בקרוב: הגבלות גם על סיגריות אלקטרוניות
גם מעשני סיגריות אלקטרוניות יצטרכו לצאת מהקניונים ומהפאבים כדי לעשן ויהיו חשופים לדו"חות. בנוסף, האיסור לעשן יורחב לאצטדיונים
המעשנים בישראל שספגו בשנים האחרונות לא מעט חוקים והגבלות עומדים לחטוף שוב בקרוב. במשרד הבריאות החליטו שהחוק הנוכחי אינו מספיק, ולכן מרחיבים אותו ולראשונה גם הסיגריות האלקטרוניות, שרבים משתמשים בהן על מנת להיגמל מעישון, יוגבלו בחוק. בנוסף יורחבו גם ההגבלות על עישון סיגריות רגילות במרחב הציבורי.
כיוון שהסיגריות האלקטרוניות לא מכילות טבק, החוק למניעת עישון במקומות ציבוריים לא חל עליהן, אך מתברר שהן עדיין מייצרות חלקיקים שונים הפוגעים בבריאות. "השימוש בחלק ממוצרים אלה נעשה דרך אידוי ולא דרך בעירה כפי שנעשה במוצרי טבק. עם זאת, גם תהליך האידוי מייצר חלקיקים שונים, כולל חומרים ממכרים ומזיקים לבריאות הנפלטים למרחב הציבורי", נכתב בתזכיר החוק. לכן מציעים במשרד הבריאות להחיל את החוק גם על מוצרים אלה, והמשמעות: גם מעשני סיגריות אלקטרוניות יצטרכו לצאת מהקניונים ומהפאבים כדי לעשן, ויהיו חשופים לדו"חות אם לא יעשו זאת.
"אחת הבעיות עם הסיגריות האלקטרוניות היא שאין פיקוח על הייצור ושלא ניתן להסתמך על מה שהיצרנים כותבים על המוצר. היו מוצרים שטענו שאין בהם ניקוטין, אבל בדיקה גילתה שיש בהם. החומר המרכזי שקיים בכל הסיגריות האלקטרוניות הוא אתילן גליקול שעלול להזיק בשאיפה לריאות", אומרת ד"ר יעל בר-זאב, יועצת האגודה למלחמה בסרטן ויו"ר החברה הרפואית למניעה ולגמילה מעישון. לפני כשנה הזהיר משרד הבריאות מפני שימוש בסיגריות אלקטרוניות כיוון שנמצאו בהן חומרים מסוכנים.
משרד הבריאות מתכנן לאסור שוב על עישון באצטדיונים ובאמפיתיאטראות. לפני כשנה הורחב החוק וכלל גם תחנות אוטובוס, תחנות רכבת ומקומות נוספים, אך האיסור על אצטדיונים בוטל ברגע האחרון. "הקהל נאלץ להיחשף לעישון כפוי מצד מעשנים במקום. יש היבט חמור במיוחד כאשר המקומות מסומנים ולא ניתן לעבור למקום אחר ולהימנע מחשיפה זו", נכתב בתזכיר.
"לא סביר לאפשר מצב שבחירה של אדם לעשן תבוא על חשבון הזכות של שאר הציבור ליהנות במקום מבלי להיאלץ לסכן את בריאותו". עם זאת, רבע משטח האצטדיונים יוכל להיות מוקצה עבור מעשנים. לדברי ד"ר בר-זאב, לא ברור מהי כמות החשיפה שתגרום לאדם לחלות, אך חשיפה במשך כשעתיים בכל שבוע באצטדיוני כדורגל, למשל, מעלה את הסיכון.
גם העישון בבתי הקפה ובמסעדות צפוי להשתנות. כיום מותר לעשן במקומות שהמרפסת שלהם היא עד 15 מ"ר או עד רבע מהשטח במקרה שבו השטח גדול מ-15 מ"ר. לפי תזכיר החוק החדש, יהיה אסור לעשן בחצרות של בתי קפה ומסעדות שקטנות מ-20 מ"ר. החוק גם הופך את הצבת השלט האוסר על עישון ואי הצבת מאפרות לחובה נוספת של הבעלים. "מציב מאפרה במקום ציבורי יעבור למעשה שתי עבירות: גם עצם הצבת המאפרה וגם כהוכחה שלא פעל כדי למנוע עישון במקום", מסביר עו"ד אסף וייס, יועץ שרת הבריאות יעל גרמן, שניסח את התזכיר עם עו"ד מיכל גולדברג, היועצת המשפטית של בריאות הסביבה במשרד הבריאות.
משרד הבריאות גם מתכוון להכשיר מפקחים מטעמו, בניגוד למצב הקיים היום שבו המפקחים הם מטעם העיריות, וגם לאפשר הכשרת סדרנים שימנעו עישון בבתי החולים שבבעלות קופת חולים כללית ובהדסה. ההגבלות נאכפות היום בבתי החולים הממשלתיים בלבד. תזכיר החוק יוגש בקרוב כהצעת חוק לוועדת השרים לענייני חקיקה.