הסלולרי הכשר: מספרי החירום לנפגעי אונס וער"ן נחסמו
מספרי החירום הכלליים של נפגעי תקיפה מינית וער"ן, חסומים למכשירים "כשרים". חברות הסלולר טוענות כי הן נתונות ללחצי "ועדת הרבנים לענייני תקשורת" המאיימת עליהן בביטול המסלול הכשר אם יוטמעו המספרים. משרד התקשורת: פנינו לוועדת הרבנים לבירור הנושא. נפגע חרדי: ומחר יחסמו את החיוג למד"א, ויאפשרו רק את 'הצלה' החרדי?
<< הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. כנסו >>
ניסיון לחייג את המספרים האלה מקווי חברת הסלולר במסגרת המסלולים המוגדרים "כשרים", מעלה הודעה מוקלטת האומרת כי המספר שחויג חסום לגישה בהתאם לתנאי התוכנית, אם כי באורנג' - בחלק מהמספרים הכשרים שאותם בדקנו - החיוג לער"ן (בלבד) אפשרי, בעוד החיוג לקווי החירום לנפגעי נפגעות תקיפה מינית חסום.
לפני כשנה (מרץ 2012), אושר בכנסת החוק הקובע כי מספרי חירום - ובכללם הקווים לער"ן ולמוקדי החירום עבור נפגעי תקיפה מינית ואונס - יהיו חינם. בהצעת החוק שיזמו ח"כ אורלי לוי-אבקסיס ("ישראל ביתנו") וגדעון עזרא ("קדימה"), נקבע גם כי השיחות לקווים אלה לא יופיעו בפירוט שיחותיו של המחייג, וזאת על מנת להנגיש עד כמה שניתן את השירות המוצע בהם לכלל חלקי האוכלוסייה בדיסקרטיות.
אך עתה מתברר כי בעוד יד אחת מנגישה, השנייה דווקא חוסמת, כתוצאה משטחים אפורים בלתי מוגדרים בחקיקה, המפקירים את החברות הסלולריות ללחציו ותכתיביו של הגוף המכונה "ועדת הרבנים לענייני תקשורת".
בחברות הסלולר חוששים מביטול "המסלול הכשר"
מספרה של העמותה החרדית זק"א, אף הוא בן ארבע ספרות, ועם אותה קידומת 12, התגלה כאפשרי
לחיוג, מה שמעמיק את החשש כי החסימה מכוונת וממוקדת. מאידך גיסא, גם הקו הישן לאלימות נגד תלמידים של משרד החינוך (1204), שכבר אינו נמצא בפעילות שוטפת, והפונים אליו מועברים למספר חלופי, התגלה כחסום בסלולרי הכשר שממנו חייגנו.
גורמים בשתיים מחברות הסלולר הגדולות ציינו בפנינו כי ההחלטה על החסימה, היא החלטה בלעדית של "ועדת הרבנים לענייני תקשורת", האחראית על מתן ההכשרים לקווי הסלולר הכשרים. לדברי אחד הגורמים, הוועדה מעבירה אל חברות הסלולר רשימת מספרים שאותם הם מתבקשים לחסום בפני מנויי "התוכנית הכשרה", ובכללם נמצאים, ככל הנראה, גם שלושת קווי הסיוע.
"הכתובת לביקורת על הוועדה הוא משרד התקשורת, שמאפשר לה לחסום את הקווים", מציין הגורם. "ידיהן של חברות הסלולר כבולות. כל עוד משרד התקשורת מאפשר לוועדה לחסום את המספרים האלה, אנחנו מחויבים לעמוד בתנאים שקבעה הוועדה. אחרת הם יבטלו לנו את המסלול הכשר".
אלא שמשרד התקשורת טוען מנגד, כי מספרי החירום כהגדרתם: 100, 101, 102, 104, פתוחים לשימוש גם בטלפונים הכשרים, וטוען כי החוק אינו מגדיר בצורה ברורה את הכללת קווי החירום של ער"ן ונפגעי תקיפה מינית בחבילות הבסיס הסלולריות, דבר שעבר לבדיקה מיוחדת במשרד.
"מחר הרבנים יחסמו את מד"א?"
י', חרדי המשתמש בסלולרי במסלול הכשר, נאלץ להשתמש בקו החירום לער"ן. בפנייתו ל-ynet ציין מפורשות
כי לא היה מעוניין באותה עת - בתוך המצוקה הקשה שחש - לפנות למוקדי הסיוע הייעודיים לאוכלוסייה החרדית, ורצה דווקא לדבר עם נותן שירות ניטרלי על מצבו הנפשי.
לדבריו, התברר לו עד מהרה כי הגישה אל שירותי החירום הכלליים ממכשירו הסלולארי, נחסמה. "חסימה הזאת לפנייה לשירות כל כך חיוני, צריכה לגרום למחאה ציבורית אדירה", הוא אומר ל-ynet. "לא ייתכן שיגבילו אותי, כאזרח, למי לפנות בעת מצוקה". חברו של י' הוסיף: "ומה הלאה? מחר יגידו לי שאני לא יכול להתקשר למד"א, אלא רק לארגון 'הצלה' החרדי? יש סיבה למה הקווים האלה הם קווי חירום, ולא יתכן שמדינת ישראל כגוף ממשלתי, נותן יד לחסימה בוטה שכזו".
מנכ"ל ארגון ער"ן דוד קורן, מסר כי הוא אכן מודע לבעיה. "מי שחוסם את הגישה למספר שלנו, הוא הממסד החרדי", אומר קורן בהתייחסו "לוועדת הרבנים לענייני תקשורת", האחראית על אופי החסימות של קווי הטלפון הכשרים. "מה שאנחנו יכולים לעשות כדי לאפשר בכל זאת עזרה לזקוקים, הוא נתינת מספר רגיל לפונים למשרדי הארגון. הקו החלופי אינו מספק את מלוא השירותים הניתנים בקו הרגיל, אך הוא מאפשר סיוע בכל זאת". למותר לציין כי הוא אף אינו חינמי.
לדברי קורן, לבעיית הנגישות לקו של ער"ן, שותפים גם קיבוצים עם מרכזיות ישנות ופונים מחו"ל. "בסופו של דבר, אנחנו מקבלים לא מעט פניות מהמגזר החרדי. לא פנינו בצורה רשמית לרבנים בבקשה להסיר את החסימה, אך נשמח לשתף פעולה עם הוועדה או כל גוף אחר, על מנת שגם מתוך המגזר יכלו לפנות ולהיעזר".
באיגוד התפלאו לגלות כי קווי החירום חסומים
באיגוד ארגוני תקיפה מינית ואונס, האחראים על קווי החירום 1202 ו-1203, קיבלו את הידיעה על חסימת קווי הסיוע שלהם ללקוחות המסלולים הכשרים, בתדהמה ובפליאה. בתגובתם ציינו את הדברים הבאים:
"אלימות מינית היא תופעה חברתית רחבה החוצה קהילות ומגזרים. כמו במגזר החילוני - גם במגזר הדתי, בשל תחושת הבושה והאשמה המלווה פגיעה מינית, נפגעות רבות חוששות לספר על הפגיעה שעברו או להגיש תלונה נגד התוקף. במגזר הדתי והחרדי אנו יודעות לומר כי לתחושות הללו מתווספים חששות וקשיים נוספים, אשר לעיתים מותירים את הנפגעות/ים להתמודד לבד עם השלכות הפגיעה".
בארגון טוענים כי החוק קובע שיש להטמיע את מספרי החירום לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית בכל הטלפונים, ולקבוע אותם כמספר חינם. "החוק מבטא, למעשה, את ההכרה בתופעת האלימות המינית כבעיה לאומית שיש לפעול למיגורה", הם אומרים, "וכן את ההבנה שמרכזי הסיוע לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית הם הכתובת המרכזית והגוף המרכזי המעניק סעד חירום לנפגעים.
"קווי 1202 לנשים ו-1203 לגברים - מהווים את התחנה הראשונה והקריטית, המשמשת כמעין 'חדר מיון ראשוני', ומערך הקולט את פניות נפגעי התקיפה המינית".
"מרכזי הסיוע לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית הכירו בצרכים המיוחדים של הקהילה הדתית והחרדית", מוסיפים שם, "ולכן בשנת 1993 הוקם מרכז הסיוע לנשים דתיות, וקו הסיוע לגברים דתיים. היום יכולה נפגעת דתייה או חרדית לפנות לקו הסיוע הייעודי ולקבל ייעוץ, ליווי ותמיכה מעובדות המרכז וממתנדבותיו שמבינות אותה, מכירות את הרגישויות והלבטים הייחודים המאפיינים את האוכלוסייה הדתית. נערים וגברים דתיים יכולים לפנות לקו הסיוע לגברים דתיים. קווי הסיוע הייעודיים לנשים ולגברים דתיים אינם חסומים. קו הסיוע לנשים דתיות הינו 02-6730002 קו הסיוע לגברים דתיים 02-5328000".
משרד התקשורת: פנינו לוועדת הרבנים לבירור הנושא
אז האם חסימת קווי הסיוע לנפגעים היא חוקית במדינת ישראל, או שמה מדובר בהפרה בוטה של זכויות הנפגעים תחת "אצטלה הלכתית"? כאן נפרש השטח האפור. לפי הודעת דובר הכנסת, תיקון מספר 52 לחוק התקשורת, שבכללו הוסדר נושא הקווים, נכתב במפורש כי: "שיחה למוקד חירום לסיוע לנפגעות ונפגעי תקיפה מינית או למוקד חירום לעזרה ראשונה נפשית, תהיה שיחת חינם מכל טלפון, כולל טלפון ציבורי ונייד" (כל בעל רישיון בלשון החוק).התיקון לחוק לא מסתפק בהוראה ברורה על הפיכתם של הקווים לקווי חינם, מכל מכשיר חיוג, ושמירה על הדיסקרטיות מלאה של הפונים אליהם, אלא מחייב לספק גישה לקווי החירום אף מטלפונים ציבוריים. בנוסף מפרט החוק את רשימת הקווים הנכללים תחת הגדרת "קווי חירום". למען הסר ספק, קווי איגוד נפגעי תקיפה מינית וקו לעזרה נפשית ער"ן, מופיעים בו במפורש בשמם (תיקון 52 סעיף ה').
ממשרד התקשורת נמסר בתגובה: "הסדר 'הטלפונים הכשרים' אושר כבר בשנת 2007 על ידי משרד התקשורת, לבקשת הציבור החרדי וחברות הסלולר. בהסכמת הציבור החרדי ועל דעתו, "וועדת הרבנים" היא שקובעת ומגדירה את המספרים הפתוחים לשימוש הציבור החרדי.
"יובהר כי מספרי החירום כהגדרתם: 100, 101, 102, 104, פתוחים לשימוש גם בטלפונים הכשרים. מיותר לציין שההצטרפות לשירותים 'הכשרים' היא בחירה עצמאית של הצרכן. אולם יחד עם זאת, משרד התקשורת בוחן את הנושא ואת תוקף ההסדר, ופנה לוועדת הרבנים לבירור הנושא, בבקשה לנמק מדוע המספרים המקוצרים למוקדים הנזכרים בכתבה אינם נגישים לכל".
את תגובת מזכיר ועדת הרבנים לענייני תקשורת, חיים לנג, לא היה ניתן להשיג.