הברחה, הסתרה, הפרעה: הטריקים של אסד
ההסכם האמריקני-רוסי קבע כי סוריה תפורק מנשק כימי עד השנה הבאה, אבל הדרך עד הפירוק עוד ארוכה. לפי דיווחים אסד העביר משאיות עם נשק כימי לעיראק, ופיזר את הנשק במספר אתרים רב. כיצד הוא עוד יכול למשוך זמן?
ארצות הברית ורוסיה אמנם חתמו על הסכם לפירוק הנשק הכימי הסורי עד 2014, אבל לבשאר אסד יהיו עוד הזדמנויות רבות להתל בעולם עד שמאגר הנשק הבלתי קונבצניונלי העצום שלו ימוגר לחלוטין. אסד לא יצריך להמציא את הגלגל: עיראק שאחרי מלחמת המפרץ הראשונה, איראן בעשור האחרון וכמובן גם סוריה שלו השתמשו בכל הטריקים שבשרוול מול פקחי האו"ם.
פירוק הנשק הכימי בסוריה - דיווחים נוספים ב-ynet:
סגן ראש ה-CIA לשעבר: לתמוך יותר במורדים
רוסיה וארה"ב: אסד יפורק מנשק כימי ב-2014
עוד לפני שההסכם נחתם טען רמטכ"ל המורדים בסוריה, סלים אידריס, כי אסד כבר החל להעביר נשק כימי לעיראק וללבנון. בדיווח שפורסם הבוקר (יום א') בעיתון הלבנוני אל-מוסתקבל, המזוהה עם המחנה המתנגד לחזבאללה ולמשטר הסורי בלבנון, נטען כי 20 משאיות סוריות עמוסות בחומר ובציוד לייצור נשק כימי נכנסו לפני מספר ימים לעיראק.
במעבר הגבול היחיד של עיראק עם סוריה, אל-אנבאר, הואצה ביום חמישי וביום שישי באופן לא שגרתי תנועת המשאיות הסוריות בהשוואה לימים שקדמו להם", אמרו גורמים במחוז הגובל עם סוריה. הם מסרו כי אותן משאיות חצו את מעבר הגבול תחת אבטחה של כוחות ביטחון וצבא מיוחדים, מבלי שכלל נבדקו - מה שהעלה את החשד כי הן מכילות חומרים כימיים או ציוד צבאי האסור בשימוש.
דרך ההברחה היא לא הדרך היחידה בה אסד עלול להשתמש. גם הסתרה בתוך ארצו היא אופציה שבה הוא עשוי לבחור. בסוף השבוע מסרו גורמים אמריקנים וגורמים במזרח התיכון ל"וול סטריט ג'ורנל" כי יחידה סודית של הצבא הסורי מפזרת את הנשק הכימי במדינה ב-50 אתרים שונים כדי להקשות על ארה"ב לאתר את המצבורים.
על פי אותו דיווח "יחידה 450" - יחידת צבא סודית, שמשתייכת למרכז המחקר והמדע הסורי, הגוף שאחראי על תוכנית הנשק הכימי הסורית שכפוף ישירות לאסד או סביבתו הקרובה ביותר - היא שמפזרת את הנשק הכימי בין האתרים השונים.
פרט לכך, גם משיכת זמן והפרעה לעבודת פקחי האו"ם שיהיו אחראים על מבצע פירוק הנשק היא אחת מהאופציות של אסד. כך, לדוגמה, הפקחים שהגיעו לאחרונה לפרברי דמשק כדי לקחת דגימות מהאתרים שבהם על פי החשד השתמש הצבא הסורי בנשק כימי נגד המורדים - הותקפו ונורתה לעברם אש. הם לא נפגעו, אבל על פי האופוזיציה אסד ניסה בכך למשוך זמן ולמנוע מאנשי האו"ם את בדיקת הממצאים.
בנוסף, משטר אסד צפוי לטעון כי לכמה חלקים מאותם מתקנים שבהם על פי החשד מאוחסן הנשק הכימי הסורי יש שימושים אחרים, ולא לאפשר לפקחים להיכנס אליהם. זה בדיוק מה שעשתה הממשלה של סדאם חוסיין בעיראק, לפני שני עשורים.
נציג ארגון הגג של האופוזיציה הסורית בוושינגטון, נג'יב אל-רדבאן, אמר היום לעיתון "א-שרק אל-אווסט" כי הוא חושש מכך שנושא הנשק הכימי בסוריה יהפוך להעתק של סוגיית הגרעין האיראני, "במטרה לגרום לסחבת וכדי להרוויח זמן".
האופוזיציונר הסורי הבהיר כי "אנו מתנגדים לכך שאסד ימשיך לשלוט. הסתלקותו אחרי השימוש בנשק הכימי הפכה לעניין עקרוני עבורנו". אל-רדבאן סיפר כי "בקרוב תיערך פגישה בין בכירים אמריקנים לבין בכירים באופוזיציה הסורית כדי להסביר את התנגדותנו להסכם".
"יש הרבה קשיים בתוכנית"
ד"ר דוד פרידמן, מומחה לנשק כימי וביולוגי מהמכון למחקרי ביטחון לאומי, אמר באולפן ynet בהתייחסו לנושא כי "בהיבט העקרוני אני חושב שזה הסכם מצוין, הוא טוב בטח לישראל, הוא טוב בכלל גם לאזור, מאחר שבעצם בסופו של דבר, איום גדול בנשק הכימי או גם הביולוגי כרגע לא מדברים עליו, אבל הנשק הכימי של סוריה יפורק. עם זאת, יש הרבה קשיים בהוצאת התוכנית הזאת לפועל".
ד"ר פרידמן אמר עוד כי "לוח הזמנים שהציבו נראה לי מאוד אופטימי,
אבל לדעתי אין סיכוי של עמידה בלוחות הזמנים. גם בעיראק לקח כמה שנים טובות כדי להגיע למצב שניתן היה לומר שהיא פורקה מהנשק שלה. כך שבשורה התחתונה אין לי שום ספק שתוכנית בלוחות הזמנים איננה ריאלית".
בנוגע לבעייתיות שטמונה בעבודת איסוף הנשק הכימי אמר ד"ר דוד פרידמן כי "ראשית אנחנו צריכים לקבל את הרשימה של כל האתרים שבהם מוחזקים הנשק הכימי. זו מערכת מאוד מסובכת, מאוד מפוזרת והסורים צריכים לתת רשימה מדויקת של המקומות האלה, מה שעוד שסוריה פיזרה כנראה ושינתה את המיקום של חלק גדול מהארסנל בחודשים האחרונים. אני מניח שיהיה מאוד קשה למצוא את האתרים, למפות אותם ולבצע את ההשמדה".