"לא אשרוד כלא". טרנסג'נדר לפני מאסר
ר' צפוי לרצות עונש של 10 חודשים בבידוד על שוד מזוין בעיצומו של תהליך הפיכתו לגבר. בראיון ל-ynet הוא מודה בטעויותיו, מסביר את מניעיו ומבקש מחילה: "מוכן לשלם, אבל לא לעצור הכול בכלא"
"כל התהליך שעברתי בסכנה. כליאתי תוריד לטימיון מאמץ של 30 שנה. לא אשרוד את זה", כך התריע היום (ג') הטרנסג'נדר שהשתתף בשוד כשעוד חי כאישה. חודש לפני שיחל לרצות עונשו על שוד מזוין, תיאר הצעיר בראיון ל-ynet את התהליך שעבר ואת מניעי מעשה הפשע שבו השתתף, ופנה לראשי מערכת המשפט בבקשה לבטל את מאסרו בפועל.
עוד בערוץ החדשות של ynet:
הפתרון לחוק המסתננים: חוק רך יותר
פיון בלוח של ארה"ב ורוסיה. או"ם שמום
הגבר ושניים מחבריו שדדו בשנת 2010 באלימות חנות נוחות בתחנת דלק באילת. השלושה נמלטו עם 1,000 שקל, נעצרו לאחר כמה חודשים והודו במעשיהם. הם הורשעו בבית המשפט המחוזי בבאר שבע בעבירות של קשירת קשר לביצוע פשע ושוד בנסיבות מחמירות, ונדונו ל-15 חודשי מאסר כל אחד.
השלושה ערערו על גזר הדין, כל אחד מסיבותיו, והטרנסג'נדר ביקש להקל בעונשו על רקע המהפך המיני שהוא עובר בחייו זה שנים, שצבר תאוצה מאז העונש שנגזר עליו. בית המשפט העליון הקל בעונשו והתחשב בקשיים שצפויים לו במאסר בשל נוהלי שב"ס שנחשפו בדיון וקובעים כי מי שזהותו המינית והמגדרית אינה ברורה ישהה בבידוד מחשש לפגיעה בו.
"אימא שלי מספרת שעוד כשהבאתי חברים מהגן הייתי עוטה כיפה וציצית. הזיכרונות שלי הם החל מגיל 7, כשאני מתנהג כמו בן, כולל משחקי כדורגל. כולם שמו לב. השכנים אמרו לי לאחר שנים שידעו שזה יצא מתישהו. למרות שלא רציתי וניסיתי אחרת, גם אני ידעתי שאגדל וזה יבוא", סיפר. היום, כשהוא קרוב לגיל 30, המעבר עומד לפני השלמה, וכניסתו לכלא מאיימת עליו, לטענתו.
המורשע, בן למשפחה בת 7 נפשות, נולד בירושלים, ומשפחתו עברה להתגורר בדרום. כמו בתקופות רבות בחייו, גם שם ספג עלבונות. "מי שראה אותי לעג לי, היה צוחק 'היא נראית כמו בן', בחורה שמנסה להיות גבר". רק בגיל 20 שינה את לבושו החיצוני, למורת רוח משפחתו, ועבר לגור עם אחותו באילת.
"לא היה לי עם מי לדבר, הכול חוויתי לבד", תיאר. "אחרי שהבנתי שזה אפשרי, החלטתי שאני לוקח את כל הסיכונים, הולך עד הסוף. זה תהליך ממש לא קל, סבלתי ואני סובל עד היום, זה יותר קשה ממה שחשבתי".
מעשה השוד, הסביר, נעשה מתוך "רצון להוכיח שאני גבר". לדבריו, "היו באים לי בכל מיני יציאות, זה הרגיז אותי ובשלב מסוים אמרתי: 'בוא נעשה מעשה', לא ידעתי גם אחרי מה עשיתי, ואיזה מעשה חמור".
הוא שהה במעצר בית שנמשך כשנה ובמהלכו הבין את השלכות פשעו. "אני לא אדם שעושה דברים כאלה, זה פשוט לא אני ואני מצטער על זה כל יום. זה היה הדחף להוכיח שאני גבר כמו כולם". שני לילות מעצר שהעביר בכלא אוהלי קידר חידדו אצלו את התחושות. "היה ממש סיוט. לא אכלתי, לא יכולתי להתקלח, בקושי ישנתי, לא הצלחתי להירדם. הכול מהפחד. כל מי שמסביב הסתכל ושאל מה זה ואיך זה, כמו איזו חיה בגן חיות".
החלטת העליון להקל בעונשו והביקורת שהעביר על נוהלי שירות בתי הסוהר הובילו לרגשות מעורבים בקרב הגבר שצפוי להיכנס לכלא. "אני מבין את הצורך למניעת פגיעה בטרנסג'נדרים בכלא, אך צריך למצוא פתרונות יעלים יותר מבידוד מוחלט. איך אדם יכול לשהות עשרה חודשים לבדו ללא חברה? במעצר בית השתגעתי, והגיעו לבקר אותי פה ושם, מה יהיה בכלא?".
לדבריו, "עד לאחרונה לא עבדתי בעבודה נורמלית בגלל הזהות. לא מזמן מצאתי עבודה חדשה עם אופק לקידום, זה מצטרף לזה שרק לפני כשנתיים עשיתי את הניתוח ואני מכיר בעצמי סוף סוף ושלם. התחלתי לחפש דירה משלי, לבדוק לימודים, להתחיל את החיים כמו שמישהו בגילי אמור לחיות. כל זה בסכנה עכשיו. הטלפון שבישר שהעליון קבע שאכנס לכלא שבר אותי. אני חושש שהכול יקרוס".
מכתב ששלח לפרקליט המדינה ושרת המשפטים מבקש מהם להתחשב בנסיבותיו ולשנות את עונש המאסר בפועל. "עשיתי מעשה לא פשוט, משהו שצריך לשלם עליו, אבל רק בשנה האחרונה אני מרגיש בדיוק מה קורה ואיפה אני חי. הגיע הזמן שאתחיל חיים נורמליים, עד היום לא הצלחתי להתקדם לשום מקום וזה הזמן שלי. אני מוכן לשלם בכל עונש שאפשר, רק לא להיכנס ולעצור הכול".