דיווח לפני חודש: "לאם יש קשיים עם הילד"
בעיריית ירושלים אומרים כי האם טופלה בידי צוות שכלל גם פסיכולוג, אך איש מהם לא אבחן רמז לסכנה ממשית לילדים. הגננת של הילדה שנרצחה: "היא הייתה אם דואגת שהשקיעה בילדיה". בתשעת החודשים הראשונים ב-2013 נרצחו תשעה ילדים בידי הוריהם - יותר מהממוצע השנתי בעשור האחרון
שעות ספורות לאחר הרצח המחריד של שני ילדים קטנים בידי אמם, מתברר שלפני כחודש התקבל אצל גורמי רווחה בעיריית ירושלים דיווח על אודות קשיים שיש לאם עם בנה בן השבע. גורמי הרווחה יצרו קשר עם האם והחלו הליך בירור והיכרות "בשיתוף פעולה מלא של האם". מהעירייה נמסר שהאם נפגשה עם גורמי הרווחה ועם פסיכולוג באופן רציף ושיתפה פעולה בהליך הטיפולי.
בעירייה אומרים שהגורמים המטפלים, ובהם פסיכולוג, לא אבחנו כל סימן או רמז כלשהם שיכולים להעיד על התנהגות חריגה או סכנה ממשית לאם או לילדים. המשפחה עלתה לארץ בחודש מרס ולוותה מאז באופן רציף על ידי שירותי הקליטה של העירייה. השירות הפסיכולוגי במנהל החינוך שלח היום גורמי מקצוע למוסדות החינוך שבהם למדו הילדים במטרה לתת מענה לתלמידים ולצוותי ההוראה.
בשעות הצהריים חזרה אחותה של החשודה לביתה אחרי החקירה בתחנת משטרת מרחב מוריה. היא הייתה נסערת וסירבה לשוחח עם כלי התקשורת. קודם לכן הגיעה לתחנה גם הגננת של הבת שנרצחה. היא סיפרה על אם דואגת והוסיפה שלא ראתה סימן שעשוי היה לרמז על הזוועה: "הם היו ילדים מקסימים, מטופחים ומסודרים. האימא השקיעה בהם ונתנה להם את הכל. היא תמיד דאגה שיהיה להם הכי טוב שאפשר, זאת הייתה הבקשה שלה".
הגננת סיפרה כי בן זוגה של האם היה בקשר מצוין עם הילדים: "הם היו רצים אליו, הם אהבו אותו".
קדמן: "אמהות רוצחות זוכות ליחס סלחני"
תשעה ילדים ובני נוער נרצחו או נהרגו על ידי הוריהם בתשעת החודשים הראשונים של 2013 - לעומת שישה בני נוער לאורך כל 2012. כך עולה מנתונים שנמסרו הבוקר מהמועצה לשלום הילד בעקבות הרצח שבמסגרתו דקרה תושבת לירושלים למוות את שני ילדיה - בן שבע ובת חמש. על פי נתוני המועצה, מדי שנה במהלך העשור האחרון נרצחו בין שישה לשבעה ילדים על ידי הוריהם. הנתונים לא כוללים מקרי רשלנות כגון תינוקות שנשכחו במכונית ונחנקו למוות.
מנכ"ל המועצה לשלום הילד, ד"ר יצחק קדמן, מדגיש כי קיים פער בין ההתייחסות לאבות רוצחים לבין הגישה הסלחנית יחסית לאמהות רוצחות. "בחלק מהמקרים נשלחו האמהות הרוצחות לאשפוז ובמקרים אחרים לעונשי מאסר חד ספרתיים על עברות קשות של רצח והריגה", הוא אמר ל-ynet. "הגיע הזמן לגזור דין שווה על אימהות ואבות רוצחים ולהפסיק את היחס הסלחני. עם כל ההבנה להורים שנמצאים במצב מעורער נפשי או מצוקה כלכלית, אסור לנו לקבל את ההסברים הללו. צריך לומר בבירור: הפתרון לעולם לא יכול להיות פגיעה בילד".
קדמן מצביע על בעיות במערכת האיתור של ילדים בסיכון שמפעילות מערכות הרווחה והבריאות: "האחריות של ההורים לא משחררת אותנו כחברה. יש לנו בעיות קשות בתחום של איתור ילדים בסיכון ומניעה של המקרים הללו".
על פי מחקר של המועצה לשלום הילד, בחודשי הקיץ והחגים יש עלייה במספר מקרי רצח והריגה של ילדים בידי הוריהם. "כנראה זה שלא מקרי", ממשיך ד"ר קדמן. "מדובר בתקופות לחוצות ומתוחות יותר אצל ההורים. אנחנו יודעים מה המצבים המשפחתיים שעלולים להביא לאירועים אבל לצערי מעט מדי נעשה. הרשת החברתית שלנו בעניין הזה מלאה בחורים כך שמדובר ביותר חורים מאשר ברשת".
ד"ר קדמן ציין כדוגמה את פסק הדין שניתן באחרונה במקרה של הכת הירושלמית: לדבריו במקרה הזה נחשפה מסכת התעללות קשה שנמשכה שנים במספר גדול של ילדים, אבל האיתור היה לקוי חרף העובדה שהילדים הגיעו לבתי החולים עם פגיעות קשות. "אנחנו סובלים ממחסור בעובדים סוציאליים בשירותי הרווחה וביכולות של איתור ילדים בסיכון במערכת הבריאות", סיכם.
בהכנת הידיעה השתתפו נועם (דבול) דביר, אביאל מגנזי ואיתי בלומנטל