שתף קטע נבחר

ספטמבר היקר: "חופש גדול של 3 חודשים"

ההורים והילדים מטפסים על הקירות בחודש החגים וההוצאה תופחת. עוד לא הסתיימו התשלומים על הקייטנה והנופש וספטמבר תובע עוד ועוד תשלומים על הפעלות לילדים. הורים מספרים: "הפחיתו בקצבאות, קיצצו בשכר וספטמבר זה אוגוסט שני: הוצאות החגים + המשך החופש גדול. אנחנו מותשים"

את יולי עברתם בקייטנות. את אוגוסט ביליתם בחופשות. בסוף אוגוסט, כבר הייתם מותשים מלגרד ימי חופש ממקום העבודה, מהפעלות אינסופיות לילדים ומההכנות לשנת הלימודים החדשה. ואז הגיע ספטמבר. לא עברו 3 ימים ושוב אתם בבעיה: נפלה עליכם בבת אחת מפולת החופשים של החגים. אחרי קיץ ארוך, הדבר האחרון שאתם צריכים עכשיו זה עוד חודש של חופש גדול לילדים. ויותר משזה מעייף אתכם, להיות גם הורים, גם גננות, גם מחנכים וגם מפעילים, זה מעייף את חשבון הבנק שלכם.

 

 

מאיה שניידר מקדימה, היא אמא ל-3 ילדים בגילאים 11, 9 ו-4 שמלקטת עוד ועוד הפעלות. "אנחנו נאלצים לצאת בסוכות לחופשה נוספת", היא מספרת. "נסענו כבר ל-10 ימים לחו"ל באוגוסט, אבל אנחנו צריכים גם עכשיו להעסיק את הילדים, כי לשני הגדולים יש עכשיו חופש שבועיים רצוף. נסענו לקמפינג בחופש של רה"ש – הדבר הכי זול שאפשר – לינה לא תשלום ונצא עכשיו לעוד קמפינג. זה יעלה עוד כמה מאות שקלים. אלה ההוצאות הגדולות, אבל יש גם הוצאות קטנות שמצטברות.

 

"הילדים משועממים. זה כאילו שהחופש הגדול לא נגמר, בן ה-11 רוצה ללכת לסרטים, עדיף בתלת ממד, ב-50 שקל לכרטיס ולקנות שתיה או אוכל בקולנוע, ואת זה אני מגבילה כי מחירי החטיפים והשתיה בקולנועים מופקעים. ההפעלות של הילדים יקרות. לדוגמא: שילמנו 300 שקל לארבעה אנשים עבור מופע מחול בסוזן דלל וזה אחרי שמצאתי כרטיסים בבאליגם בהנחה בתוספת חניה בת"א והוצאות דלק, הגענו להוצאה של מעל 500 שקל ליום.

 

"אני לא מבינה למה בעצם קיצרו את החופש הגדול. הורידו 3 ימים אבל החזירו אותם בגשר בין יום כיפור לסוכות, אז מה יצא לנו מזה? אם החגים לא היו בתחילת ספטמבר, יכולנו להתאושש מבחינת ההוצאות של אוגוסט שעדיין יורדות לנו מכרטיס האשראי בחודש הזה".  


חופש גדול של 3 חודשים: ספטמבר השנה - זה אוגוסט השני
חופש גדול של 3 חודשים: ספטמבר השנה - זה אוגוסט השני
על מה ההוצאות? איך ההורים חוסכים?
משלמים במילא על הגן הפרטי למרות שאין כמעט ימי גן החודש בחלק מהגנים הפרטיים עובדים באופן חלקי
גן עירוני: משלמים על צהרון הצהרון לפחות נותן פיתרון לימי חול המועד
מוציאים יותר כסף על אוכל בסופר, כי הילדים לא אוכלים שתי ארוחות בגן מכינים אוכל בבית מראש ליציאות
לוקחים ימי חופש על חשבונם מנצלים ימי חופש שנצברו
מוציאים יותר כסף על אטרקציות לילדים משתמשים בקופונים, הנחות ועדי עובדים וחברי מועדון, הולכים לים, מטיילים בחיק הטבע
מוציאים יותר על בילויים לילדים הגדולים מגבילים את סכום היציאה
אוכלים בחוץ אוכלים במקומות זולים
קונים יותר בקניון משתדלים להגביל את הקנייה: בלי אוכל ובלי קניות שלא לצורך
מבזבזים יותר דלק  
משתמשים יותר בחשמל  
מנקים יותר  
קונים יותר חוברות, צעצועים, בגדים לחג משתמשים במתנות שקיבלו לחג ובצעצועים קיימים
יוצאים לנופש מעדיפים קמפינג, מחפשים דיל לחופשה זולה
משלמים על בייביסיטר נוסעים לסבא וסבתא, נעזרים בחברים

 

"אין לי כבר ימי חופש לקחת"

מרוב חופשים, נגמרו למאיה ימי החופש. "איזו אמא יכולה להסתדר עם 12 ימי חופש בשנה, כשיש כל כך הרבה חופשים? כרגע, כל יום חופש מורידים לי מאות שקלים מהשכר בלי להתבלבל. אני לוקחת בייביסיטר ב-30 שקל או שבעלי לוקח חופש, שזו גם עלות. בספטמבר ירדו לי 6 ימי חופש מהמשכורת.

 

"התחושה שלי מחברים מסביב היא שכל ההורים מותשים. לא רק שיש לנו הוצאות גדולות אלא גם הורידו לנו בקצבאות וקיצצו לנו אחוז בשכר. אני עובדת בשני מקומות במגזר הציבורי והקיצוץ בקצבאות פלוס ההורדה בשכר מצטבר להורדה של כ -500 שקל בחודש, בגלל החלטת האוצר. התחושה שלי היא המדינה מעודדת ילודה ואחרי שהילדים נולדים היא אומרת לנו : תסתדרו. זה גם משפיע על כל המשק - כולם עצבניים יותר, הכל מתעכב לאוקטובר. תמיד החודש של החגים קשה – אבל השנה הוא קשה הרבה יותר".

 

600 שקל בסופר מדי שבוע

חן ותומר שגרים בת"א עם ילדה בת 4, ילד בן שנה ושני חתולים, משלמים 2,900 שקל על פעוטון ו-3,100 שקל לגן פרטי, אבל בימי החופשות המרובים מוציאים החל מ-120 שקל ביום על בייביסיטר, משחקיה ואוכל. "אימהות בגן מוציאות אלפי שקלים על בייביסיטר בחודש הזה", מספרת חן. "אני עובדת פרילנס אז יותר קל לי, אבל מדי יום אני צריכה לארגן להם פעילות: משחקיות וג'ימבורי ב-50-30 שקל, הצגות ב-60-50 שקל עם קופון ו-120-80 שקל בלי קופון, בסינמטק אנחנו הולכים להפעלה וסרט ב-70 שקל כדי לסדר את הבוקר. בריכה עולה 40-30 שקל ואוכל במזנון מוסיף עוד 50 שקל.

 

"ההוצאה העיקרית היא על אוכל. בגן אוכלים ארוחת בוקר וצהריים. בחופש, אני דואגת להם לשלוש ארוחות ומה שביניהן. נאלצנו באוגוסט והחודש לעשות קנייה מדי שבוע ב-600 שקל בסופר. ובחוץ גם אם את אוכל ג'אנק פוד זול זה עדיין מגיע ל-40 שקל לילד".

 

תומר: "התקופה הזאת היא לא הגיונית בכל המישורים של החיים. איך זה שמשלמים חודש מלא על גן כשלא מקבלים תמורה מלאה? למה לא משלמים פחות? אחרי שהיית בחופש חודשיים עם הילדים, מגיע חודש ששוב דורש ממך התאמות. אתה לבד עם הילדים, אין פיתרון כמו קייטנה. אני אבא מאוד מעורב, אבל זה בכל זאת קשה וגם ההוצאות גדלות: לא רק אוכל אלא גם חשמל ודלק".

 

תוכנית הפעלה לחגים: ההוצאות מחושבות מראש

יעל, היא אמא לשני בנים: בן שנה ובן ארבע. לא מזמן היא סיימה חופשת לידה ולא חזרה לעבודה, כי מישהו צריך להפעיל את הילדים בחופש הגדול-קטן של ספטמבר. יש לה תוכנית מפורטת לחודש הזה. "יש תחושה שספטמבר זה אוגוסט שני, מראש השנה אנחנו מחפשים מה לעשות בחופש", היא מספרת. "כיוון שאני בבית, אנחנו צריכים להצטמצם ולהיות מחושבים. הילדים רוב הזמן בבית, כי אין כמעט ימי גן. אז 4 ימים היינו אצל ההורים והצלחנו לחסוך עלויות: אכלנו שם, וחזרנו הביתה עם אוכל וחיתולים".

 

ההוצאה העיקרית בחופש הבלתי נגמר היא אוכל ואטרקציות. "אנחנו מבשלים המון בבית ויוצאים מהבית עם כריכים ופירות. אם הולכים לקניון לא אוכלים שם, למעט גלידה ומשתדלים לחזור לארוחת ערב בבית.

 

"ניסינו לעשות כמה שיותר דברים שלא עולים כסף: טיילנו בזיכרון יעקב, היינו ביערות הכרמל. את כל הכרטיסים אנחנו קונים באתר 'בהצדעה': בספארי נשלם 23 שקל במקום 60 שקל לאדם. נלך לתערוכת הדינוזאורים ברחובות וזה עולה לנו 46 שקל לכרטיס במקום 75 שקל. נלך למופע אחד: דיסני על הקרח ולסרט אחד שהבטחתי לו "טורבו". התלבטתי מאוד לגבי דיסני כי זה מאוד מאוד יקר: 150 שקל לכרטיס אחרי הנחה, אבל הוא מאוד אוהב את הדמויות וזה גם יהיה זמן איכות שלנו לבד וזה היה חשוב לי בתכנון של החופש, זה לא קורה כל יום.

 

"עכשיו אנחנו נוסעים למלון בטבריה עם עוד זוג כדי להעביר את הזמן, כדי שההרס יהיה בעוד מקום ולא רק בבית. הקושי הוא גם הסיזיפיות שבחודש הזה וגם הבלגן בבית. בנופש יש גם ים, בריכה ומשחקיה עם עוד ילדים, אז זה מעביר את הזמן. נשלם על זה 2,300 שקל לשני לילות לזוג הורים ושני ילדים. חיפשתי המון כדי למצוא את הדיל הזה ולמרות זאת זו ההוצאה הגדולה ביותר החודש. לקחנו את הכסף מתוכנית פק"מ. זו החופשה הראשונה של כולנו יחד אז זה משתלם, אחרת היינו יושבים בבית ומוציאים מדי יום 300-200 שקל על אטרקציות".

 

מה עושים כשיש 5 ילדים?

אמא עובדת שנאלצת לאלתר לו"ז לילדים, היא נטלי ברקאי מאשקלון, אם לשתי בנות: בת 9 ובת 4.5 שהולכת לגן עירייה. מדי יום היא מחפשת פיתרונות לילדים. "בעלי איש צבא ואני עובדת בעבודה מאוד תובענית. אז בבוקר אני נוסעת לת"א ומשאירה את הבנות אצל ההורים בחולון. מחר לבת יש פעולה בצופים אז הם יהיו אצל חברה שלי. למזלי, אני עובדת בהפקת אירועים. זה תחום עמוס באוגוסט אבל פחות בספטמבר, אז יש לי מעט יותר זמן".

 

אתם מוציאים יותר כסף?

 

"בטח. תביני, היינו מוציאים במילא יותר כסף בחול המועד. אנחנו מרגישים את העלייה בהוצאה מבחינת רצף של חודשים. זה מאוד צפוף. למזלנו יש לנו הנחות של חבר, למרות שעדיין יקר לנו. כל כרטיס לתערוכת החלל עולה 60 שקל. זה לא הרבה אבל כל יום אתה עושה משהו כזה וצריך להוסיף ארוחת בוקר ודלק זה מצטבר. מה עושה מי שיש לו יותר ילדים"?

 

לדקלה פרננדס מאשקלון יש יותר ילדים, 5 ליתר דיוק: שלישיית בני 9 , ילד בן 7.5 ותינוק בן 9 חודשים. "אני לא עובדת ומתקשה להעסיק את הילדים בבית. כל יציאה זו הוצאה מטורפת מבחינת אוכל. עד לאחרונה קיבלתי קצבת ילדים של 1,100 שקל עכשיו היא ירדה ל-700 שקל. זה משמעותי כשיש רק הורה אחד שמפרנס. זה המשך של החופש הגדול, פלוס ההוצאות על החגים. כשנסיים את החופש יש לנו עוד תשלומים לביה"ס".

 

על מה ויתרתם?

 

"דבר ראשון, אתה מוותר על עצמך. לא נסענו לשום חופשה. כשהילדים מבקשים דבר ראשון אני אומרת לא. אנחנו לא הולכים למופעים כי זו הוצאה מטורפת של 70 שקל לכרטיס. הם ביקשו ללכת למיני ישראל וזה לא יצא בזמן הקרוב. את לא יכולה לקנות כרטיסים כי הילדים האחרים הולכים כי זה יקר. אז הולכים לפעמים לבריכה ולסרט אבל לרוב עושים יצירות בבית. אי אפשר לעמוד בהכל. תהיה לי הקלה כשהחופש הזה ייגמר".

 

"הבאנו ילדים כדי להיות איתם"

יפעת ידעי מכפ"ס היא אמא לאגם בת 5 ואיתמר בן שנתיים. "אין ספק שההוצאות גדלות. חד משמעית. איתמר הולך לגן פרטי 2,800 בחודש ואגם הולכת לגן עיריה יולה שעולה כ- 1,200 שקל. בעצם ספטמבר יותר קשה מאוגוסט כי הגן נגמר ב-31 ביולי והיא בבית מ-1 באוגוסט למעט מספר ימים בודדים בהם הצהרון מחליף את הגן. איתמר היה בקייטנה עד 15 באוגוסט, שעלתה עוד 800 שקל בנוסף ל-2,800 שקל ששילמנו לגן שלא עבד.

 

"הנזק הוא גם מבחינת עלויות אבל גם באנרגיה של ההורים. זו פריבילגיה להיות איתם בבית וזה גם מתיש. כשאנחנו עייפים, זה משפיע עליהם. גם להם זה מבלבל, עד שנכנסים לגן ומתאקלמים, יוצאים לחופש. זה משבש אותם. זה ארוך מדי גם בשבילם לצאת משגרה במשך 3 חודשים.

 

"לאחרונה לקחתי חופש – נסענו 5 ימים לצפון אני ועוד חברה עם הילדים. הם ממש נהנו. אין ספק שזו היתה חתיכת הוצאה: 2,000 שקל ל-5 ימים פלוס אוכל וביקור בגן הקופים שעלה 80 שקל לאדם וג'ימבורי. אני מוותרת לעצמי בהוצאות הרבה יותר מחודש רגיל, כי אין ברירה.

 

אלה חודשיים אינטסיביים איתם, אבל אפשר גם לומר שהבאנו ילדים כדי להיות איתם, אז מה עכשיו אנחנו מתלוננים שצריכים לבלות איתם בבית. יכולתי לשלוח גם את אגם לקייטנה באוגוסט ורציתי יותר זמן איכות איתה, אז ויתרתי, אבל בגדול אני מרגישה שאני בחופש אחד ארוך".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
צילום: shutterstock
ספטמבר: הוצאות החג + המשך החופש הגדול + ילדים משועממים
צילום: shutterstock
מומלצים