתאם לערכים שלנו"
ר' ,'וש בני זוג מגבעתיים, היו כמעט כל חייהם צמחונים. לפני כשנה החליטו לעבור לטבעונות, היא מטעמים מוסריים והוא בעקבות מצגת שראה באינטרנט. "אנחנו לא בשלנים גדולים," מודה .'ר "התפריט היומי שלנו מתבסס הרבה על ירקות טריים, טופו, קטניות, חומוס ולחם. עיקר הקושי היה לוותר על קינוחים."
לפני שנה נולד בנם הבכור. אחרי התלבטות החליטו השניים לגדלו על ערכי הצמחונות. "דנו ארוכות בסוגיה הזו, אם ניתן לו בשר או לא, ודאגנו מה יקרה כשהוא ייכנס למסגרת. היה ברור לנו שבבית הוא יאכל בהתאם לערכים שלנו. בסופו של דבר החלטנו לגדל אותו על תפריט צמחוני ולא טבעוני, כי חששנו שלא יקבל מספיק רכיבים תזונתיים שנחוצים לו."
התינוק ניזון תחילה מהנקה. "לא דאגתי שיהיו לו חוסרים מהחלב שלי, כי אני שמה לב לתזונה שלי יותר מרוב האנשים," אומרת .'ר "מעצם העובדה שאני טבעונית אני מקפידה מאוד לאכול מאוזן ובריא."
מאז שהחל לאכול מזונות מוצקים ניזון בנם מהרבה ירקות, חומוס ופסטה. גם קינואה ומג'דרה הן חלק מהתפריט היומי שלו. בקרוב יעבור הילד את הבדיקות של גיל שנה, ואמו בטוחה שהכל יהיה בסדר: "הוא אוהב לאכול, ולא נראה שיש לו חוסרים."
אבל אם בבית הכל ברור - מה עושים בגן? בני הזוג חיפשו מסגרת שתתאים לדרישות התזונתיות שלהם. "היינו בכל מיני גנים. בחלק הציעו ללכת לקראתנו, אחרים אמרו שהם לא יכולים לעשות הפרדה של האוכל בין הילדים. לא רציתי להעמיד אותו במצב שבו אומרים לו 'לא' על אוכל. בסופו של דבר מצאנו גן טבעוני שיש בו אוכל נפלא: דייסות, אורז, פסטות ומרקים, ויש בו קינוחים טבעוניים. הלוואי עלינו לאכול ככה."