קישטתי את הסוכה עם מופע אורות צבעוני
לצד נייר קרפ, איורים בגואש ומגזרות נייר, עידו גנדל מקשט את הסוכה עם נורות שיוצרות מופע צבעוני. ככה הוא עשה את זה
הרכיבים והכלים שנעזרתי בהם :
לוח ארדואינו
נוריות LED צבעוניות
נגדים (בערכים 220 אום ו-10K אום)
מעגלים משולבים (ג'וקים) מדגם CD4017BE
חוטי חשמל דקים
ציוד בסיסי להלחמה
עקרון הפעולה
הג'וק CD4017BE, שעשרים יחידות שלו עולות בסביבות 6 דולרים באיביי, פשוט נולד למופעי אורות. יש לו כניסה אחת ("שעון") ועשר יציאות שממסופרות 0-9, ובכל פעם שהמתח החשמלי ב"שעון" עולה מ-0 ל-5 וולט, היציאה הבאה בתור מוציאה מתח חשמלי שמספיק כדי להדליק נורית LED. אחרי יציאה 9 נדלקת שוב יציאה 0, ובכל פעם פועלת יציאה אחת בלבד. כך אפשר לעצב שורות, מעגלים או כל סידור אחר של נוריות ולקבל תבנית מרשימה של אורות מתחלפים.
אנחנו קובעים את קצב השעון, והוא יכול להיות כמעט כל דבר – בין מספר שניות לאפקט רגוע וסולידי, ועד לאלפיות שניה ספורות להבהוב בלתי נסבל שיבריח גם את האושפיזין העקשניים ביותר. העין אינה מסוגלת לתפוס קצב מהיר עוד יותר, ותראה בו רק אור יציב כמו בתמונה למעלה.
התוכנה
למעשה, בעזרת הג'וקים הנ"ל ורכיבים אחרים אפשר לבנות התקן אורות בלי שום ארדואינו, אך נעזרתי בו בכל זאת כי הוא קל להבנה ומאפשר גמישות רבה בתוכנה למי שרוצה. הקוד הבסיסי של קישוט האורות זהה לקוד של "Blink", הפרויקט הראשון שכל אחד מבצע עם הארדואינו שלו. בפרויקט Blink הקלאסי (הנה המדריך שלי למתחילים), הארדואינו מפעיל ומכבה לסירוגין נורית LED אחת בחיבור ישיר.
אלא שבפועל, ההפעלה והכיבוי המחזוריים הללו לא חייבים לשמש דווקא לתאורה – הם יכולים באותה מידה לשמש כאות שעון עבור ג'וק אחד או יותר. מי שרוצה להגדיל ראש יכול ליצור שני "שעונים" בפינים שונים של הארדואינו, ולחבר כל אחד מהם לג'וק נפרד, אך אלה כבר מותרות.
סביבת הפיתוח של ארדואינו, מאפשרת להעלות את הקוד של Blink בלי לכתוב אפילו אות אחת. בתפריט File->Examples->Basics->Blink. עם זאת, סביר להניח שקצב ההבהוב ב-Blink יהיה איטי מדי בשבילכם, אז הסתכלו על הקוד ושנו ידנית את הפרמטר שנשלח לפקודות ה-delay, מ-1000 אלפיות שניה למשהו בין 50-250.
החיווט
המפרט הטכני של הג'וק CD4017BE כולל שרטוט (ב-PDF, דף ראשון, צד ימין, השני מלמטה) של הרגליים השונות שלו ומשמעותן. לרגל VDD חיברתי מתח של 5 וולט (מפין 5V של הארדואינו) ולרגל VSS חיברתי אפס וולט (מפין GND של הארדואינו). את ה"שעון", שמוגדר לרוב בפין 13 של הארדואינו בקוד של Blink, חיברתי לרגל הג'וק שמסומנת CLOCK, ואת עשרת נוריות ה-LED לרגליים 0-9, כאשר יש לשים לב ולחבר לרגל של הג'וק את הרגל החיובית (הארוכה) של ה-LED.
בפרויקט זה לא נשתמש ברגליים RESET ו-CLOCK INHIBIT של הג'וק, אך מכיוון שהוא מצפה לקלט בהן, לא כדאי להשאיר אותן ללא חיבור. אז נחבר את שתיהן, דרך נגד בעל ערך גדול, אל ה"אדמה" שלנו – הרגל VSS או פין GND כלשהו של הארדואינו.
את הרגליים השליליות של נוריות ה-LED, שנותרו באוויר בינתיים, נחבר גם כן אל ה"אדמה", אך לא ישירות אלא דרך נגד בעל ערך נמוך, כגון 220 אום. זה יבטיח שלא יעבור שם זרם חשמלי גדול מדי, שעלול להזיק לנוריות. לא חייבים נגד נפרד לכל נורית, כי כאמור רק אחת מהן תדלוק בכל פעם. מספיק נגד משותף יחיד, רגע לפני החיבור לאדמה.
את נוריות ה-LED אתם יכולים לצופף, כפי שעשיתי בתמונות כאן, או לרווח בעזרת חוטים ארוכים על פני הסוכה כולה. המשקיענים יכולים לחווט ג'וקים נוספים באותו האופן בדיוק ולהוסיף עוד נוריות – אם כי בשלב מסוים הארדואינו כבר לא יהיה מסוגל לעמוד בצריכת החשמל הכוללת, כך שלא מדובר כאן על תחליף לתאורה הרגילה בסוכה.
שדרוגים לעיצוב
המערכת שבניתי כאן היא רק שלד, עליו אתם יכולים לבנות עיצובים משלכם: לשזור את נוריות ה-LED בשרשראות קיימות או בסכך (זהירות מגשם), להסתיר אותן מאחורי אלמנטים שקופים-למחצה כגון ניירות צבעוניים, לשבץ אותן בציורים ההם מכיתה ג' ועוד.
שדרוגים לתוכנה ולחומרה
- איך עושים את כל הדברים האלה? ודאו שיש לכם אינטרנט בסוכה ובקרו באתר של קהילת המייקרים וחובבי הארדואינו בישראל
. חג שמח!