כמה מענקי דיור חילקה המדינה בשנתיים?
בסוף אוקטובר יבוטלו מענקי הדיור בפריפריה, ונראה שבמשרד השיכון מנסים לשכנע את המדינה להמשיך להעניק הטבות לזכאים. מנתונים שמפרסם היום המשרד עולה כי מאז יולי 2011 בוצעו כ-1,000 עסקאות מקרקעין, באמצעות המענק בגובה 100 אלף שקל שניתן לזכאים. שיאנית העסקאות: נהריה
סוגיית מענקי הדיור למגורים בפריפריה ממשיכה להעסיק את משרדי הממשלה. בעוד כחודש תיכנס לתוקף ההחלטה של משרד האוצר לבטל את המענק, והבוקר (ג') מפרסם משרד הבינוי והשיכון ספירת מלאי של מי שהספיק ליהנות מהמענק - ולרכוש דירה מחוץ לאזורי הביקוש.
- המענק לרכישת דירה בפריפריה בוטל
- המענק לרוכשי דירה בפריפריה יוארך זמנית
- הזדמנות אחרונה לקבל מענק לדירה בפריפריה
- מענק הדיור יבוטל - רוכשי הדירות מסתערים
על פי נתוני משרד השיכון, מאז יולי 2011 העניקה המדינה מענק לקניית דירה ראשונה בבנייה רוויה ב-29 יישובים בפריפריה, מרביתם בנגב ובגליל, ל-974 זכאים. בחודשים אוגוסט-דצמבר 2011 בוצעו 68 עסקאות מקרקעין באמצעות המענק; בשנת 2012 בוצעו 428 עסקאות מקרקעין; ומתחילת 2013 ועד היום בוצעו 478 עסקאות מקרקעין באמצעות המענק (המכונה "מענק מקום").
שיאנית המימושים היא נהריה, עם 191 משפחות שקיבלו את מענק הדיור. אחרי ברשימה מובילים יישובים שבהם הוענקו למשפחות מענקי הדיור בגובה 100 אלף שקל: נתיבות (138 עסקאות מקרקעין), דימונה (94), שדרות (88), עכו (77), כרמיאל (73), טבריה (71) ומגדל העמק (61).
עם היישובים הנוספים שניתן היה לקבל בהם מענק דיור ניתן למנות את אופקים, בית שאן, בועיינה-נוג'ידאת, חורה, ירוחם, כפר מנדא, מעלות תרשיחא, יפיע, מצפה רמון, נחף, נצרת, נצרת עילית, סח'נין, ערד, צפת, קריית שמונה, רהט, שדרות, חצור הגלילית, אל-סייד, שלומי וחריש.
מתיחות ארוכה בין השיכון לאוצר
העיתוי של פרסום הנתונים על ידי משרד השיכון מגיע על רקע מתיחות ארוכה בין המשרד לבין האוצר: בעוד באוצר הוחלט לבטל את מענקי הדיור, במשרד השיכון מעוניינים להמשיך לספק הטבות לזכאים בפריפריה. "הנתונים מוכיחים את היעילות של מבצעי ההטבות הממשלתיים, המעודדים רכישת דירה בפריפריה וחיזוק את הנגב והגליל", אמר שר הבינוי והשיכון, אורי אריאל, עם פרסום הנתונים.
הוא הוסיף כי "ההטבות אפשרו לצעירים לרכוש דירה במחירים סבירים, ולזכות באיכות חיים גבוהה ובדירה חדשה בהישג יד. לצד הפעילות המוגברת למציאת פתרונות דיור והגדלת ההיצע באזורי הביקוש, אנחנו מחויבים לצעדים שיעודדו אכלוס, רכישת דירות ושיווקים בכל רחבי הארץ. כך עשינו ונמשיך לעשות".
יצוין כי בספירה של משרד השיכון לא נכללים מענקי הדיור לרוכשי דירות ביישוב חריש. רוכשים אלו נאבקו עם האוצר על מנת להאריך את תוקפו של המענק, בטענה כי בעת הרכישה התבססו על פרסומי המדינה לפיהם יינתן להם מענק של 100 אלף שקל. לאחר לחץ ציבורי מכיוונם, האריך האוצר את תוקף המענק וקצב גם אותו עד סוף חודש אוקטובר.
על פי הערכות, המענק בחריש יחול על עוד מאות רוכשים. סך כל הדירות שנרכשו על ידי עמותות ביישוב עומד על כ-2,000, אך חלק מהרוכשים הם משקיעים שאינם זכאים למענק ואחרים לא יספיקו להוציא היתרי בנייה עד סוף חודש אוקטובר. נזכיר כי בעניין זה הוגשו שתי עתירות הדורשות להאריך את תוקף המענק: האחת של קבוצות רכישה בחריש והשנייה של קבלנים ביישוב.
ירושלים: המענק מפספס את המטרה
מענק דיור נוסף שעלה לכותרות בתחילת חודש מאי האחרון הוא "מענק ירושלים", במסגרתו רוכשי דירות בירושלים יכולים לקבל מענק בגובה 100 אלף שקל. כפי שנחשף ב-ynet, החוק - המעניק הטבה לצעירים הרוכשים בירושלים דירה ראשונה או מוסיפים ממ"ד לדירתם - התעורר לחיים בעקבות העיכוב באישור חוק ההסדרים.
לאחר שהאוצר ניסה להעביר החלטות בזק בנושא, הוחלט כי המענק יהיה בתוקף עד 31 ביולי לכל רוכש דירה ראשונה בבירה, ומתחילת אוגוסט עד סוף אוקטובר ההטבה חלה רק על רוכשי דירות מקבלן בסכום של עד 1.8 מיליון שקל.
על פי ההערכות, עד כה בוצעו כ-400 עסקאות מקרקעין באמצעות מענקי הדיור בירושלים. נתוני משרד השיכון מצביעים על גידול של עשרות אחוזים ברכישות דירות בתקופה בה היה המענק בתוקף.
מירב כהן, חברת מועצת העיר ירושלים, ציינה כי מאז קיומו של המענק מתחילת אוגוסט, הוא פחות רלוונטי לאוכלוסייה הצעירה והעובדת בבירה. "ירושלים צריכה להיות בתחרות מול המרכז, ואנשים שבאים לכאן צריכים להתמודד עם אתגרי התעסוקה. אחד הכלים החזקים שבאמצעותם יכולה המדינה להטוות מדיניות חברתית הוא שוק הנדל"ן, אך במתכונתו הנוכחית המענק לא יצליח להשאיר את האוכלוסייה העובדת והצעירה בבירה, שאין ביכולתה לרכוש דירה".