אובמה: "בואו נראה אם סוריה רצינית"
בראיון ל"60 דקות" אמר הנשיא האמריקני כי גם הסכם על הנשק הכימי לא יפתור את העימות בסוריה, אך הוסיף כי דאגתו "העיקרית" תיפתר. "אולי זה צעד ראשון לקראת סיום של שפיכות דמים איומה", אמר אובמה על ההסכם
נשיא ארה"ב ברק אובמה התראיין הלילה (יום ב') לתוכנית "60 דקות" והתייחס להסכם לפירוק הנשק הכימי בסוריה. "חשוב שלקהילה הבינלאומית יהיה ביטחון שהנשק הכימי הזה יהיה תחת שליטה, שלא ייעשה בו שימוש ושתהיה אפשרות שהוא יועבר מסוריה ויושמד", אמר אובמה.
עוד ידיעות בנושא:
רוסיה וארה"ב: אסד יפורק מנשק כימי ב-2014
אובמה: אסור לאיראן להסיק שלא נתקוף אותה
קרי על אסד: לא נפסיק בהשמדת הנשק הכימי
"יש הרבה מאוד מאגרים בתוך סוריה. בואו נראה אם הם רציניים", אמר אובמה בראיון לרשת CBS. לדבריו, המאגרים בסוריה הם מהגדולים בעולם. "אנחנו צריכים להיות בטוחים שנוכל לוודא ולכפות. אם נוכל להשיג הסכם כזה, שרוסיה ומועצת הביטחון יסכימו לו, אז הדאגה העיקרית שלי בכל האפיזודה הזו תיפתר", הדגיש הנשיא. בתוך כך הודיע האו"ם כי דו"ח הפקחים בנוגע לשימוש בנשק כימי הועבר למזכ"ל באן קי מון, והוא צפוי לדון היום בנושא עם מועצת הביטחון.
הנשיא האמריקני אמר שגם הסכם על הנשק הכימי "לא יפתור את העימות בסוריה ולזה אין פתרון צבאי". הוא הדגיש כי "עלינו להביא את הצדדים להסכים להסדר כלשהו. אבל זה אולי צעד ראשון לקראת סיום של שפיכות דמים איומה ומיליוני פליטים ברחבי האזור שמהווים מקור לדאגה לנו ולבנות בריתנו". מזכיר המדינה האמריקני, ג'ון קרי, נפגש אתמול עם ראש הממשלה בנימין נתניהו, והדגיש כי הנשק הכימי הוא רק נדבך אחד ממכלול השינויים שסוריה צריכה לעמוד בהם.
אובמה אמר שהוא עדיין ממתין לראות את טיוטת ההצעה לפירוק הכימי של סוריה, "חשוב לקונגרס ולציבור האמריקני להכיר בכך שלא היינו מגיעים לזה אלמלא היינו רציניים בנטילת צעדים צבאים בהיעדר תזוזה", הדגיש. הוא הזהיר כי "אם הציבור האמריקני לא מוכן לעמוד על נורמה בינלאומית חשובה", כמו איסור שימוש בנשק כימי, "אז העולם ייקח לתשומת לבו שהנורמה הזו לא חשובה לנו".
אחרי הפתרון הדיפלומטי המסתמן בנושא הנשק הכימי בסוריה, השווה אתמול אובמה את מדיניותה של ארה"ב בנושא הסורי למדיניות בעניין איראן. בראיון שהעניק לרשת ABC התייחס אובמה לנשיא החדש בטהרן, חסן רוחאני, ואמר: "אני חושב שהנשיא האיראני החדש לא יהפוך את העבודה שלנו לקלה, אבל לדעתי אם יש לך גם איום אמין בכוח, יחד עם מהלך דיפלומטי מאומץ ניתן להגיע להסכם".
אובמה אישר בראיון כי התכתב עם רוחאני, והעריך כי שילוב של איום ודיפלומטיה עשוי להביא להסכם עם טהרן. "אסור לאיראן להסיק מכך שלא תקפנו בסוריה שלא נתקוף באיראן. מצד שני הם צריכים להסיק מהלקח הזה שיש פוטנציאל לפתור את הנושאים הללו בדרך דיפלומטית", אמר הנשיא האמריקני.
כמה שעות אחר כך שיגר שר החוץ האיראני, מוחמד ג'וואד זריף, מסר משלו לבית הלבן. בראיון לערוץ הלבנוני "אל-מיאדין" אמר הבכיר האיראני: "אנחנו סובלים מחוסר אמון הדדי עם ארה"ב", אך עם זאת הדגיש כי ארצו מוכנה "לבנות עמה אמון בעניין תוכנית הגרעין האיראנית שהוקמה למטרות שלום".
"אנחנו רוצים שארצות הברית תציג את רצונה הכן בשלום ושתפסיק להשתמש בשפת האיומים", הוסיף שר החוץ האיראני בראיון לערוץ המזוהה עם סוריה, ואמר כי "הקריאה למלחמה היא פשע חמור שלא משרת את ידידינו באזור ולא את בשאר אסד". לדבריו של זריף, "עברנו את השלב הקריטי ואנחנו מקווים כעת שהסיכויים לפעולה צבאית נגד סוריה התפוגגו".